Waarom investeren in talentvolle professionals zin heeft

20 februari 2017

Er is een ‘war on talent’ gaande. Elke organisatie lijkt zich te richten op jonge talenten. Veelbelovende jongeren die vaak met veel omhaal worden binnengehaald en enthousiast aan een traineeship beginnen. De groep na deze jongeren, de 25 tot 30-jarigen, krijgt veel minder aandacht. Terwijl dat een segment is met veel potentie. Het zijn mensen met ervaring, die snappen wat werken inhoudt en zien hoe een organisatie functioneert.

Een aantal van deze medewerkers komt op een punt in hun carrière dat ze van betekenis willen zijn en hun expertise willen inbrengen. Wellicht spelen leidinggevende ambities op. En als zij geen kansen binnen een bedrijf krijgen, kiezen ze eieren voor hun geld en stappen op.

Een gemiste kans

De uitdaging voor deze jonge professionals is te ontdekken hoe ze binnen organisaties hun ideeën aan de man moeten brengen. Hoe kunnen ze hun collega’s enthousiasmeren of hun meerderen overtuigen? Ze missen de ervaring en juiste vaardigheden en onbegrepen beginnen ze voor zichzelf; als adviseur om vervolgens te worden ingehuurd als externe. Zo is het kringetje weer rond, want bedrijven die experimenteren en ontwikkelen, doen dit meestal niet met mensen binnen hun organisatie, maar kopen externen in. Wat een gemiste kans!

Impact in een organisatie

Zelf ben ik ook zo’n eigenwijze professional. Hoewel ik zes jaar geleden voor mezelf ben begonnen, raad ik nu vaak mensen van mijn leeftijd aan te blijven. Ik merk, dat wanneer je echt impact wilt hebben, dit beter lukt bìnnen een organisatie dan van buiten af. Talent kun je niet los zien van een organisatie; zij biedt juist een goede voedingsbodem. Daarom is het voor organisaties belangrijk niet alleen talentvolle mensen met een ander profiel te vinden en te werven, maar vooral aandacht te geven aan hun begeleiding. Hoe ondersteun je deze professionals, zodat ze impact krijgen in de organisatie?

Geef talent de ruimte

Geef deze talenten de ruimte zich te ontwikkelen! Ruimte geven is wat anders dan loslaten. Bied goede begeleiding door ervaren professionals. Geef de junior een positie met een opdracht. Laat hem met een senior op zoek gaan naar vernieuwing en ontwikkeling om de organisatie toekomstbestendig te maken. Er zijn genoeg thema’s voor hen om zich in vast te bijten. Wat doet big data bijvoorbeeld met een organisatie?  Of leg de focus op account management: hoe opereert de organisatie als een netwerk? Ondersteun ze met intervisie, coaching en trainingen, waarin ze leren hun invloed in de organisatie te vergroten. Doe dit vooral niet alleen, maar samen met andere bedrijven die voor dezelfde uitdaging staan. Zo investeer je in eigen medewerkers, zowel de jonge talenten als de seniors. Vaak mensen met een andere mening en een waardevolle visie.

Marijne Vos is progamma manager bij K+V, het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management. Hier houdt ze zich bezig met de pilot Beloftevolle Organisaties. Daarnaast is zelfstandig ondernemer, aanjager en vernieuwer bij adviesbureau WhatIFF.

K+V
Het gaat om mensen

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.