Boegbeeld die in het midden van de samenleving staat

Doetinchem
Organisatie |

Laborijn

Laborijn is de uitvoeringsorganisatie in het hart van de Achterhoekse samenleving, die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de organisatie werken 155 medewerkers en circa 1.000 Wsw-medewerkers en inwoners met een indicatie beschut werk. Het bestuur wordt gevormd door wethouders van de deelnemende gemeenten. De vijf kernwaarden van de organisatie zijn betrouwbaar, lef, enthousiast, professioneel en resultaatgericht.

Sinds 1 januari 2016 voert Laborijn de Participatiewet, de Wet sociale werkvoorziening en aanverwante regelingen uit voor de gemeenten Aalten en Doetinchem. Per 1 januari 2022 gaat Laborijn tevens de Wet inburgering uitvoeren. Voor de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en een deel van Bronckhorst voert Laborijn de Wet sociale werkvoorziening en andere diensten uit.

Laborijn wil zich verder ontwikkelen als sociaal ontwikkelbedrijf voor een bredere doelgroep. In 2020 heeft Laborijn ervoor gekozen om haar interne structuur en werkwijze aan te passen. Ze heeft zichzelf omgedoopt tot Laborijn 3.0-organisatie met managers die samen met hun professionals werken vanuit de bedoeling. De bedoeling is: om iedere inwoner te helpen aan betaald werk en als dat (nog) niet lukt hem/haar te ondersteunen bij het participeren in de samenleving.  Een mooi en puur doel voor de inwoners van de regio. Deze gekozen weg betekent voor de organisatie een cultuuromslag en een andere manier van kijken, organiseren en (samen)werken en dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het werken met minder managementlagen betekent dat het management zich focust op het ‘wat’ en de professionals op het ‘hoe’.

Dit vraagt veerkracht, doorzettingsvermogen en moed.  Medewerkers maken samen een verandering door en dragen hiervoor ook samen de verantwoordelijkheid. En dat geeft perspectief en energie. Deze omslag waar Laborijn nog midden inzit betekent een switch van een hiërarchische organisatie naar werken volgens het holacratische gedachtegoed. Stip op de horizon eind 2022 is een flexibele en wendbare organisatie, waarbij de professionals vol vertrouwen de eigen regie pakken. De organisatie wordt dan geleid door een compact en dienstbaar MT van 4 managers en een eenhoofdige directie. De huidige situatie is een prachtig moment om in te stappen als je oprecht gelooft in dienend leiderschap en je bewust kiest voor Laborijn en je commitment wilt geven voor een langere periode.

Functie | Algemeen Directeur

Met jouw betrokkenheid en verantwoordelijkheid breng je de ingezette beweging verder, waarbij je de managers en professionals meeneemt en ondersteunt maar de regie bij henzelf laat.

De interne en externe opgaven die de organisatie zichzelf heeft gesteld voor de komende periode zijn gevarieerd:

 • Je kijkt met frisse blik naar alle mogelijkheden om de organisatie te verbeteren en sterker te maken en je zet je in om een wendbare, transparante, effectieve en efficiënte organisatie te ontwikkelen die werkt aan de bedoeling van Laborijn en je durft daarin de grenzen op te zoeken: zonder wrijving geen glans.
 • Je ondersteunt het team van managers in hun coachende, dienende en faciliterende rol met de opdracht om hun teams optimaal te laten presteren.
 • Je brengt innovatiekracht en onder jouw leiding zorg je dat er verdergaande organisatieontwikkeling plaatsvindt, zoals digitalisering.
 • Je hebt enkele strategische dossiers zoals de herhuisvesting van de organisatie (hoe kan deze bijdragen aan de ontwikkeling in de organisatie).
 • Je onderzoekt mogelijkheden voor ketensamenwerking en je bouwt aan strategische regionale partnerships in de Achterhoek en De Liemers, waarbij je oog hebt voor nieuwe klanten/opdrachtgevers en kansen die benut kunnen worden.
 • Je levert vanuit je maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage aan het regionale overleg van managers Werk & Inkomen van gemeenten en UWV, om samen te werken aan een toekomstgerichte inclusieve arbeidsmarkt.
 • Je zorgt ervoor dat Laborijn herkenbaar en zichtbaar is en je zorgt voor de externe profilering: omgang met inwoners, wethouders, gemeenteraadsleden, werkgevers en andere samenwerkingspartners. Je bent hierin het goede voorbeeld.
 • Je bent toegankelijk voor alle medewerkers en zorgt voor een inspirerende samenwerking in de organisatie. Je bent bestuurder in het kader van de WOR.

Samenwerken Weerbaar Koersvast Visionair Daadkrachtig Initiatief Ruggengraat Nieuwsgierig Ontwikkelen Passie Achterhoekse-bescheidenheid Samen-sterk Ondernemerschap Energiek Omgevingsbewust Dienend

 

Profiel

Je bent integraal eindverantwoordelijk voor deze mooie betekenisvolle organisatie en je treedt op als boegbeeld. Met jouw drive, passie en inlevingsvermogen breng je de organisatie, de opdrachtgevers (de gemeenten) en haar inwoners verder.

Functie-eisen:

 • WO werk- en denkniveau met als profiel bijvoorbeeld bedrijfskunde, bedrijfseconomie, bestuurskunde aangevuld met HR, veranderkunde.
 • Ruime managementervaring binnen/met overheid en op het snijvlak publiek-privaat.
 • Aantoonbare strategische ervaring en expertise met het sturen van organisatorische veranderprocessen en politiek-bestuurlijk sensitief.
 • Visie op het gebied van de regionale arbeidsmarkt en het sociale domein.
 • Een groot maatschappelijk hart en betrokkenheid bij de doelgroep van Laborijn.
 • Relatievaardig en in staat om duurzame en waardevolle netwerken op te bouwen in de regio.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden.
 • Antenne voor kansen en een neus voor wat er beter kan.
Aanbod

Een fantastische eindverantwoordelijke functie bij een organisatie in ontwikkeling met trotse werknemers op missie. Laborijn biedt een contract voor bepaalde tijd met een wettelijke proeftijd (schaal 16 CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties). De aanstelling is fulltime (36 uur).

Procedure

De procedure wordt begeleid door K+V en start met het insturen van je motivatie en cv. Daarna ontmoet je in korte rondes verschillende leden van het bestuur, de OR en collega’s. Is er een goede ontmoeting en heb je Laborijn nieuwsgierig gemaakt? Dan gaan we verder met verdiepende gesprekken met de selectiecommissie. Transparant maar wel zo vormgegeven, dat veiligheid en privacy geborgd zijn, met een duidelijk tijdspad en een mooie balans in de kennismaking tussen kandidaat en organisatie.

 • Speeddates op woensdag 19 januari – waarin je kennis maakt met de diverse aandachtsgebieden van de functie en de organisatie kennismaakt met jouw persoonlijkheid.
 • Slow: Een selectiegesprek op vrijdag 21 januari tussen 13.00 – 18.00 – met ruimte voor meer aandacht en diepgang.
 • Show op woensdag 26 januari tussen 14.00 – 18.00 waarin je laat zien en ervaren wie je bent en hoe je de leiding neemt.

Na elke ronde maken we een keuze in kandidaten die verder gaan.
We sluiten de procedure af voor 1 februari aanstaande zodat je kunt starten op 1 april of eerder.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We verzoeken je snel te reageren door, uiterlijk zondag 9 januari aanstaande, je cv en motivatie te uploaden. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Micha van Aart (06 46 39 03 12) en Helga Bijker (06 22 69 85 99). Zij begeleiden je in deze procedure.

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

Algemeen Directeur
Vast
36 uur

SOLLICITEER DIRECT

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.