Waarom een interim manager worden in economisch goede tijd?

15 augustus 2019

Een historisch laag werkloosheidspercentage van onder de 3,5% en bijna twee keer zoveel openstaande vacatures als gedurende de crisistijd. De conclusie is simpel: de Nederlandse arbeidsmarkt is krap en gespannen. Per 100 werkzoekenden zijn er 93 vacatures, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gedurende de crisisjaren waren dat gemiddeld 27 vacatures per 100 werkzoekenden!

Kijk alleen al hoeveel vacatures wij op het moment op onze website open hebben staan. Maar het valt mij ook op dat de interim-markt zich op het moment ook in een periode van hoogconjunctuur bevindt. Een interessante ontwikkeling. In een tijd waarin werkgevers proberen goede krachten langer aan zich te binden,  verwacht je gevoelsmatig een afname van het aantal interim managers. Het interim-vak lijkt steeds meer een weloverwogen keuze dan een uit nood geboren vlucht naar voren. Waarom zou dat zijn? Ik heb wel een vermoeden en ik ben optimistisch genoeg om te denken dat geld echt niet de enige drijfveer is.

Dat was in het verleden wel anders. Je werkt jarenlang in loondienst en tussen je vijfenvijftigste en zestigste ga je bij jezelf nadenken. “Misschien wordt het tijd dat ik mijn expertise en senioriteit te gelde ga maken.” Nog even vlak voor het pensioen zorgen voor een goed gevulde portemonnee, om de oude dag mee  kunnen op te leuken. Dat is niet meer. In mijn optiek wil een interim manager drie dingen: onafhankelijkheid, impact hebben en ondernemer zijn.

Reden 1: Een keuze voor onafhankelijkheid

Waarschijnlijk de belangrijkste reden om te gaan interimmen: onafhankelijk en vrij willen zijn. Interim managers kiezen in een bepaalde fase van hun leven hebben voor onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid in de zin dat je keuzes kunt maken in het werk wat je doet. Bijvoorbeeld omdat je houdt van variatie in werkomgeving. Of misschien is je behoefte geboren uit ontevredenheid met je vaste baan en maak je daarom een keuze voor een sprong in het onbekende. Ook dat is een keuze voor vrijheid. Een keuze die niet permanent is, maar op dat moment past bij je eigen behoeften. Een keuze voor ondernemerschap.

Vaak wil je je wel verbinden aan een opdracht of organisatie, maar wil je dat niet langjarig. Je hebt eveneens de vrijheid om te bedanken voor een opdracht. Simpelweg omdat je het niet vindt passen. Of misschien besluit je wel om even een half jaar geen klussen aan te nemen, omdat je even wat meer tijd met je gezin wil doorbrengen. De werk-privé balans heb je voor een groot deel zelf in de hand. Dat maakt je onafhankelijk en geeft je een vrij gevoel.

Reden 2: Interim managers maken meer impact

Hoewel vrijheid belangrijk is, wil je als interim manager ook dingen gedaan krijgen. Ik kan je verzekeren dat jij als interimmer meer impact kan hebben binnen een organisatie, dan iemand die in loondienst is. Waarom? Het niet hebben van een toekomst en een verleden binnen een organisatie, brengt enorme voordelen met zich mee. Vanuit alle hoeken van de organisatie word je gevoed met informatie. Iedereen gaat er immers van uit dat jij de onbevangen buitenstaander bent. Je bent geen concurrent en in dat opzicht dus ook geen bedreiging. Dit is een van de factoren die slagkracht geeft, je effectiviteit verhoogd en daarmee een kans biedt om je impact te vergroten.

Klinkt het gek als ik zeg dat je als interimmer eigenlijk altijd gewenst bent? Oké, misschien dat niet ieder individu je aanwezigheid waardeert wanneer je verantwoordelijk bent voor een forse reorganisatie. Maar organisatiebreed is duidelijk dat je komst noodzakelijk is. Jij hebt een opdracht te vervullen. Jij bent er om die klus te klaren en bent er niet om op de winkel te passen. Je kunt heel krachtig in het hier en het nu opereren.

Reden 3: Ondernemerschap is essentieel

En dan hebben we ook nog ondernemerschap. Een derde reden om te kiezen voor het interimschap. Ik weet dat veel interimmers enorm kritisch kijken naar een opdracht en zichzelf afvragen wat deze aan hun profiel toevoegt. Zij zijn constant bezig met het verbreden en verdiepen van hun unique sellingpoints. Een ervaren interim manager weet dat een specialist in bepaald vakgebied snel weer een nieuwe klus te pakken heeft. Up-to-date blijven van alles rondom dat specialisme, is essentieel. Je bent continu bezig met het ontwikkelen van je ‘Ik BV.’ Door de variatie in werkomgeving, leer je ontzettend veel. Het vermogen en de behoefte om te willen leren zie ik voor een interim manager als uitingen van ondernemerschap. Op deze manier verhoog je de waarde van je meest kostbare product, namelijk jezelf.

De keerzijde: je wordt gevraagd om je trucje te herhalen

Aan interim management zit een keerzijde. Stel, je bent bewezen ervaren in het opstellen van jaarrekeningen voor gemeenten, dan is de kans groot dat je weer wordt benaderd voor een opdracht bij een gemeente. En wat zal je dan moeten doen? Juist, de jaarrekeningen opstellen, doorlichten of controleren. Een klus die hier diametraal tegenover staat, krijg je niet zo snel aangeboden. Misschien maar goed ook, want ook jij weet dat je het best tot je recht komt wanneer je vanuit je kracht wordt ingezet. Echter moet je er waakzaam voor zijn dat het repeterende gehalte van je opdrachten je werkplezier niet in de weg gaat zitten. Maar je kunt ook kijken of je geschikt bent voor een crossover-carrière (hier schreef ik eerder dit jaar een blogartikel over). Misschien wil jij je wel vrij van sector naar sector bewegen.  Hoe dan ook, je moet constant gretig zijn om aan een nieuwe klus te beginnen.

Het interimschap moet bij je passen. Maar je hebt een enorme verscheidenheid aan type interim managers. Wat voor type interim manager ben jij eigenlijk? Kies jij voor vrijheid, impact maken, is het voor jou simpelweg een keuze voor geld of ga jij voor persoonlijke ontwikkeling? Op onze Facebookpagina hebben we een leuke quiz, waarmee je kunt kijken wat voor soort interimmer jij bent/zou zijn (neem het resultaat vooral niet te serieus). Mocht je twijfelen over het interimschap en advies nodig hebben, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen.

Helga Bijker

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.