Een tijdelijke invulling heeft meer dan tijdelijke gevolgen

30 januari 2017

In-te-rim: een tijdelijke plaatsvervanger, iemand met een tussentijdse betrekking, aldus het woordenboek Van Dale. Na jarenlange ervaring kan ik eraan toevoegen dat een interimmer niet alleen een ´tijdelijke manager´ is, maar iemand die wordt ingehuurd voor iets speciaals: een transitie, een fusie, de redding van een vastgelopen proces. Zelfs de toekomst van een hele organisatie kan ervan afhangen. Zijn of haar tijdelijke aanstelling heeft vaak meer dan tijdelijk gevolgen. Bovendien zijn met de inhuur van interimmers grote bedragen gemoeid.

Regelmatig heb ik een opdrachtgever aan de lijn met haast. Terecht natuurlijk, meestal is er echt wat aan de hand. Maar haastige spoed is zelden goed; een wijsheid die zeker opgaat bij de zoektocht naar een interimmer. Je hebt er namelijk heel veel van. Veelal kunnen ze goed praten, presenteren ze zich uitstekend en hebben prachtige cv’s, maar weinigen zijn in staat tot de uitvoering… Mij valt op dat men bij de werving van een interim minder zorgvuldig te werk gaat dan bij de aanschaf van een nieuwe kopieermachine!

Ruis op de lijn

Hoe vaak kom het niet voor dat een HR medewerker mij belt met de vraag “We hebben snel een interim nodig. Heeft u CV’s?” Punt. De beller kan de opdracht nauwelijks verder toelichten en een intakegesprek blijkt niet mogelijk. Een korte schets is het enige. En ja, dan moet je beslissen. Doe ik CV’s op de mail of niet… Soms heb je ook situaties dat iedereen wel iemand kent, en wordt het een wild gebel naar kandidaten. Kortom, ruis, veel ruis. Weg goed selectie proces, en zoals wij weleens zeggen: ‘Het beste CV komt aan tafel, maar is dat ook de interimmer die je nodig hebt?’

Aandacht is bepalend

Gelukkig kan het ook anders. Laatst belde een voorzitter van een Raad van Toezicht van een grote zorgorganisatie, met een duidelijk geformuleerde vraagstelling en een heldere omschrijving van de opdracht. Ook had hij een duidelijke opvatting over de inrichting van het proces: eerst de selectie van het bureau en daarna de keuze van de juiste interimmer. Met aandacht dus en focus op de goede keuze. Bij elke opdracht horen immers andere competenties, andere ervaringen en dus andere kandidaten.
Een goede intake met de belanghebbende en een duidelijk inrichting van het proces is essentieel. Kiezen van een interim manager heeft grote gevolgen voor je organisatie. Het proces kan snel, maar wel met echte aandacht voor jou als opdrachtgever en jou als interimmanager! Zo’n eerste contact is bepalend voor de verdere samenwerking.

Sjef van Zwieteren is partner, adviseur en eigenaar van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Sjef van Zwieteren

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.