Heb jij een vertrekwens? Durf het bespreekbaar te maken!

22 januari 2019

“Emile, de ontwikkeling is uit mijn huidige functie. Kun jij voor mij uitkijken naar een nieuwe baan?” Geregeld komt een dergelijk verzoek voorbij en dat zal in 2019 niet anders zijn. Bij K+V zullen we ook dit jaar weer duizenden sollicitanten over de vloer krijgen. Hoe divers de groep sollicitanten ook is, de meeste van hen hebben één ding gemeen: ze hebben een vertrekwens. Natuurlijk wil ik je helpen om de volgende stap in je ontwikkelingsproces te zetten, maar beantwoord eerst de volgende vraag voor me: “Heb jij je vertrekwens al intern kenbaar gemaakt?” Laat me je in deze column uitleggen waarom een antwoord op deze vraag belangrijk is voor jezelf en voor je huidige organisatie.

Want de wil om bij je huidige werkgever te vertrekken, komt meestal niet uit de lucht vallen. Vaak hebben we het gevoel dat we op onze huidige werkplek zijn uitgeleerd.  Wanneer ik een sollicitant op de man af vraag of ze dit intern al kenbaar hebben gemaakt, zie ik de wenkbrauwen langzaam fronsen en dat wordt dan begeleid met ongemakkelijk gedraai op de stoel. “Mijn baas begrijpt mij niet”, is veelal de tegenreactie. Maar weet je dat zeker? Als je het onderwerp niet aansnijdt, dan kun je hier simpelweg geen adequaat antwoord op geven. Uitzonderingen daargelaten, hebben velen een irreële angst dat ze stuiten op onbegrip van hun leidinggevende. Als er binnen de organisatie geen veilige cultuur is om je wensen en verlangens kenbaar te maken, dan maak je een slimme beslissing om te vertrekken.

Irreële angst voor onbegrip bij leidinggevende

Dat deze angst vaak ongegrond is, bewees een bevriend manager. Hij zag geen ontwikkelingsmogelijkheden meer in de huidige functie en binnen de organisatie. “Heb je dit al met de bestuurder gedeeld?”, hield ik hem als spiegel voor. Nee, dat gesprek had nog niet plaatsgevonden.  Ik mocht voor hem uitkijken naar een nieuwe uitdaging, maar gelijktijdig kreeg ik de vraag of ik mee wilde gaan naar een functioneringsgesprek. Dat gesprek ging perfect. Beide kanten hadden enorm veel respect voor elkaar en bleken qua visie niet ver bij elkaar vandaan te liggen. Ik heb tijdens het gesprek niks hoeven doen en weet je wat het mooie is? Hij werkt nog steeds met veel plezier bij dezelfde werkgever.

Maar wat gebeurde er in deze situatie? Hier werd niet hard gespeeld dat iemand per se wilde vertrekken, maar hier stond een manager die ambitie toonde en het recht op ontwikkeling opeiste. Werken bij een organisatie die niet kan voldoen aan je ambities, kan een reden zijn om te vertrekken. Zo zag ik ook bij een directrice die wel het gesprek aanging met haar bestuurder. Beide partijen kwamen tot de conclusie dat de organisatie niet mee kon in haar ambitieniveau en ze gunde haar de volgende stap in haar carrière. En wie stond er tijdens haar sollicitatieprocedure op haar referentielijst? Diezelfde bestuurder waarbij ze het had aangedurfd om haar ambities kenbaar te maken.

Voorkom het scenario van gemiste kansen

Het kunnen ambities zijn die je naar de uitgang drijven, maar het kan ook zijn dat iets je niet aanstaat in de organisatie. Ook in dit geval zeg ik: “durf het kenbaar te maken.” Anders dreigt, wat ik noem, het scenario van gemiste kansen.  Soms kan een probleem op het werk zo erg zijn, dat je je genoodzaakt ziet om je heil ergens anders te zoeken. Wanneer je dit besluit ad hoc neemt, mis je een uitgelezen mogelijkheid om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen.

Want wat gebeurt er wanneer je het onderwerp onaangeraakt laat? Dan gaat de organisatie gewoon op dezelfde voet verder als voorheen. Je opvolger zal tegen dezelfde muren aanlopen als waar jij tegenaan gelopen bent. Plaats jezelf in zijn of haar schoenen. Hoe fijn zou het zijn dat jouw voorganger alvast een aantal gevoelige kwesties aansnijdt, zodat jij er geen last meer van hebt?

Alsnog opzoek? K+V helpt je!

Alles besproken wat er te bespreken valt, maar kijk je nog steeds met vurig verlangen uit naar nieuwe uitdagingen? Daar helpen we je bij K+V graag mee. Op onze vacaturepagina vind je de openstaande vacatures. Wie weet zie ik je dan hier bij ons op kantoor. Ik beloof je dat ik moeilijke vragen zal stellen, maar ook dat ik alles zal doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Emile Douma is partner en adviseur van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor organisaties en kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Emile Douma

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.