Leiderschap

28 februari 2018

Het goede nieuws is dat iedereen over persoonlijk leiderschap beschikt

In selectie- en adviesgesprekken wordt de kandidaat op enig moment gevraagd aan te geven welke leiderschapsstijl hij of zij hanteert. Er is een ruime keuze (zonder limitatief te willen zijn): dienend, zichtbaar, samenbindend, mensgericht, activistisch, participerend, operationeel, spiritueel, natuurlijk, transactioneel, resultaatgericht, directief, transformatisch, autocratisch, autoritair en flexibel.

Ik zie de kandidaat zich positioneren op de bekende assen van ondersteuning en sturing en de term ‘coachend’ valt vaak. Het gesprek wordt interessant wanneer leiderschap in een concrete situatie en context wordt geplaatst en wordt opgeschoven naar persoonlijk leiderschap en het zelfbeeld van de kandidaat daarbij. Onder het motto: ‘om anderen te sturen moet ik eerst inzicht in mijzelf hebben’.

Het goede nieuws is dat iedereen over persoonlijk leiderschap beschikt maar ik adviseer om nog eens te oefenen op de vraag hoe dat eruitziet en hoe anderen dat kunnen zien en ervaren. Als houvast een aantal kenmerken van persoonlijk leiderschap:

  • Een visie, een droom en een plan om het waar te maken
  • Doorleefd en overtuigd, en voorbeelden hoe tegenslagen zijn overwonnen
  • Gericht op eigen ontwikkeling met het lef om uit de comfortzone te komen, sterk reflectief
  • Waarde gedreven, positieve energie met het geloof dat anderen van dat talent kunnen profiteren

Samengevat: haalt het beste uit zichzelf en anderen, is geworden wie hij/zij is.

De adviseurs van K+V zijn graag bereid om te helpen en staan je graag te woord om je persoonlijke stijl te bespreken en tastbaar te maken. Voor meer informatie kijk naar onze kennismakingsbijeenkomsten of onze workshop Persoonlijk Profiel. Mij bellen of mailen kan natuurlijk ook!

Emile Douma

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.