Rolvaste bruggenbouwer

Nieuwegein
Organisatie |

Judobond Nederland

Judo Bond Nederland (JBN) is de verbindende aanjager voor budo in Nederland. Sporters kunnen aikido, jiujitsu en judo op eigen niveau met plezier beleven, in wedstrijd- en sportvormen die passen bij de wensen en behoeften. JBN helpt mensen van jong en oud, om geestelijk en lichamelijk in balans te komen en te blijven. Van de kleuter die leert vallen en stoeien tot de jeugdige die meer weerbaar wil worden. En ook de oudere die zeker wil blijven bewegen én de topsporter die wil excelleren op de Olympische Spelen. Van leren tot excelleren.

In de sport zijn veel mensen actief om leden en clubs te ondersteunen en toegevoegde waarde te bieden aan de sport. Ieder vanuit zijn of haar eigen taak en verantwoordelijkheid. De vereniging JBN  heeft een structuur die bestaat uit de bondsraad, het bestuur en de werkorganisatie. Deze werkorganisatie bestaat uit de medewerkers op de locaties in Nieuwegein en Papendal en de vele vrijwilligers in het land. Samen vormen zij het hart van de organisatie. Hierin vervult de directeur een spilfunctie. De persoon die wij zoeken is de verbinder naar het bestuur, het bureau en het land. Een veelomvattende en dynamische rol. En de organisatie is volop in verandering. Op papier klopt het, nu gaan we het in de praktijk realiseren.

Voor deze mooie sportorganisatie zoeken wij een algemeen directeur, een energieke en authentieke bruggenbouwer die zin heeft om er samen een succes van te maken. Ieder vanuit zijn of haar eigen rol en expertise.

Functie | Directeur (M/V)

De algemeen directeur geeft leiding aan de werkorganisatie en rapporteert aan het bestuur. De werkorganisatie bestaat uit ene bezoldigd en onbezoldigd deel.  Een deel van de bezoldigde medewerkers (meer dan 30fte) werkt vanuit het kantoor in Nieuwegein en de bezoldigde medewerkers die zich actief bezighouden met topsport werken vanuit Papendal. Als algemeen directeur geef je direct leiding aan het drie koppig managementteam (sportparticipatie, topsport en finance) en een kleine staf. Daarnaast ben je zelf inhoudelijk verantwoordelijk en betrokken bij HR en communicatie, marketing en sponsoring. Hierbij pak jij de leiding.  Je werkt vanuit een missie en visie en een meerjarenplan met afgeleide jaarplannen. De belangrijkste thema’s uit het meerjarenplan dat loopt tot en met 2024 zijn:

 • Sportparticipatie
 • Sporttechnisch kader
 • Wedstrijden en evenementen
 • Topsport
 • Financiering sport en organisatie JBN
 • Bestuurlijke organisatie

De komende periode is de focus op:

 • het traject van bestuurlijke vernieuwing en organisatie JBN
 • het ontwikkelen van producten en diensten, communicatie, marketing en sponsoring
Bruggenbouwer Rolvast Marketing Communicatie Toegevoegde waarde Vereniging Vrijwilligers Authentiek Samenwerken Communicatief Open Transparant Daadkrachtig Energiek Executiekracht Respectvol
Profiel | Strategisch en communicatief

Wij zoeken een directeur die vol energie aan de slag wil gaan in Budo wereld. De directeur van de JBN moet een authentieke man of vrouw zijn die snapt hoe een vereniging in al zijn geledingen werkt. En zeker een vereniging in transitie. Hij/ zij leidt de uitvoering van het meerjarenplan en de afgeleide jaarplannen en ondersteunt het bestuur bij het opstellen van het meerjarenplan tot en met 2028.

Als directeur geef je leiding aan de werkorganisatie, stimuleer je groei en ontwikkeling door richting en verantwoordelijkheid te geven aan de medewerkers. De directeur is duidelijk in verwachtingen, maakt resultaten bespreekbaar en stelt middelen beschikbaar die nodig zijn om de beoogde doelen en resultaten te meten en te realiseren. Het resultaat is dat je de organisatie in beweging houdt, waardoor werknemers vrijheid en eigenaarschap ervaren die past bij hun positie als professional. Daarnaast zorg je dat bezoldigde en onbezoldigde medewerkers hun rol en taak goed uitvoeren en met plezier een bijdrage leveren aan de sport.

De directeur is verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarplan en de begroting, het budget en een gezond financieel beleid. De directeur zorgt voor een volledige, open en transparante informatievoorziening van en naar het bestuur. Gezien de huidige situatie, de ambitie en de ontwikkelingen zet de JBN de komende periode met name in op het actualiseren van de bestuurlijke organisatie zodat deze voldoet aan de eisen van de tijd: slagvaardiger en klantgerichter werken binnen de financiële kaders. Het nieuwe organisatiemodel heeft consequenties voor de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende geledingen. Op een open, transparante en verantwoorde wijze wordt hieraan gewerkt.

Als directeur ben je een van de boegbeelden van JBN.  De directeur vertegenwoordigt de organisatie actief in relevante netwerken en op een effectief niveau. En uiteraard in de media. De JBN wordt daarmee sterk en zichtbaar gepositioneerd in het belang van de sport. Je vindt het leuk en belangrijk om aanwezig en actief te zijn bij een aantal evenementen.

Je geeft direct leiding aan de directeur topsport die het topsport programma leid vanuit Papendal en daarover ook verantwoording aflegt aan het bestuur. Met hem heb je goed contact, spar je regelmatig en zorg je voor de juiste randvoorwaarden. Je bent met enige regelmaat op Papendal.

De directeur is strategisch: heeft een goed oordeel en is besluitvaardig en heeft gevoel voor timing. Tegelijkertijd ben je een echte realiseerder en operationeel bezig. De directeur is actief in netwerken, met de lange termijn en tegelijkertijd een-op-een coachend op de werkvloer. Gericht op de ontwikkeling van medewerkers en vrijwilligers en het succesvol laten zijn van anderen. Vanuit een heldere visie en met overtuigingskracht aan het werk gaan is belangrijk. Tegelijkertijd altijd open staan voor de ideeën en meningen van anderen.

De persoon die wij zoeken dient te beschikken over een hoge mate van politiek-bestuurlijke en organisatie sensitiviteit, en weet ook de vaart in de veranderingen en in de groei te houden. De directeur moet ongeduld voelen om vooruit te willen en tegelijkertijd respect hebben voor het verleden en begrip op kunnen brengen voor complexe besluitvormingsprocessen èn de transitie. Een perfect gevoel voor timing dus.  Een ultieme combinatie van denken en doen, sturen en loslaten, versnellen en vertragen.

 Functie-eisen

 • Meerjarige leidinggevende ervaring behorend bij de verantwoordelijkheid van de positie.
 • Vaardigheid om verschillende managementstijlen te hanteren om de juiste resultaten te bereiken. Overtuigend voorbeeldgedrag van een sterk besef van eigen moraliteit en verantwoordelijkheid en tegelijkertijd een samenwerkende stijl waar ruimte wordt gecreëerd om tussen de verschillende belangen en meningen op te treden en aandacht te vragen en de moed om ‘lastige zaken’ aan de orde te stellen.
 • HBO+ werk- en denkniveau.
 • Kennis en ervaring met organisatieveranderingsprocessen.
 • Kennis en ervaring met de dynamiek binnen een vereniging/vrijwilligersorganisatie.
 • Kennis en ervaring met communicatie, marketing en sponsoring.
 • Een energiek, pragmatisch en optimistisch karakter.
 • Communicatief vaardig en de wil anderen te laten schitteren.
 • Een uitgesproken marktoriëntatie en weet welke wegen je moet bewandelen om deze kansen (direct) te benutten of ze te beïnvloeden.
 • Kennis en affiniteit met financiering en subsidies vanuit overheidswege.
 • Affiniteit met belangenbehartiging.
 • Affiniteit met sport en met name Budo is een pre.
Aanbod

Als directeur ga je fulltime aan de slag op het bureau van de JBN in Nieuwegein en ben je ook vaak te vinden op Papendal. Ben jij de nieuwe directeur die het nieuwe bestuursmodel van de JBN in praktijk gaat laten slagen? Hier stellen we tegenover:

 • Een op de functie en sector afgestemd salaris en arbeidsvoorwaardenpakket, schaal 14 CAO Sport.
 • Eventueel de beschikking over een leaseauto of mobiliteitsbudget.
 • Een jaarcontract waarna het omgezet kan worden in een contract onbepaalde tijd.
Procedure

De procedure wordt begeleid door K+V. Samen met het bestuur zoeken we de beste kandidaat voor deze rol. Na een kennismaking met K+V volgen, bij geschiktheid, een aantal gespreksrondes.
De eerste ronde is met twee leden van het bestuur op 14 november in Veenendaal.
De tweede ronde met het managementteam en medewerkers is op 17 november in Veenendaal.
Een afronding waarin je de overige bestuursleden ontmoet zal in Nieuwegein plaatsvinden op woensdagmiddag 23 november.

De procedure is erop gericht om per 1 januari 2023 een nieuwe directeur te laten starten.
Een assessment kan onderdeel zijn van de procedure.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel te reageren (uiterlijk 1 november) door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema, partner bij K+V (06 438 73 326). Roel begeleidt deze opdracht. Bel vooral om meer te weten te komen over deze rol en  om even te sparren.

Kandidaten die worden uitgenodigd  vragen wij een online persoonlijk profielmeting te maken.

Directeur (M/V)
Vast
38 uur

SOLLICITEER DIRECT

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.