Over de organisatie
Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK)
De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is een jonge vereniging die in april 2016 is opgericht door een aantal kinderopvangorganisaties vanuit een gedeelde visie op kinderopvang. De doelstelling van BMK is dat maatschappelijke kinderopvangorganisaties opvang kunnen blijven bieden aan alle kinderen, óók daar waar kinderen geen toegang hebben tot de kinderopvang. BMK streeft daarbij een situatie na waarbij de kwaliteit van de kinderopvang het leidend principe is en niet de winst. De vereniging ziet de kinderopvang als een duurzame publieke voorziening voor de ontwikkeling van alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar die het ouders mogelijk maakt werk, studie en zorg op een ontspannen wijze te combineren.
BMK opereert in een zeer complexe (politieke) omgeving waarbij continue gezocht wordt naar gezamenlijke afstemming van belangen. Door de dialoog te voeren over de fundamenten van het stelsel, over kwaliteit (wetenschappelijke inzichten), over samenwerking tussen onderwijs, welzijn, zorg en kinderopvang en over goed werkgeverschap heeft de vereniging de afgelopen jaren een gerespecteerde positie weten te verwerven. BMK beïnvloedt de politieke en de publieke opinie en werkt zo aan het maatschappelijke vertrouwen in de kinderopvang.
De komende vier jaar hebben de volgende beleidsthema’s prioriteit:
- Een hoog niveau en een breed aanbod voor ontwikkeling van kinderen
- Toegankelijkheid van de voorzieningen voor alle kinderen
- Een betere financieringssystematiek
- Op kwaliteit gericht werkgeverschap
- Vormgeven en transitie van de sector
- Samenwerking met onderwijs en zorg
- Een actieve, vernieuwende en verbindende vereniging
Functie
Voorzitter BMK
BMK is een bruisende, innovatieve en groeiende vereniging met een actief bestuur en een bureau met zes medewerkers. Een intrinsiek bevlogen vereniging vol samenhang, dynamiek en betrokkenheid. De voorzitter heeft de opdracht om de komende jaren kinderopvang stevig in positie te brengen in de verhouding met zorg en onderwijs zonder daarbij de missie van BMK los te laten. De komende jaren staan garant voor nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Naast verzilveren en verankeren van de positie die de afgelopen jaren is opgebouwd bieden de maatschappelijke verschuivingen ook veel kansen. Binnen de sector is ruimte voor groei en ambitie in het publieke domein. Voor positionering van kinderopvang als essentiële speler voor de ontwikkeling van het kind.
Als voorzitter heb je 3 belangrijke rollen:
- Als boegbeeld, het gezicht van de organisatie, communicatief sterk, onderscheidend en signaleren van mogelijke kansen en risico’s voor de organisatie en haar leden.
- Als voorzitter van het bestuur en de ALV, waarbij je het bestuur en de leden strategisch inzicht geeft en zorgt voor input op de beleidsagenda en de besluitvorming.
- Als leidinggevende van het bureau, door de werkorganisatie goed te laten functioneren waarin veel ontwikkelingen tegelijkertijd om koers en regie vragen.
Profiel
Zichtbaar, vooruitstrevend en bevlogen
Zichtbaar
Je weet de omgeving te inspireren door het verhaal goed te vertellen en helder uit te leggen. Je vindt het leuk het publiek op te zoeken, het gezicht van de vereniging te zijn en je weet relaties aan te gaan en vast te houden. De maatschappelijke ambitie vraagt uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen. Als leider kun je dat overbrengen, elke dag met passie, plezier en openheid. Je zet lijnen en kaders uit zonder dat de ander vrijheid verliest of geen ruimte voelt voor het gesprek. Je houdt van jouw eigen autonomie en vindt het niet erg om leiderschap of positie te delen. Dat maakt dat je welkom bent in relevante netwerken en samenwerkingen en wordt je gezien als de natuurlijke autoriteit en vanzelfsprekende gesprekspartner. Hierdoor geef je jezelf, de vereniging en de ander een onderscheidend vermogen.
Je weet zichtbaar het proces te sturen. De ene keer proactief en ondernemend, de andere keer meebewegend en servicegericht. Maar altijd doelbewust en betrouwbaar. Je bent intermediair, kennisdeler, verbinder. Geeft duwtjes, schouderkloppen en kunt uitstekend timen om op het juiste moment te handelen. Zo ontstaat ruimte voor creatie en initiatieven waar de ander graag een bijdrage aan levert. Je organiseert slim en handig. Geen luchtfietsen maar daadwerkelijk stappen maken. Soms met een kleine omweg maar altijd gericht op realiseren, samen met je partners. Als strateeg kijk je altijd integraal, overzicht houden, koers bepalen, maar ook goed weten wanneer je mee moet bewegen en flexibiliteit moet tonen.
Vooruitstrevend en bevlogen
Je durft anders te kijken, te stimuleren en goede ideeën te omarmen. Je nodigt daarbij iedereen uit mee te doen en maakt de verbinding tussen binnen en buiten en tussen de spelers in de sector. Je hebt het lef om het ambitieniveau ter discussie te stellen en daagt uit tot het stellen van hoge doelen. Je denkt creatief mee over de toekomst en ontwikkeling van de kinderopvang. Daarnaast breng je inzicht mee in de financiële context waarin de kinderopvang zich begeeft en pas je in de lobby feiten en cijfers toe in het gesprek. Focus aanbrengen en houden, evalueren en op tijd bijsturen. Met respect voor wat er bereikt is en is gedaan. Je hebt visie op de kinderopvang, de ontwikkeling van de sector en de (toekomstige) maatschappelijke rol die de organisatie vervult. Daarbij houd je jouw ogen op de bal, het geluid waar BMK voor staat, en sta je open voor samenwerkingen die het grote belang van de sector voorop stellen. Je hebt passie voor de ontwikkeling van het kind en affiniteit met onderwijs, zorg en welzijn. Daarbij ben je realistisch in wat voor nu kan én wat voor morgen moet.
Aanbod
Passie voor kind ontwikkeling?
Omarm jij de missie van BMK en ben jij gedreven om daaraan te willen bijdragen? Dan hebben wij een mooi aanbod voor je, een unieke positie om verschil en maatschappelijke impact te kunnen maken. De functie is voor 32 tot 36 uur en ingeschaald in schaal 15 volgens CAO kinderopvang.
Procedure
Met zorg en flexibel
De begeleiding van de werving- en selectieprocedure is in handen van K+V. De procedure start bij K+V met een kennismaking naar aanleiding van je kandidatuur door middel van een oriënterend gesprek (eventueel digitaal). Deze zullen plaatsvinden in week 50. Hierna volgen, bij wederzijdse geschiktheid, digitale gesprekken met het bestuur en het bureau op 17 december. Vervolgens zal een tweede ronde plaatsvinden met kleine commissies op 7 januari. Het streven is de procedure voor half januari af te ronden met zorg en veiligheid voor iedereen. We stellen onze procedure flexibel op, digitaal waar het kan en live waar het moet, inspelend op de actuele ontwikkelingen.
Geïnteresseerd
innovatief en verbindend?
Ben jij deze verbindende en toekomstgerichte bouwer met een academisch werk- en denkniveau? Geïnteresseerd in en aantoonbaar gekwalificeerd voor bovengenoemde functie? Dan zien wij graag uiterlijk 6 december jouw reactie tegemoet. Dat kan door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Inhoudelijke vragen, opmerkingen en/of motivatie kun je bij je reactie vermelden.
Deze vacature is in behandeling bij Martine van der Velpen (06-5060 3351) en Frank Snethlage (06-5131 0178). Natuurlijk zijn Frank en Martine bereikbaar voor nadere informatie.
Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.