Lekker ‘teamsen’: wat weten we van elkaar na een jaar vol digitale ontmoetingen?

13 april 2021

Microsoft Teams, ik had er tot vorig jaar maart nog nooit van gehoord. En nu is ‘teamsen’ een soort werkwoord en een dagelijkse activiteit. “Ik moet nu gauw weer naar boven, teamsen!”, zo klinkt het thuis de hele week. Mijn vrouw, mijn kinderen, ikzelf. Het is een soort Spa, een soortnaam voor alles wat digitaal ontmoeten is. Of het nu Zoom, Skype, Jitsi, Whereby, Google Meet of FaceTime is, het heet bij ons thuis en op kantoor gewoon ‘teamsen’. Na een jaar vol digitale ontmoetingen, ben ik een hoop nieuwe dingen te weten gekomen over jullie allemaal én over mijzelf.

Zo vind ik de start van een online vergadering, ontmoeting of event,  altijd wel een dingetje. Het gaat zo scherp op de tijd. Als mensen drie minuten wachten, wordt er al gebeld of het wel goed gaat en of de connectie werkt. Digitale onzekerheid of een hele volle planning? Ik probeer zelf altijd wat ruimte in te bouwen voor het uitlopen van afspraken óf voor het verhelpen van (onvermijdelijke) technische problemen.

Problemen met beeld en geluid komen geregeld voor. Het is uiteraard essentieel dat dit goed werkt. Dat is waar het om gaat. Dus een headset is fijn als het geluid niet goed is. Achtergrondgeluiden? Ik heb weleens de indruk dat heel Nederland verbouwd, zoveel geluid van buren, beneden, de nieuwe keuken, … En kinderen zijn natuurlijk veel te horen en te zien. Dat hoort erbij. Van veters strikken tot vragen over de stelling van Pythagoras, ik heb ze allemaal voorbij zien komen. En natuurlijk de deurbel …. Voor bezorgers is dit thuiswerken een walhalla, alle pakjes worden aangenomen! Oh, ff de DHL opendoen …. Is niet voor mij hoor, de kinderen, mijn partner, …

Tijdens mijn online ontmoetingen met jullie heb ik woonkamers gezien, slaapkamers, kinderkamers, zolders, schuren, studeerkamers en laatst zat ik met een kandidaat toch echt in de inloopkast. Soms is het leuk en charmant en start je een gesprek over een bepaalde foto of schilderij of een rijtje boeken over Japan. Het geeft inzicht in de persoon en zijn of haar omgeving, maar soms wil ik het gewoon niet zien, zoals de inhoud van een inloopkast. Op de meeste systemen zit de mogelijkheid de achtergrond te vervagen. Gewoon doen. De andere optie is een achtergrond (laten) maken waardoor het wat professioneler is. Ik gebruik vaak een beeld van ons kantoor met daarin het K+V logo verwerkt.

Kleding is ook wel een belangrijk item. Mannen met stropdas zijn zeldzaam op de digitale snelweg en vrouwen in mantelpak ook. Alles is casual maar om nu na je hardloop rondje in je kleding je eerste meeting in te gaan …dat gaat toch echt te ver. Gewoon nette kleding, niet al teveel drukte in prints. En waarom gaan mannen zich ineens niet meer scheren als ze thuiswerken?

En dan de camerapositie. Je hebt verschillende perspectieven: kikvors, vogel of ooghoogte. En er is er echt maar één goede camerapositie: die op ooghoogte. Ik voel me af en toe een soort KNO arts als de camera van onder gericht is of een kapper als het vanuit het vogel perspectief is. Sommige mensen werken met camera en een scherm en kijken naar het scherm maar de camera staat anders, je kijk dus de hele tijd tegen de zijkant van iemand aan, die soms ook nog delen van het gesprek zijn mail lijkt bij te werken.

Hopen op een ‘nieuw, nieuw normaal’

We zijn nu een jaar bezig met teamsen en ik hoop dat we snel naar een ‘nieuw, nieuw normaal’ kunnen, met een goede mix van live en digitaal. Ik zag in een overzicht dat ik de afgelopen tijd  ruim 150 uur aan digitale ontmoetingen heb gehad via Microsoft Teams; dat vind ik zelf wel ernstig veel. Voor een-op-een gesprekken of meetings met mensen die je kent of een inhoudelijk gesprek is het prima. Tegelijkertijd is er een gebrek aan non-verbale communicatie en informele uitwisseling. Je steekt je hand op als je iets wilt zeggen, je microfoon uit als je niets zegt. Ook zijn gesprekken via Teams eerlijker en kritischer, is mijn ervaring. De interactie is geringer en dus de betrokkenheid. Dat zorgt voor meer directheid. En dat is niet altijd goed. Je bent geen tribunaal, blijf vooral onbevooroordeeld ontmoeten en hou rekening met de beperkingen van “teamsen”.  Wees lief voor elkaar, ook digitaal.

Roel Roelfzema

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.