Beleidsmedewerker

Integer
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Stichting Capaciteitsorgaan

Het Capaciteitsorgaan is in 1999 opgericht om een einde te maken aan de cyclische tekorten en overschotten aan artsen. Het Capaciteitsorgaan adviseert gevraagd en ongevraagd veldpartijen  en het ministerie van VWS over de benodigde opleidingscapaciteit van de medische- en tandheelkundige vervolgopleidingen. Het is opgericht door een aantal veldpartijen (ziekenhuizen, beroepsgroepen en verzekeraars) uit de zorg (tripartiet) en wordt gesubsidieerd door Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

 

Het Capaciteitsorgaan maakt ramingen over de toekomstige benodigde capaciteit aan medische professionals in de zorg, adviseert en geeft informatie aan de zorgsector en overheid. Het gaat met name over de behoefte aan en de capaciteit van de hiermee gepaard gaande instroom in opleidingen en vervolgopleidingen.

Daarnaast maakt het Capaciteitsorgaan ramingen voor andere (vervolg)opleidingen in de zorg. Het werk van het Capaciteitsorgaan wordt ondersteund door een klein bureau van acht medewerkers. Inhoudelijk onderzoek wordt uitbesteed aan derden om de eigen onafhankelijkheid te waarborgen.

 

Minimaal eens per drie jaar verschijnt een integraal Capaciteitsplan (bestaand uit een hoofdrapport en acht deelrapporten) dat gebaseerd is op het ramingsmodel van het Capaciteitsorgaan. Het rapport is een advies aan de minister van VWS, die op basis daarvan het finaal aantal opleidingsplaatsen voor een bepaald jaar vaststelt. Daarna vormt dit rapport het uitgangspunt voor het BOLS (Bestuurlijk Overleg Lichtvoetige Structuur met deelnemers: FMS, NFU, NVZ), die de beschikbaar gestelde opleidingsplaatsen per discipline en per regio (acht) verdeeld. Het ramingsmodel is zeer complex. Het model werkt met meerdere scenario’s, hanteert zorgvraag gerelateerde parameters maar ook parameters die van invloed zijn op het werkproces van de professionals (zoals vakinhoudelijke ontwikkelingen, efficiency, arbeidstijdverkorting etc.). De 33 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten leveren gegevens en input voor de parameters van het rekenmodel. Hoewel zij geen invloed hebben op de uitkomsten, zullen zij meer bij het proces betrokken worden zodat de uitkomsten geen verrassing vormen. Een extern bureau verricht de berekeningen, die leiden tot de uitkomsten. Het Capaciteitsorgaan levert hiervoor feiten (uit onderzoek) of parameterwaarden (uit Delphi-rondes met betrokken beroepsgroepen) aan.

Het is een belangrijke uitdaging om de werking van het model te kunnen vertalen naar de stakeholders en hen zodanig te betrekken dat ze de nodige input en reflectie leveren. Dit om te voorkomen dat het als een black box wordt ervaren, waarbij uitkomsten niet herkend worden.

 

VWS heeft de doelgroep van het Capaciteitsorgaan verruimd, met onder meer de BIG-geregistreerde beroepen in de geestelijke gezondheidszorg (o.a. GZ-psychologen) en gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunende beroepen. Daarnaast doet VWS met enige regelmaat een beroep op de feitenkennis bij het Orgaan. De komende periode staan er een paar belangrijke opgaven (discussies) te wachten (los van de afspraken in het nieuwe regeerakkoord), die van invloed kunnen zijn op de benodigde capaciteit:

  • Veel specialisten in opleiding
  • Medisch specialisten in dienstverband
  • Taakverschuiving binnen de ziekenhuizen én naar andere zorgaanbieders
  • Concentratie van opleidingen in clusters
  • Regionaal ramen en regionale spreiding
  • Opleiden versus werken

(Zie voor meer informatie http://www.capaciteitsorgaan.nl).

Functie

Beleidsmedewerker

U bereidt in samenwerking met uw collega (u vormt samen een duo) op basis van onder meer de te verwachten zorgbehoefte, instroomramingen voor met betrekking tot de opleidingen in de medische specialismen, de klinisch technologische beroepen en ziekenhuis gerelateerde profielopleidingen (34 in totaal). U monitort de ontwikkelingen van deze beroepen en de daarbij behorende opleidingen. U heeft daartoe contacten met de beroepsgroepen, de opleidingsinstellingen en de zorgverzekeraars. U formuleert onderzoeksopdrachten, zet deze uit en monitort de voortgang. U bereidt operationele en bestuurlijke stukken voor ten behoeve van de Kamer Medisch Specialisten. U legt verantwoording af aan de directeur van het bureau. Als beleidsmedewerker vertegenwoordigt u het Capaciteitsorgaan extern.

Sensitief Communicatief Toegankelijk Energiek Vasthoudend Professioneel Teamspeler Betrokken Inspirerend

Profiel

Stijlflexibel, stevig, integer en zelfstartend

  • U bent een natuurlijke autoriteit met een academische achtergrond.
  • Breed aantoonbaar inzicht in de zorg, met name in de medisch-specialistische zorg.
  • U kent de ziekenhuiswereld en haar samenhang met de eerste lijn.
  • U bent een gesprekspartner op bestuurlijk niveau met een goed netwerk.
  • U heeft ervaring met strategische beleidsvormingsprocessen, u onderkent achterliggende belangen.
  • Creatieve geest met uitstekende schriftelijke- en mondelinge vaardigheden: een goede pen en uitstekende presentatietechnieken.
  • Gevoel voor relaties en verhoudingen in het veld, u weet draagvlak te creëren met behoud van onafhankelijkheid en integriteit.
  • Transparant en pro actief, u weet de relevante ontwikkelingen in te schatten.
  • In staat om in een krachtig veld uw onafhankelijkheid te bewaren, stijlflexibel.

Aanbod

Het salaris (arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMG) is, afhankelijk van ervaring, tussen de € 4.788– en

€ 8.077,– bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het betreft een functie van 0,8 fte.

Procedure

De gesprekken bij K+V staan gepland vanaf week 20 (vanaf 15 mei). De cv-presentatie bij de opdrachtgever is in week 25 (vanaf 19 juni).

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Geïnteresseerd

Helaas, u kunt niet meer reageren.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.