Poetsen

26 april 2018

Een nieuwe lente, die met veel enthousiasme van start gaat

Het goede weer van de afgelopen dagen lijkt zoveel meer dan ‘voorjaar’. Toch is het dat: een nieuwe lente, die met veel enthousiasme van start gaat.

De lente is het seizoen voor de grote schoonmaak. In sommige gebieden lijken huismoeders en
-vaders als op afspraak hun boedel naar buiten te trekken, om het huis met bezemen te keren. Zelfs wie niet met zo’n voorjaars-schoonmaak-traditie is opgegroeid, begrijpt met de zon hoog aan de hemel, de frisse lucht van de eerste bloesem in de neus: dit is de tijd, nu gaat het gebeuren!

Dit gemeenschappelijke begrip van timing, meer nog ‘gevoel’ (ontastbaar en daarom des te bepalender!) kenmerkt ook organisaties die in een, wat ik noem, voorjaarsfase komen. Het is tijd om dingen aan te pakken, de boel op orde te brengen. Met sommige zaken resoluut een nieuw begin te maken.

Bij dat vage gevoel past meer ‘kunst’ dan ‘kunde’. Daarom geloof ik in de kunst van de manager die binnenstapt in een organisatie en het seizoen herkent. Het land is er klaar voor: met hulp van een paar zonnestralen, wellicht wat vroege voorjaarsregen, gaat het hier lukken: we gaan poetsen!

Deze overpeinzing helpt me om mijn inspanningen te relativeren: zoveel heb ik niet in te brengen, wanneer ik binnenwandel. Ook ik laat me helpen door het juiste seizoen!

 

Paul van Laar
interim Manager Triage bij Huisartsenposten Oost-Brabant

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.