Hoe komen sportbonden aan hun bestuur?

13 oktober 2016

k ben een echte sportliefhebber. Ooit was ik gepassioneerd voetballer en speelde voor het betaald voetbal in Groningen en Veendam. Toen de stichting Sport & Zaken van NOC*NSF vroeg of wij ons wilden inzetten voor Nederlandse sportbonden, twijfelde ik dan ook geen moment. Graag!

Nederland telt wel tachtig sportbonden en al die bonden hebben een raad van toezicht of bestuur en een directie. Van boksen en handboogschieten tot biljarten en honkbal. Je kunt geen bond bedenken of ik zoek er bestuursleden en directeuren voor.

Affiniteit met sport

Natuurlijk moet je als sportbestuurder affiniteit hebben met de betreffende sport.  Maar alleen oud-voetballers in het bestuur levert nog geen garantie voor goed bestuur. Daarom ga ik nauwkeurig te werk. Kandidaten vind ik door in interviews door te vragen en in te zoomen. Wat doet iemand in zijn/haar vrije tijd aan sport? Wat zegt de sport over een kandidaat? Is het een solist of juist een teamspeler? Kan deze persoon de rol van spelverdeler op zich nemen? Wat voor teamspeler ben je? Ja, zelfs in een individuele sport is er altijd een team!
Let op: groot afbreukrisico

Ondanks de vaak onbetaalde functies moeten kandidaten zich goed realiseren dat het afbreukrisico erg groot kan zijn. Sport is emotie en problemen halen meteen de pers. Alles wat de bonden doen, ligt niet alleen onder een vergrootglas, maar ligt ook snel op straat. Net als de reputatie van het bestuur. Topsporters en oud-topsporters hebben vaak korte lijntjes met journalisten, dus voor je het weet voer je een discussie in de pers.

Belang van breedtesport

Als topsporter weet je wat een (team)prestatie inhoudt. Hiervoor moet je gefocust, gedisciplineerd en resultaatgericht zijn. Competenties die zich vaak doorvertalen in de samenstelling van het bestuur.

Bestuursfuncties bij de schaats- of voetbalbond zijn populair, maar vlak de impact van andere takken van sport niet uit. Hierbij is breedtesport belangrijk; de opleiding van de jeugd, waaruit nieuwe toppers voortkomen. Neem bijvoorbeeld judo. Zo’n 40.000 leden in Nederland bedrijven de sport, maar slechts 40 à 50 sporters zijn in Papendal professioneel bezig. Mede dankzij het bestaan van de breedtesport ontwikkelen zich toppers als Mark Huizinga en Jessica Gal.

Henk van der Velde is partner, adviseur en eigenaar van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Henk van der Velde

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
HenkVanDerVelde_portret

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.