Nieuwsbrief februari 2018

28 februari 2018

De Olympische Spelen van een bestuurder, samen of alleen?

Stel je voor, je staat in de startblokken terwijl miljoenen mensen naar je kijken.

Met een onvoorstelbare druk op je schouders ga je van start. Sven Kramer wilde nog één keer knallen om op de voor hem waarschijnlijk laatste Olympisch Spelen de 10 km op zijn naam zetten. Het resultaat weten we. De druk was groot en lijf en geest hebben het niet gered.

De druk die een bestuurder ervaart kun je in zeker opzicht vergelijken met die van een topsporter. Beiden staan in de spotlights en er worden hoge prestaties verwacht. De kunst is hoe om te gaan met die druk.

Parallellen zijn er zeker als het gaat om de eigenschappen die je moet hebben om goed met die druk in de aanloop naar een resultaat te kunnen omgaan. Talent, leiderschap, teamwerk, ervaring, om er maar een paar te noemen. Het werk van een bestuurder is geen eenmalige prestatie en besturen is geen wedstrijd of toch? Verliezen is in ieder geval niet ondenkbaar.

Een topsporter kan jarenlang trainen en schaven aan zijn techniek, maar staat er niet alleen voor. Omringt door een heel team van allerlei disciplines om zowel fysiek als mentaal het beste resultaat te kunnen bereiken. Ook de bestuurder staat er niet alleen voor en heeft een team van experts om zich heen.

Dan wil je ook het beste team en dan komt het aan op teamsamenstelling. De goede emotie, betrokkenheid, onderlinge relatie en de prestatie afspraken. Het succes van een team is afhankelijk van de combinatie van mensen én de juiste leider. Wat je als bestuurder wilt weten is: Heeft ieder de juiste competenties, waar is de kwetsbare kracht en wat zijn de aandachtspunten.

Wij werken met de ODC-groepsanalyse als hulpmiddel, ik kijk als adviseur van K+V naar de talenten van teamleden en of die passen bij hun teamrol. Je kan met training en coaching het team scherp zetten. Met goede informatie kan het team, individueel én samen, sterker de “finish” halen.

Voor zowel de topsporter als de bestuurder geldt: samen ben je sterker!

Marija Sleijster
sleijster@kv.nl

Nieuwsbrief februari 2018

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.