Ik zet altijd mijn schoen

29 november 2017

In werving en selectie wil je wel verrast worden, maar graag positief. Naast analyses, profielen en gesprekken zijn begeleiding en intervisie erg belangrijk

Iedere keer als Sinterklaas in het land is, valt het me weer op. Er bestaan verschillende gezinsgebruiken voor het aloude “schoen zetten”. Bij ons thuis kenden wij de methode van iedere avond je schoen zetten, met wortel, wat water en dan hard en veel zingen. De volgende ochtend vroeg meteen kijken of er iets in zat. Spanning, teleurstelling en soms dolle blijdschap, en dat slechts twee keer in twee weken (ontdekte ik later)! Volgens mijn collega’s de harde methode. Zo leer je omgaan met spanning en teleurstelling.
Een andere gebruik is dat de ouder – lees moeder – aangeeft dat vandaag de schoen mag worden gezet. Ook hier wordt hard gezongen en de volgende ochtend is de score meestal 100%. Gelukkig zijn er verschillende variaties op dit thema. Herkent u de tradities?

Verrassingen, liever wel of niet?

Ik moest er aan denken, omdat ik laatst een stuk schreef over de verrassing en spanning van de ontmoeting. Ik betrap mijzelf op een lichte voorliefde voor de verrassing. Zou dat van jongs af aan zijn ingeprent, of zit het gewoon in mijn DNA? De verrassing, het niet helemaal vooraf bekende… Een mooi thema, waarvan bekend is, dat we eigenlijk niet houden van verrassingen. Het leven is onvoorspelbaar, maar wij besteden heel veel uren aan het voorspelbaar maken; met het Centraal Plan Bureau, Weeronline, all-inclusive vakanties, begrotingen en planningen.

De geplande verrassing

In ons werk proberen we deze controle ook te houden. We maken een planning, zodat uiteindelijk de juiste kandidaat of interim manager aan het werk kan. Met analyses vooraf, uitgebreide profielen, veel gesprekken en dan uiteindelijk een goede plaatsing. Maar hoe goed we ons werk ook doen: gedrag uit het verleden is echt een goede voorspeller, maar je werkt nooit alleen. De echte dynamiek ontstaat in de groep, in het contact en in de dagelijkse omgang.

Positieve verrassingen graag!

Daarom zijn we al jaren geleden begonnen met actieve begeleiding na de start in een nieuwe baan, of na de start van een opdracht. Dat is ook de reden dat we intervisie organiseren met kandidaten onderling. Even uit de werkomgeving en samen ervaringen en uitdagingen delen en bespreken. Dat zit in onze werkzaamheden inbegrepen. Niks extra’s, gewoon goed intermediairschap. Per slot van rekening wil je wel graag positief verrast worden. Lijk ik toch meer op mijn moeder: wel de verrassing, maar ook gepland…

PS: Ik wens iedereen een verrassend volle schoen de komende weken!

Johannes Arets

Directeur

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.