“Live ben ik beter…”

11 mei 2023

Dat zei een kandidaat na de eerste gespreksronde met de opdrachtgever. Om vervolgens glansrijk op weg te gaan naar de tweede ronde. En dat komt vaker voor. Sommige kandidaten moet je gewoon zien en spreken. Ze moeten loskomen van het papier. In tegenstelling tot onze songfestivalinzending, zijn ze live écht beter.

Een bijzondere arbeidsmarkt

Op dit moment is de arbeidsmarkt bijzonder, met veel vacatures en weinig werkzoekenden. Toch is er veel beweging. Heel veel mensen staan op LinkedIn “open voor job opportunities”. Alleen zien mensen door het bos de juiste vacatures niet meer en is mijn constatering ook dat CV en brief eigenlijk altijd een minder goed beeld geven van een kandidaat. En dat is logisch: er zijn minder woorden om zaken te omschrijven dan dat er gevoel is, niet iedereen kan goed schrijven en solliciteren is een ingewikkeld proces.

Bij twijfel niet inhalen?

Maar het wordt nóg moeilijker wanneer je met meer mensen aan opdrachtgeverskant wikt en weegt. Hoe meer mensen, hoe meer meningen! En dan komt dat zinnetje weer om de hoek kijken. Ik heb er soms zo’n hekel aan: “bij twijfel niet inhalen. Laten we de kandidaat maar niet uitnodigen.”

Soms is een carrière een reis en is de opgedane ervaring waardevol, ook al sluit het minder aan op het gewenste profiel. Kortom, CV en motivatie zijn belangrijk maar niet doorslaggevend.

De moeite waard om het samen te ontdekken

Als op dit moment mensen reageren op een rol waar ik de werving en selectie van begeleid dan neem ik dat echt heel serieus. Er zijn duizenden vacatures dus de mensen die interesse tonen doen dat oprecht. Ze nemen de tijd en moeite op deze rol te reageren. Hier zit gemiddeld een uur of vier werk achter. Dan is de eerste vraag toch: “waarom nemen ze deze moeite?”

Soms sluiten CV en motivatie naadloos aan, wat fijn is. Maar ik houd er ook van als het niet lijkt te passen. Waarom schrijft deze persoon? Wat ziet deze persoon wat ik nog niet zie? En dus moet ik ze spreken en zien, achter de drijfveren, competenties en passie komen van deze kandidaat. Ik moet kijken of deze persoon de rol succesvol zou kunnen invullen en past bij de opgaven en uitdagingen van de organisatie.

Bij twijfel inhalen!

En als ik dat vind, dan doe ik mijn best bij de opdrachtgever voor de kandidaat. Dus zei ik tegen de opdrachtgever bij het presenteren van kandidaten: “ik volg je helemaal, de brief en het CV passen niet, maar deze moet je zien. Echt. Deze persoon kan het. De rol past wél bij zijn ervaring, zijn competenties en drijfveren passen bij de organisatie en de uitdagingen die er liggen. En zijn passie voor jullie vak en producten is enorm. En op dat punt moeten jullie extra hulp bieden, daar zit een hiaat.”

“Bij twijfel inhalen, toch?”, zei de opdrachtgever. En na drie rondes tekende de kandidaat zijn contract.

Roel Roelfzema

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.