Van Maleisië terug naar Nederland; Sanne de Best aan de slag als Manager Nieuwbouw bij Tergooi

11 april 2019

Als K+V ontvangen wij kandidaten uit alle hoeken van het land. Van Kerkrade tot Delfzijl. Ook gebeurt het weleens dat er van een kandidaat een zekere reisbereidheid wordt gevraagd. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze hun nieuwe uitdaging ruim 10.000 kilometer verderop vinden. Sanne de Best kan dat wel. Na twee jaar te hebben gewoond en gewerkt in Maleisië, gaat zij weer aan de slag in Nederland. Afgelopen maandag (8 april) begon ze aan haar nieuwe uitdaging als Manager Nieuwbouw bij Tergooi. We vroegen haar naar haar nieuwe uitdaging en het verloop van het sollicitatieproces. “Als er dit soort banen beschikbaar zijn, dan is het helemaal niet zo verkeerd om terug naar Nederland te gaan”, aldus Sanne.

Hoe belandt iemand vanuit Nederland überhaupt in Maleisië en waarom zou je dan weer terug willen naar Nederland?

“Ik heb altijd al een keer een periode in het buitenland willen wonen en mijn vriend ook. We hebben met elkaar besproken dat als een van ons de kans zou krijgen, de ander de baan op zou zeggen en mee zou gaan. Mijn vriend kreeg de kans om in Azië iets op te zetten. We mochten het land zelf uitkiezen. Uiteindelijk hebben we voor Maleisië gekozen. We wilden naar een land waar je toch wel met Engels uit de voeten kan. Nou, dan vallen landen als bijvoorbeeld China af. Ook wilden we een land wat wel een beetje comfortabel leven is. In Maleisië waren we een keer op vakantie geweest en dat vonden we gewoon heel erg leuk.”

Maar dan komt het moment twee jaar later dat je toch besluit terug te gaan naar Nederland.

“Ja… Eigenlijk dezelfde situatie, maar dan omgekeerd, haha. Mijn vriend kreeg de kans om bij een van zijn opdrachtgevers in dienst te komen. Zij hebben veel werk in Nederland, maar geen Nederlanders in het team. Hij kreeg de vraag of hij dat in Nederland wilde opzetten. En ik ben natuurlijk meteen meegegaan en nu zitten we inmiddels drie weken hier. Ik had een aantal freelanceopdrachten en mijn laatste opdracht heb ik vorige week afgerond. Die heb ik overgedragen aan mijn opvolger.

Ik moet wel zeggen dat we in het goede seizoen zijn teruggekomen naar Nederland. De dagen worden langer, het weer wordt beter. Dus de wereld ziet er weer een stukje zonniger uit. Het went snel.”

Dan over je nieuwe uitdaging. Hoe kwam de functie van manager Nieuwbouw bij Tergooi bij je onder de aandacht?

“Ik had mijn zoekprofiel op drie platforms aangezet, op Glassdoor, Indeed en LinkedIn Jobs. En op een van die drie platforms kwam het voorbij. Het was een van de eerste vacatures die ik voorbij zag komen toen ik me aan het oriënteren was op Nederlands werk. Ik dacht: ‘oh, nou als dit banen beschikbaar zijn, dan is het helemaal niet zo verkeerd om terug naar Nederland te gaan.’”

Want wat sprak je zo aan in deze functie?

“Ik heb negen jaar ervaring in de consultancy, op het gebied van bouwmanagement en huisvestigingsadvies. Maar ik wilde heel graag aan de andere kant van de tafel, dus aan de opdrachtgeverszijde, een bouwproject begeleiden. In het verleden heb ik een aantal hele gave, complexe bouwomgevingen begeleid en nu wil ik dus kijken hoe dat vanuit de opdrachtgeverszijde gaat. Wat dat betreft sluit deze functie heel erg goed aan bij mijn behoeften en ambities voor de komende jaren.

Vanuit de consultancykant adviseer je opdrachtgevers in het bouwproces, maar vanuit de opdrachtgeverszijde heb je te maken met een heel ander speelveld. Intern moet je allerlei stakeholders weten te managen. Dat vind ik altijd wel een heel interessant stukje en dat heb ik altijd wel is willen meemaken.”

Wat wordt er van jou verwacht?

“Tergooi staat aan de vooravond van de bouw van een nieuw ziekenhuis. Eind vorig jaar is er een bouwteam geselecteerd. Een bouwcombinatie is nu het bouwontwerp verder aan het detailleren. We verwachten over een paar maanden dat dat rond is, dan wordt de aannemer gecontracteerd voor de bouw en vervolgens gaat de bouw starten. In de komende paar jaar gaan we dus een nieuw ziekenhuis bouwen.

Je hebt een Manager Nieuwbouw en een Manager Bestaande Bouw. Ik doe het nieuwe deel en iemand die er al negen jaar bij het ziekenhuis werkt, doet het bestaande deel.”

Neem ons mee in het sollicitatieproces. Je bent begonnen met een Skypeconversatie, omdat je nog in Maleisië zat.

“Ja dat klopt. Eerst heb ik natuurlijk een brief geschreven en mijn cv ingestuurd. En toen heb ik de manager bij Tergooi gebeld om kennis te maken en wat verduidelijkingsvragen te stellen, zodat ik wat meer over de vacature te weten kwam. Hij stuurde mijn gegevens door naar Emile (Douma, partner bij K+V, red.). Met Emile heb ik eerst een telefonische kennismaking gehad. Een week nadat ik terug was in Nederland, hebben we een ‘live sollicitatiegesprek’ gepland. Tijdens het eerste gesprek wat ik face-to-face met Emile had vroeg ik hem ook of ik dingen onderbelicht had gelaten die ik bij een volgend gesprek beter kan aanstippen. Mijn concurrenten waren toen al een keer daar bij Tergooi voor een sollicitatiegesprek geweest en ik niet. Er waren vier gesprekken met sollicitanten achter elkaar gepland, daar bleven er twee van over. Ik, samen met nog iemand anders. Wij hebben allebei nog een gesprek gehad en die avond lieten ze weten dat ze met mij verder wilden.”

Zag je dat zelf aankomen?

“Het eerste gesprek met Emile en de manager van Tergooi vond ik een leuk gesprek, maar het was erg lastig te peilen wat zij er nou van vonden. Het tweede gesprek was een heel informeel, gezellig en ontspannen gesprek. Het voelde helemaal niet als een sollicitatiegesprek. Toen wist ik eigenlijk niet of dat een positief iets was. Je kunt ook een heel leuk gesprek met iemand hebben die je niet per se aanneemt. Ik vond het lastig te peilen, maar ik ben uiteraard blij met het resultaat.”

K+V
Het gaat om mensen

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.