Zoekt en gij zult vinden?

10 april 2018

K+V besteedt veel aandacht aan het formuleren van een onderscheidend en kwalificerend wervingsprofiel. Natuurlijk zijn relevante kennis en ervaring het uitgangspunt, maar je moet ook weten wat voor type persoon wordt gezocht, met welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Hoe weet je precies wat je zoekt?

Zoals elk jaar stond Pasen in het teken van het lijden, de kruisiging en de wederopstanding van Christus. En natuurlijk (hoe banaal!) het Paaseieren zoeken. En dat zette me aan het denken over de kunst van het zoeken. Of beter nog: de kunst van het vinden. Is het je weleens opgevallen dat als kinderen denken chocolade-eieren te zoeken, ze de gewone eieren niet zien liggen? Om te vinden moet je dus weten wat je zoekt!

Hoe weet je precies wat je zoekt?

Voor het vinden van de juiste kandidaat moet je zo precies mogelijk weten wat een organisatie zoekt. Klinkt dat als een open deur? Toch zie je het in de praktijk vaak: op papier voorgeselecteerde, en uitstekend geschikt lijkende kandidaten, blijken in gesprek met een selectiecommissie toch niet de juiste man of vrouw. Misschien hebben ze wel de kennis, ervaring en competenties, maar missen ze bepaalde, niet eerder benoemde, essentiële kwaliteiten. Daarom staat zoeken in mijn vak centraal en dat maakt het meteen zo interessant.

Mensen maken het verschil, maar welk verschil?

Ik ben overtuigd dat mensen het verschil maken, maar welk verschil, dat is de grote vraag. Om hier achter te komen, besteden we veel aandacht aan het formuleren van een onderscheidend en kwalificerend wervingsprofiel. Natuurlijk zijn relevante kennis en ervaring het uitgangspunt, maar je moet ook weten wat voor type persoon wordt gezocht, met welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten.

Leider, verbinder, vernieuwer of motivator?

Laat ik dat nou het leukste vinden van mijn vak. In gesprek met betrokken bestuurders erachter zien te komen wat er op de agenda staat. Waar de uitdagingen, bedreigingen en kansen liggen waar de organisatie de komende tijd voor komt te staan. En wie je nodig hebt om dit te verzilveren. Moet het een leider of een verbinder zijn? Een motivator of een vernieuwer?

Zoeken is geen lijdensweg

OK, dat kost tijd. Maar uit ervaring weet ik dat dit ruimschoots wordt terugverdiend in het vervolg van het proces. Je weet wat je zoekt, waardoor de zoektocht naar geschikte kandidaten veel gerichter is. Ook in de krapper wordende arbeidsmarkt vind je zo de gedroomde kandidaten. Op deze manier is zoeken geen lijdensweg maar juist een leuke activiteit. Net zo leuk als vroeger het zoeken naar Paaseieren.

Michiel van Wessem is partner en adviseur van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Michiel van Wessem

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.