Wet van de Bestuurlijke Drukte

7 juni 2017

Ik zie me nog zo zitten in de collegebanken bij Professor de Leeuw. Misschien was het 1987? Hij had in elk geval een piepklein boekje geschreven over een door hem ontdekte wetmatigheid: de Wet van de Bestuurlijke Drukte. Zijn theorie schoot me weer te binnen toen ik laatst een klant hoorde klagen over zijn drukke agenda.

Volle agenda’s en drukke vergaderingen

Kort samengevat komt de wetmatigheid van Professor de Leeuw erop neer dat meer besturing zorgt voor meer drukte met als resultaat minder effect. Veel wijzer geworden inmiddels, kan ik met eigen waarneming de wet ten volle onderschrijven. Sterker nog, omdat wij met steeds meer slimme mensen zijn en bemoeizucht in onze volksaard lijkt ingebakken, is er soms geen houden meer aan. Het is natuurlijk wel zo veilig, die volle agenda’s en drukke vergaderingen.

Kijk eens even in de spiegel

Wij maken ons druk over onze kinderen die niet meer buiten spelen en altijd maar bezig zijn op hun iPhone of iPad. Maar kijk eens even in de spiegel. Kijk naar je eigen organisatie. Waar zijn wij zo druk mee? Spelen wij nog? Heb jij nog tijd voor verveling? Zijn jouw medewerkers blij met hun werk en krijgen zij de aandacht die ze nodig hebben? Of ren jij ook door de gangen? Lekker jagen.

Meer besturing leidt niet tot verbetering

Zoals Professor de Leeuw destijds al zei: het wordt niet beter met meer besturing. De Leeuw, eigenlijk een grappige toevalligheid, want een echte leeuw is immers ook niet heel druk. Wel zeer scherp, enorm sensitief en daadkrachtig, maar druk? Nee, dat niet.
Ik ga maar weer eens goed in de spiegel kijken! En neem de wet in mijn gedachten weer mee op pad, voor iedereen die hem kan gebruiken.

K+V

Het gaat om mensen

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.