Heb je er zin in?

6 september 2016

De laatste fase van de sollicitatieprocedure is aangebroken. Twee kandidaten zijn overgebleven; een man en een vrouw. Als de afsluitende vraag ‘Heb je er zin in?’ wordt gesteld, antwoord de man zonder haperen ‘Ja, natuurlijk!’ terwijl de vrouw zegt ‘Ik laat het gesprek nog even op me inwerken’. Uit ervaring weet ik, dat de keuze van de Raad van Toezicht zich laat raden. Hoogstwaarschijnlijk valt deze uit in het voordeel van de ogenschijnlijk daadkrachtige mannelijke kandidaat. Maar is dit ook echt zo?

Kiezen? Moeilijk!

Kiezen is ontzettend lastig. Als interim en werving & selectiebureau laten we leidinggevenden zien wat er in belangrijke keuzeprocessen gebeurt. Waarom kiest de Raad van Toezicht bijvoorbeeld voor de man en niet voor de vrouw? En hoezo is dit misschien niet de juiste keuze? Als je begrijpt welke factoren meespelen bij een keuze, kom je tot een beter besluit. Ook potentiële kandidaten helpen we hierbij, want ook zij kunnen met meer kennis en inzichten betere keuzes maken.

Inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid

Hoe we dat doen? Door ons in te leven in mensen, kandidaten en opdrachtgevers. Nieuwsgierigheid en onderzoek zit in ons DNA. Wat zijn de drijfveren van organisaties en kandidaten. Wat is de cultuur in een organisatie? Hoe maken mensen keuzes? Extravert, introvert, volgend of leidend? Welke aanvullende competenties heeft een kandidaat op de organisatie? En waar is een organisatie nou echt naar op zoek? Welke opgave ligt voor? Wij vragen door, geven aandacht en delen onze kennis. Ik merk dat mensen zich hierdoor openstellen en zichzelf kunnen zijn. Het resultaat? Betere keuzes! Keuzes die passen, die kloppen en dus gelukkiger maken.

Een nieuwe speler voor de één betekent een nieuwe organisatie voor de ander. Wanneer het past geeft dat beide energie en is het een begin van iets moois..

Johannes Arets is directeur en partner van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Johannes Arets

Directeur

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.