Nieuwsbrief april 2017

4 april 2017

Vrouwendingen!

Na de mannendingen van de vorige keer ditmaal de vrouwendingen. De inleiding die niet door iedereen even goed werd gewaardeerd, maar ik kon er wel om lachen: toppunt van zelfspot was het toch?

Hoe zit dat dan met vrouwendingen; hebben die het altijd over de kinderen en/of over diëten? Ze zullen er best zijn, maar ik herken dat niet. We roddelen wel veel; over deze en gene uit de organisatie, wat de nieuwe toppers zijn en wat de dalers. Toekomstvoorspellingen: hoe gaat dit aflopen?
Kortom best veel praten, soms serieus en soms minder serieus. Wel lekker lang tafelen, beetje cultureel, beetje netwerken. Ik ben zelf geen lid van een studentenvereniging geweest, maar de vrouwendisputen zien elkaar ieder jaar een lang weekend. Je praat zo door waar je het vorige jaar bent gestopt, de irritante gedragingen van dispuutgenoten veranderen evenmin. De één neemt de ander de maat: de krabbenmand bestaat nog. Een andere manier van ‘losers’ en bukito’s. Maar nu kun je er met een glimlach naar kijken: gut! Wat zijn we praktisch geworden. De tijd van tuinbroeken en rood haar is voorbij; wat blijft is de hang naar onafhankelijkheid.

Afijn, Nederland doet het in de man/vrouw-lijstjes niet goed of eigenlijk steeds minder goed. Terwijl we weten dat diversiteit een organisatie zoveel succesvoller maakt en zoveel leuker om in te werken. Iedereen beter in het vel. Minder verzuim en meer lol. Deze week in de Kamer minder vrouwen; wie heeft er op een vrouw gestemd die op een niet-verkiesbare plaats stond en zo met veel voorkeursstemmen is gekozen? Van de vier kandidaten toch drie vrouwen!

We vieren dit jaar dat we 100 jaar algemeen mannenkiesrecht hebben en over twee jaar ook algemeen vrouwenkiesrecht. Grappig genoeg profiteerden de partijen, die hier tegen waren er het meest van. Toen stemde de vrouw met de man mee. Met algemeen kiesrecht liep Nederland voorop; dat kon ook, want wij waren neutraal, terwijl de mannen van België, Frankrijk, Engeland en Duitsland elkaar jarenlang beschoten in de loopgraven. De vrouwen in die landen hielden de economie draaiende; in Nederland niet. Die waren over het algemeen thuis.

Suggestie: doe eens het volgende experiment. Wissel een paar dagen met een mannelijke collega van zakelijk e-mailadres en merk het verschil! Allebei merk je het verschil; wie moet meer moeite doen en wie merkt het gemak?

Diversiteit is een mooi ding, maar we hebben het nog niet. We werken er hard aan.

Helga Bijker
Partner
06 226 985 99
bijker@kv.nl

Nieuwsbrief maart 2017

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.