Yes, ik ben afgewezen!

24 september 2020

“Het spijt ons te moeten meedelen dat…” Je weet al voldoende: een afwijzing. Het is nooit leuk om te worden afgewezen in een sollicitatieprocedure. Waarschijnlijk zag je jezelf al zitten op je nieuwe werkplek en denk je terug aan de moeite en tijd die je hebt genomen. Het schrijven van een motivatiebrief, het bijwerken van je cv en het voeren van de eerste selectiegesprekken, is dat allemaal voor niks geweest?

Nee, alles behalve! In dit artikel wil ik je ervan overtuigen dat je iets kunt leren uit iedere sollicitatieprocedure, succesvol of niet. Zodat jij en ik met een positief gevoel kunnen terugkijken op een sollicitatietraject, ondanks de uitkomst.

Een afwijzing maakt je géén slechte kandidaat

Het afwijzen van sollicitanten is het minst leuke deel van het werk van een bemiddelaar. Maar het is ook een nieuwe kans. Een kans om jou een volgende stap te helpen zetten in je carrière. Dat zit hem in hele kleine dingen. Door je bijvoorbeeld inzichten te geven over jezelf. Dat begint heel simpel met het besef dat je niet wordt afgewezen omdat je een ‘slechte’ kandidaat bent.

Er wordt namelijk niet alleen gekeken of we raakvlakken zien tussen kandidaat en functieprofiel, maar ook of we een potentiële match zien met de specifieke organisatie. Soms matcht een andere kandidaat beter bij de organisatie.  De beste kandidaat bestaat niet; de best passende kandidaat wel. Dat maakt het dat je bij procedure A na de eerste selectiegesprekken af kunt vallen, maar in procedure B de absolute top-kandidaat bent.

Aan iedere selectie gaat een afweging vooraf. En iedere afwijzing heeft dus ook een reden. Is de reden je niet duidelijk genoeg? Vraag het! Iedere adviseur bij K+V staat ervoor open om toelichting te geven op zijn of haar redenatie. Waarom triggerde jouw cv of motivatiebrief mij onvoldoende om je op gesprek uit te nodigen? Ik leg het je graag uit. In elk stadium van de procedure geven we kandidaten uitgebreid de gelegenheid om telefonisch toelichting te krijgen op onze keuze.

Krijg inzicht in de sollicitatievalkuilen

Een groot deel van je mede-sollicitanten maakt geen gebruik van deze mogelijkheid. Zonde, want we zien sollicitanten bovengemiddeld vaak in dezelfde valkuilen trappen. Tijdens een gesprek op een te hoog abstractieniveau blijven, is zo’n valkuil. Krijg je bijvoorbeeld een “wat zou jij doen als…?”-vraag, zeg dan nooit wat jij ZOU doen als. “Wat ZOU je doen wanneer de organisatie moet inkrimpen?”

“Vanuit mijn positie als manager bij (…) heb ik een reorganisatie moeten leiden en toen heb ik allereerst de volgende stappen ondernomen: (…). Put uit je eigen ervaring en beantwoordt de vraag concreet met voorbeelden. Laat zien dat je een parallel kunt trekken tussen een abstracte vraag en een situatie die je zelf eerder hebt meegemaakt. Je maakt het voor jezelf veel makkelijker en voor de andere kant van de tafel maak je het veel begrijpelijker.

Zelfs geoefende sprekers trappen geregeld in dit soort simpele vallen. Wees je ervan bewust in het gesprek en concretiseer waar mogelijk. Door achteraf om feedback te vragen, kun je zien of je (ongemerkt) toch in een val bent gelopen.

Solliciteer je wel op de juiste functie?

Misschien heb jij jezelf voorgenomen om ooit directeur bedrijfsvoering te worden, maar word je keer op keer afgewezen. Het voelt als de natuurlijke volgende stap op je carrièrepad, maar is dat zo? Is er bijvoorbeeld iets wat je tegenhoudt om volledig voor de functie te gaan? Wellicht vind je een bepaald facet van het vak helemaal niet interessant. Is er dan niet een andere functie die meer aansluit bij jouw wensen en behoeften?

Daar kom je achter door inzichtelijk te maken waar je goed in bent, waar je niet goed in bent, wat je leuk  vindt om te doen en waar je instinctief een allergische reactie van krijgt. De zoektocht naar wat je wél wil, begint bij het uiteenzetten wat je niét wil. Het maken van een persoonlijke SWOT-analyse geeft je nieuwe inzichten.

Word je uitgenodigd op gesprek bij ons op kantoor? Dan nemen we een online profielmeting af. Hiermee maken we onder meer inzichtelijk  wat je drijfveren en competenties zijn. Wie is de persoon achter het cv? Benut ook het bespreken van de profielmeting om het grotere plaatje voor jezelf in te vullen. Misschien kom je erachter dat je ambitie heel ergens anders ligt dan de baan waarvoor je solliciteert. Of dat je je natuurlijke kracht onderbelicht laat in je presentatie naar buiten.

Durf te ontdekken

Zie solliciteren als een ontdekkingsreis. Ontdek de functie, de organisatie, maar vooral: jezelf. Bij het verzenden van een motivatiebrief en een cv weet je niet altijd waar je aan begint. Maar zie een sollicitatieprocedure nooit als verloren. Zie het als een kans om nieuwe inzichten te krijgen en jezelf te leren kennen.  En krijg je vandaag niet je droombaan, dan is er altijd nog een morgen.

Frank Wolff

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.