Speed, Slow, Go: brengt de ideale interim manager aan tafel

1 december 2020

De interim wereld is snel. Maandag valt het besluit dat er iemand moet komen en vrijdag moet er iemand starten. Het vinden van de juiste interim manager is dus vaak haastwerk. In de haast lijken we één ding te vergeten: het gaat om mensen én voor en door mensen.

Vaak wordt er slechts een select groepje interim managers uitgenodigd op gesprek bij een organisatie. Veelal wordt die selectie alleen gemaakt op basis van een cv. Zonde! Aan tafel maak je het verschil en leer je iemand kennen. Daarom bieden wij een alternatieve methode, waarbij je in korte tijd de persoon achter het cv leert kennen. Durf je het aan?

Traditionele Interim Management procedures

Laat mij eerst de huidige situatie omschrijven. Er ontstaat binnen een organisatie de dringende behoefte aan tijdelijke versterking. Om de zoektocht te ondersteunen en te versnellen, schakelt de organisatie diverse interim managementbureaus in en vraagt het ook wat mensen in het netwerk om mee te denken. De wens is om op korte termijn de cv’s van diverse beschikbare interim managers te ontvangen. Vlak nadat de aanvraag de deur uit is, vliegen de cv’s je om de oren. En wat blijkt? Op basis van het cv lijken vrijwel alle kandidaten passend te zijn. Help! Wie moeten er worden uitgenodigd op gesprek? De werkelijkheid is dat de eerste harde schifting enkel plaatsvindt op basis van een cv en met een beetje geluk, een aanvullende memo van het interim managementbureau. Persoon A wordt op basis van een afvinklijstje wel uitgenodigd op gesprek en persoon B niet.

Wanneer je slechts 3 van de 10 personen uitnodigt op gesprek, ontneem je jezelf een kans om verder te kijken. Een interim manager moet een klus doen, maar neemt ook zijn of haar persoonlijkheid mee. Weet je zeker dat een van de andere kandidaten op persoonlijk vlak niet beter past bij jouw organisatie, in juist deze belangrijke opdracht? Dat antwoord kun je pas geven wanneer je breder kunt kijken, meer mensen op gesprek uitnodigt en ook oog hebt voor menselijke eigenschappen en kwalificaties. Maar doe dat maar eens wanneer de klok je grootste vijand is.

Speed, Slow, Go: kijk breed, kies binnen één dag

Wij denken echter dat dit kan: breed kijken en snel doorschakelen. Gebaseerd op onze bekende werving en selectiemethode Speed, Slow, Show, komen we nu met Speed, Slow, Go. Een selectieproces waarbij het gaat om de ontmoeting tussen interim manager en de organisatie. Onbevangen in de ontmoeting en verrassend in de uitkomst. Mooie bijkomstigheid is dat het hele proces de organisatie en de interim manager slechts één dagdeel hoeft te kosten.

Allereerst bieden we een breed scala aan kandidaten aan; de bekende leiders, de sector specialisten, de cross-over kandidaten. Je komt niet weg met alleen de veilige keuze, maar biedt ook ruimte voor positieve verrassingen. Er moet echt wat te kiezen zijn.

In de Speed-ronde maken kleine gemengde commissies (van werkvloer tot Raad van Toezicht, OR, MR) in 15 minuten kennis met deze interim managers. Raak bekend met de personen achter het cv en zijn of haar drijfveren.  Laat hem of haar alvast in aanraking komen met de organisatie en voorname stakeholders. Kies met elkaar welke interim managers jullie een diepgaander gesprek mee willen voeren. Op deze manier creëer je aan de voorzijde al intern draagvlak voor de komst van de nieuwe interim manager.

De gekozen kandidaten gaan met een kleiner gezelschap verder in gesprek, om te praten over de opgaven en uitdagingen die hem of haar te wachten staan. In dit gesprek ga je dieper in op de kwalificaties van de interim manager en kom je te weten of deze persoon inderdaad de juiste persoon op de juiste plek is.

Keuze kunnen maken? Then you are ready to Go.

Kies met een open mind

Deze methodiek biedt je de kans om breder te kijken dan de papieren werkelijkheid. Een werkelijkheid die verraderlijk kan zijn. Vooral wanneer je je niet bewust bent van eventuele vooroordelen en aannames. Bied jezelf daarom de kans om met een onbevangen blik te kijken naar passend interim management. Wij denken daar de juiste formule voor te hebben.

Dit alles kan natuurlijk alleen als wij ook het netwerk hebben én ook echt de beste interim manager met jullie willen vinden. Daarom bij ons geen eigen interim managers in dienst maar onafhankelijke professionals.

Mocht je meer informatie willen hebben over Speed, Slow, Go als procedure en de toegevoegde waarde neem dan gerust contact op.

Tamara Wijnja

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.