Het hele jaar transferperiode…

21 september 2023

Een nat veld, slidings, humor, zweet en gezelligheid na afloop. Voetbal blijft voor mij een heerlijk spelletje. Afgelopen weekend mocht ik weer op het veld staan voor een bekerwedstrijd. Na afloop in de kantine kijken we met een schuin oog naar de Eredivisie. Tot eind augustus stond dat volledig in het teken van de transferperiode. Wie gaat er weg bij je club en wie komt er binnen? Het voetbal kent op het gebied van transfers een gesloten kader. Je maakt in bepaalde periodes van het jaar een overstap naar een nieuwe werkgever. De transferperiode is voorbij, afgesloten. Hoe anders is dat in het de rest van de arbeidsmarkt? Waar de transferperiode geen begin en geen Slot kent…

De continue disbalans van vraag en aanbod

“Koffietje doen?”, is een veel gehoorde vraag op dit moment. We rijden graag naar elkaar of we hebben digitale koffie; hoewel ik nog steeds geen idee heb hoe die smaakt. Ik ontmoet veel mensen die op zoek zijn naar een rol als toezichthouder, een nieuwe opdracht als interim manager of een nieuwe vaste werkkring. En wij helpen deze aanbodzijde van de markt graag. Welke rollen zouden bij je passen, welke branches, in welke cultuur kun je floreren, de juiste opdracht, ga maar door.

Als een soort huizenmakelaar check ik wat de andere kant van de markt (de organisatie) van ons vraagt. Vervolgens zoek ik naar mogelijkheden om een match te maken. Wat voor opdrachten hebben we lopen? Wat voor vragen komen eraan? En wat voor toekomstige mogelijkheden dienen zich aan? Zoals iedereen weet, is er op de arbeidsmarkt op dit moment meer vraag dan aanbod. Wat zorgt voor enorme tekorten. Maar toch heb ik altijd een aantal professionals in mijn voetbaltas die ik a la minute zou kunnen inbrengen. Een interim directeur voor een vereniging waar enige turbulentie gaande is? Geen probleem. Een commerciële CEO met een prachtig cv en veel ervaring bij familiebedrijven? Kom maar door. Een goede gemeentesecretaris op interim basis met prachtige diverse ervaring? Hoe laat kan zij komen?

Maar de arbeidsmarkt laat zich niet sturen. Die kent haar eigen dynamiek van vraag en aanbod, van lokaal en landelijk, van interim en vast. Er is daardoor altijd een mismatch op dit vlak. Ik zie bij opdrachtgevers na de vakantie weer volle agenda’s, geen ruimte en vooral haast. Geen tijd om kandidaten te spreken… En dat is jammer. De aanbodzijde (de professional) heeft opdrachten afgerond, in de zomer gereflecteerd en is in de septembermaand voor een groot deel gaan bewegen. Die wachten niet tot de agenda eind oktober weer ruimte biedt.

Realiseer je, als onderdeel van een organisatie, dat de transferperiode op de arbeidsmarkt altijd open staat. Zicht op de golfbewegingen is essentieel om je gedroomde nieuwe collega binnen te halen. Wij als arbeidsbemiddelaar hebben zicht op de bewegingen op de kandidatenmarkt. Wie daarvan wil profiteren moet tijd maken om zijn huis onder de aandacht te brengen. Wat is je uitdaging? Waar heb je hulp bij nodig? De transferperiode is geopend, het hele jaar nog.

Roel Roelfzema

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.