Besturen: de mens, de professional en het samenspel

20 april 2023

Wat is besturen? Iedereen heeft een eigen inzicht over wat besturen is. Zo hoor ik geregeld dat een heel belangrijk onderdeel van besturen het nemen van beslissingen en knopen doorhakken is. Persoonlijk vind ik die definitie te smal en beperkt. Sterker nog, ik ben er niet van overtuigd dat een bestuurder alleen de beslissingen neemt in een organisatie.

In dit artikel maken we een definitie-ontdekkingsreis. Ik geef je mijn definitie van besturen en het belang van het samenspel tussen de professionele rol en het mens-zijn. Aan de hand daarvan, hoor ik graag jouw kijk op de materie.

Het mens-zijn

Wanneer we enkel met elkaar communiceren vanuit onze rol, zal je aanlopen tegen wederzijds onbegrip. Een bestuurder die vasthoudt aan zijn of haar rol, zal moeilijk afstand kunnen nemen van het sturen van een organisatie. Voor de bestuurder in kwestie is dit een energievretende aangelegenheid, maar ook bij collega’s zal dit zorgen voor frustratie. Niet bewust van zijn of haar natuurlijke kwaliteiten, handelt deze bestuurder vanuit aangeleerd gedrag. Wie je bent heeft alles te maken met hoe je invulling geeft aan een functie.

Inzicht hebben in jezelf, betekent dat je je bewust bent van je natuurlijke kwaliteiten. Ben je een procesmatig of een mensgericht persoon, een visionair of misschien een strateeg? Vaak vinden we het lastig om onze natuurlijke eigenschappen te benadrukken, omdat we het als vanzelfsprekend achten. Bewustwording in die kwaliteiten, geeft inzicht in jezelf en in je handelen. Je natuurlijke persoonlijke leiderschapsstijl.

De professionele rol

Dan mijn definitie van besturen. Een bestuurder is de aanvoerder die door overzicht, visie en verantwoordelijkheidsgevoel gezamenlijkheid creëert. Een bestuurder is er dan ook voor de ander, voor de organisatie en voor de samenhang. Een bestuurder zorgt voor een veilige omgeving waar men elkaar vertrouwt en ruimte ontstaat om zich te ontwikkelen en de rol zowel menselijk als zakelijk in te vullen.

Een bestuurder die durft zichzelf op de achtergrond te plaatsen en de anderen wil laten schitteren, is een formulering die past bij mijn mens-zijn en dus mijn invulling van de professionele rol. Als ik mijzelf in de functie van bestuurder visualiseer, dan zal ik deze rol invullen vanuit een ondersteunende positie. Deze keuze maak ik, omdat dit het meest past bij mijn mens-zijn. Het gaat er daarbij om dat je durft om je formele rol los te laten.

Het samenspel

Het samenspel is de realisatie dat je een mens bent en een rol hebt, maar jezelf de vraag stelt: “past mijn rol bij mijn mens-zijn?” Daar vallen twee werelden samen, de systeemwereld en de leefwereld. Als bestuurder is het belangrijk om deze twee werelden in samenhang te zien. De systeemwereld verwijst naar de formele structuren en processen binnen een organisatie, terwijl de leefwereld betrekking heeft op de persoonlijke ervaringen en relaties van de mensen die er werken.

Hoe kijk jij hiernaar? Wil je verder discussiëren over het onderwerp besturen? Het samengaan van de twee werelden? Ik sta daar graag voor open.

Frank Snethlage

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.