Manager Vastgoed Dennis de Haas bouwt bij ViVa! Zorggroep aan toekomstbestendige woonzorglocaties

20 januari 2020

De zorgsector is constant aan verandering onderhevig en moet zich voorbereiden op een ‘vergrijzend Nederland’. Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. De ouderen die uiteindelijk in een woonzorglocatie gaan wonen, hebben vaak 24/7 zorg nodig. Als Manager Vastgoed bij ViVa! Zorggroep houdt Dennis de Haas scherp in de gaten wat er allemaal gaande is in de zorg en past de vastgoedvisie van ViVa! Zorggroep uit Velsen-Noord hierop aan. Afgelopen november begon De Haas aan deze uitdaging, na een door K+V begeleide werving- en selectieprocedure. Wij kijken samen met hem terug op het proces en blikken vooruit op de uitdagingen waar De Haas voor komt te staan.

Het sollicitatieproces: in hoog tempo opzoek naar de match

Soms, op het moment dat je niet opzoek bent, komt er een vacature op je pad waar je gewoon op moét reageren. “Eigenlijk was ik niet opzoek naar iets nieuws,” blikt De Haas terug, “maar na het zien van de vacature was ik vrij snel enthousiast. Ik nam daarop contact op met Emile Douma (adviseur zorg bij K+V). Wat ik erg fijn vond, was dat er echt gezocht werd naar een match tussen persoon en organisatie. Je kunt op papier een prima cv hebben, maar het werkt niet wanneer de menselijke klik ontbreekt. Ik heb het gevoel dat het zoeken naar de match tijdens de procedure de boventoon heeft gevoerd.”

Daarnaast was De Haas erg te spreken over de vaart van het proces. “Het doorpakken binnen de procedure ging vrij vlot. Binnen twee weken was alles rond. Dat is zowel voor de organisatie als voor een kandidaat heel erg prettig. Je weet vrij snel waar je aan toe bent.”

De keuze voor de zorg

“Zorg heeft altijd als een rode draad door mijn carrière gelopen”, vertelt De Haas. Na een periode te hebben gewerkt als teammanager bij een wooncorporatie maakt De Haas een bewuste keuze om aan de slag te gaan als vastgoedmanager bij ViVa! Zorggroep. “Bij een wooncorporatie kun je een woning leeghalen, slopen, weer opbouwen en er mensen in terug huisvesten. In de zorg heb je te maken met bewoners die in de woonlocatie ook verzorgd worden. Die kunnen niet weg. Dat maakt het extra complex en dat vind ik interessant. Je bent niet alleen met vastgoed bezig, maar ook met mensen. De functie houdt in dat je verantwoordelijk bent voor de staat van de gebouwen van ViVa! Zorggroep en de panden die wij huren, maar het hogere doel is het zo comfortabel mogelijk maken voor zowel medewerkers als cliënt.”

Wat De Haas daarnaast aanspreekt aan de functie bij ViVa! Zorggroep, is de kans om zelf bij te dragen aan de koers. “Dat geeft de gelegenheid om een heldere vastgoedvisie voor verpleeghuizen en andere woonzorglocaties neer te zetten. Je gaat niet simpelweg verder in de flow van wat eerder is gedaan, maar je kan echt iets nieuws brengen. Dan komt het neer op het enthousiasmeren van mensen en kijken naar waar er verbeteringen mogelijk zijn. Daarin is het belangrijk om te kijken naar de afstemming binnen de verschillende disciplines die binnen de organisatie actief zijn.”

Een coach met een spiegel

Ondanks de aanstaande veranderingen en de diversiteit binnen de organisatie, voorziet De Haas weinig problemen in het enthousiasmeren en meekrijgen van zijn collega’s binnen ViVa! Zorggroep. Volgens hem gaat het om het voorhouden van een spiegel. “Als die spiegel helder is en laat zien wat de mogelijke rol van een ieder is, dan is het meekrijgen minder moeilijk. Daarin moet je ook een toekomstschets geven voor de komende jaren. Maak inzichtelijk waar we nu staan, maar biedt ook écht een stip aan de horizon. Dit is waar we naartoe gaan! Daarnaast laat je zien welke stappen je gaat ondernemen, zodat er vertrouwen in de koers komt.”

Voor zichzelf ziet De Haas vooral een coachende rol binnen de vastgoedafdeling van ViVa! Zorggroep weggelegd. “Ik probeer de zelfstandigheid te stimuleren, waardoor mensen meer de verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen. Daarvoor moet je eerst kijken waar behoefte aan is en de middelen en informatie die beschikbaar zijn. Gelijktijdig ben je er om te helpen wanneer iets niet lukt. Daarmee bied je een soort vangnet, maar het doel is om zelfstandigheid te stimuleren. Je mag zelf beslissingen nemen, zonder dat ik daar tussen hoef te komen. Voordeel voor mezelf is, is dat ik me vervolgens meer op de grote lijnen kan richten.”

De uitdagingen voor de komende jaren

Er staat een hoop te gebeuren in de zorgsector, dat houdt De Haas samen met zijn collega’s scherp in de gaten. “Met de collega’s van de thuiszorg en de woonzorglocaties ga ik kijken naar de trends in de markt. Hoe kunnen wij daarop inspelen? We zijn onder andere bezig met een aantal nieuwbouwplannen. Als je iets neerzet, dan doe je dat niet voor een paar jaar, maar dat doe je dan voor de komende veertig, vijftig jaar. Je maakt plannen die passend moeten zijn voor de zorg die je in de toekomst wilt gaan bieden. Moeten we bijvoorbeeld meer inspelen op de geriatrische zorg? Door een goede samenwerking met je collega’s in de zorgsector, kun je zoveel mogelijk aan alle wensen en behoeften tegemoetkomen.”

 

Wil jij ook aan de slag bij ViVa! Zorggroep en daarmee een bijdrage leveren aan de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken? K+V zoekt op dit moment voor ViVa! Zorggroep een Wijkmanager in de regio Heemskerk.

K+V
Het gaat om mensen

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.