Solliciteren en selecteren anno nu: kopen op de groei

Ouders onder ons herkennen vast het dilemma: koop je kleding voor je kind precies passend, of koop je op de groei, zodat ze er niet binnen twee maanden al zijn uitgegroeid? Zelf herinner ik uit mijn jeugd dat bij het passen mijn broeken langer mochten zijn dan strikt nodig; met een omslag of extra zoom kon ik ze langer dragen! Kopen op de groei; ik weet niet beter, het was toen heel gewoon. Kijkend naar de arbeidsmarkt denk ik steeds vaker: kopen op de groei, zouden we die benadering ook niet meer moeten hanteren aan sollicitatietafels?! Voor werkgevers staat selecteren op passendheid namelijk sterk onder druk door de beperkte beschikbaarheid van personeel. Dat hoeft geen ramp te zijn. Wanneer beide partijen ervoor kiezen om te kopen op de groei, biedt het juist mooie kansen.

Hoe kom je daar nu toch bij?

“Ik zie deze persoon niet zitten. Geen boegbeeld, niet voldoende financieel onderlegd, de wethouder ziet deze persoon niet zitten en hij heeft geen transitie ervaring”. Dit is het commentaar van een lid van het managementteam van de opdrachtgever als hij eindelijk aan de beurt is na de positieve en constructieve reacties van collegae over kandidaat nummer drie. Het proces ging prima, tot hier.

Wat mooi, weer een tevreden klant!

Een restaurant zoeken? Even googelen en de reviews lezen. Nieuwe fiets, vakantiehuisje? Reviews lezen. Ik geef toe, ik doe het eigenlijk altijd. Check zelfs nog even of het echte reviews zijn. Toen we bij K+V acht jaar geleden uitgekeken waren op onze nuttige maar toch wel achterhaalde ISO certificering (onze processen zijn echt op orde anders kunnen we niet werken) zochten we iets nieuws. Met onze partner Magis Marketing Research ontwikkelden we onze eerste review. Dankzij de inzichten die jullie als klanten ons in al die jaren hebben gegeven hebben wij onszelf verder kunnen verbeteren.

Als interim manager je merk versterken: groeien, snoeien en bloeien

Voor je het weet ga je als interim manager van opdracht naar opdracht. Soms met een korte pauze, om vrijwilligerswerk te doen of gewoon de administratie op orde te brengen. Begrijpelijk. Toch kan ik je adviseren om af en toe uit te zoomen en tijd te investeren in je eigen ontwikkeling. Het gaat mij vooral over het verfijnen van je persoonlijke merk, zodat je benaderd wordt voor de opdrachten die bij jou passen. Daarmee haal je als interim manager het maximale uit jezelf en uit je opdracht voor de opdrachtgever. K+V biedt een mooi keuzepallet om je te helpen tijdens je ontwikkelreis.

Laat macht niet naar je hoofd stijgen

De gedragsverandering die ontstaat wanneer iemand in een nieuwe rol komt. Het is een onderwerp dat mij fascineert. Zeker wanneer daar een zekere mate van ‘macht’ bij komt kijken. Word je voor het eerst directeur, dan zoek en vertoon je waarschijnlijk gedrag waarvan jijzelf verwacht dat het hoort bij de functie. Dat klinkt rationeel, maar hiermee haal je niet het maximale uit jezelf. Ook maak je voor anderen en de organisatie niet het verschil. Leiders die het verschil maken, zijn leiders die een rol vinden die past bij hun mens-zijn.

Inspiratie is de basis voor ontwikkeling én voor geluk!

Verandering is de enige constante. Als je alle veranderingen bijhoudt waar we als mens mee te maken krijgen in ons leven, alleen al die op technologisch gebied, kunnen we niet anders dan een leven lang leren. Het up-to-date houden van onze kennis en vaardigheden is vandaag de dag geen sinecure.

“Hier zie ik echt helemaal niets in”

Digitaal word ik door iedereen aangekeken. Ze zijn niet echt enthousiast over het CV dat ik ze presenteer. En dat terwijl het mijn droomkandidaat is. Bij het lezen van de motivatie en het CV raak ik direct enthousiast. Na haar over de rol gesproken te hebben op ons kantoor, weet ik het zeker: Dit is de kandidaat! En nu, tijdens mijn kandidaatpresentatie, ziet de opdrachtgever het helemaal niet…

Dag 2023! Op naar de volgende 35 jaar!

Het is bijna het einde van 2023, een moment waarop je misschien net de skilatten uit de kast haalt of haastig de laatste kerstinkopen doet. Voor ons is dit het einde van een bijzonder jaar. Het markeert de afsluiting van een jaar waarin we met trots ons 35-jarig bestaan hebben gevierd. Heel veel dank aan iedereen voor de waardering en felicitaties die we hebben ontvangen. Dit jubileumjaar zet ons aan het denken over de toekomst: “Hoe zien de volgende 35 jaar eruit?” We zijn volop bezig met het verder vormgeven en implementeren van onze toekomstvisie, waarbij we technologie nog meer gaan benutten om de menselijke connectie te versterken.

Betere prestaties en duurzame verbindingen, door diversiteit aan tafel en in teams. Maar hoe doe je dat?

Hoe je je selectieproces insteekt is van essentieel belang voor het eindresultaat. Dat klinkt als een open deur, maar is het niet. Wij hebben de afgelopen maanden laten onderzoeken wat de effecten zijn van de verschillende methoden waarop je kandidaten kunt selecteren. De traditionele manier waarbij je het CV en de persoonlijke motivatie neemt als startpunt van een selectieproces of een methode waarbij de menselijke interactie het startpunt is. De laatste van deze twee, noemen wij onze Speed, Slow, Show-methodiek.

Nieuw bestuur op avontuur, K+V werft nieuw CvB voor SKOzoK

“De enorme wil om dingen te ontwikkelen”, dat tekent volgens Corné Verhees, de kersverse voorzitter van het nieuwe College van Bestuur van SKOzoK Kinderopvang en Onderwijs, de organisatie waar hij sinds september actief is. Dat blijkt ook wel uit het tempo waarin het de organisatie en K+V is gelukt om een nieuw College van Bestuur (CvB) te vormen. “Toen de werving voor mij als voorzitter klaar was, werd er direct gestart met de werving voor een lid van het College van Bestuur. Het tekent de wil om door te pakken en zegt iets over de eensgezindheid.” Enkele maanden later mag Corné zijn nieuwe collega, Femke Verhaaren, verwelkomen. “Je werft een volledig nieuw college in een vlotte termijn, dat is iets waar K+V ook wel trots op mag zijn. Dat zegt ook iets over het vertrouwen”, complimenteert de nieuwe CvB voorzitter.

Nieuwsgierigheid zit in de aard van het beestje

Wat kenmerkt jouw organisatie? Zo nu en dan moet je als team terug naar de tekentafel om de verdieping te zoeken in de gezamenlijke missie, visie en kernwaarden. Met elkaar beoordelen hoe je kijkt naar de wereld, naar jezelf en je toegevoegde waarde. Een dergelijk traject zijn wij bij K+V dit jaar met elkaar aangegaan. Dan zoek je onder meer naar de kernwaarden die wij samen vinden dat K+V, onszelf en ons werk het best omschrijft. Welke kernwaarden vatten K+V het best samen? Bij mij blijft het meest hangen: nieuwsgierig.

Van zelfreflectie tot organisatieconnectie

"Ga ik me hier thuis voelen?" Een vraag die logischerwijs door je hoofd speelt tijdens een sollicitatiegesprek. Het vinden van een organisatie waarvan de cultuur jouw waarden reflecteert is immers net zo belangrijk als het vinden van een functie die bij je vaardigheden past. Maar wat maakt een organisatiecultuur en hoe weet je of dit aansluit bij jou als persoon?

Het hele jaar transferperiode…

Een nat veld, slidings, humor, zweet en gezelligheid na afloop. Voetbal blijft voor mij een heerlijk spelletje. Afgelopen weekend mocht ik weer op het veld staan voor een bekerwedstrijd. Na afloop in de kantine kijken we met een schuin oog naar de Eredivisie. Tot eind augustus stond dat volledig in het teken van de transferperiode. Wie gaat er weg bij je club en wie komt er binnen? Het voetbal kent op het gebied van transfers een gesloten kader. Je maakt in bepaalde periodes van het jaar een overstap naar een nieuwe werkgever. De transferperiode is voorbij, afgesloten. Hoe anders is dat in het de rest van de arbeidsmarkt? Waar de transferperiode geen begin en geen Slot kent…

De kunst van het geven: Waardevol netwerken voor interim managers

Voor een interim manager is het hebben van een krachtig netwerk goud waard. Veel interim professionals vinden het echter lastig om het maximale te halen uit netwerkmomenten. Staat netwerken voor jou gelijk aan het geven van een handdruk, het uitwisselen van een kaartje en het versturen van een connectieverzoek via LinkedIn? Dan laat je kansen liggen om op een waardevolle manier te netwerken. De goudader van je netwerk vind je door jezelf te verbeteren in de kunst van het geven.

Zomer! Mag ik de tijd even zachter zetten?

Ik schrijf deze tekst vlak voordat ik zelf even in vakantiemodus ga. En wanneer je dit leest, ben ik al bijna op de terugweg 😉. Maar voor de vakantie bekruipt mij altijd het gevoel: hoe heerlijk is de periode van afbouw richting de zomervakantie?

Kunstmatige intelligentie en de toekomst van werk

“Als experiment heb ik deze brief in eerste aanleg laten maken door ChatGPT, ik hoop dat u dit waardeert. Wat kunnen uw leerlingen straks met AI?” Zo eindigt een motivatiebrief die mijn onderwijscollega’s onlangs ontvingen van een sollicitant. Persoonlijk zeg ik: “briljant!” Niet omdat ik iedereen ertoe wil bewegen om de motivatiebrief door ChatGPT te laten schrijven. Nee, het gaat mij om het poneren van een relevant onderwerp. Hoe gaan we om met alle ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van het werk?

Neem je de loopbaanlift of ga je voor getrapte ontwikkeling?

Wat mij opvalt in veel van de cv’s die ik onder ogen krijg, is de snelheid waarmee men de eigen carrière wil vormgeven. Snelle overstappen naar steeds hiërarchisch hogere functies. Het lijkt wel of we het liefst de loopbaanlift instappen en het knopje met het hoogste cijfer indrukken om zo snel mogelijk de bovenste verdieping te bereiken. Eenmaal op de beoogde verdieping aangekomen, kijken we even rond en genieten kort van het uitzicht, dan lijkt het weer tijd voor de volgende attractie. Maar als je echt het maximale eruit wil halen, waarom neem je dan niet ouderwets de trap?

Cruciale rol interim manager bij effectieve organisatieveranderingen

Het is geen geheim dat het uitvoeren van veranderingen in organisaties niet altijd eenvoudig is. Het is als het beklimmen van een berg: je hebt vastberadenheid nodig, een duidelijk pad om te volgen en de juiste uitrusting. Maar nog belangrijker, je hebt ook een deskundige gids nodig. Iemand die het terrein begrijpt en de ervaring heeft om je veilig naar de top te leiden. In de wereld van organisatieveranderingen, is die gids vaak een interim manager.

“Live ben ik beter…”

Dat zei een kandidaat na de eerste gespreksronde met de opdrachtgever. Om vervolgens glansrijk op weg te gaan naar de tweede ronde. En dat komt vaker voor. Sommige kandidaten moet je gewoon zien en spreken. Ze moeten loskomen van het papier.

Besturen: de mens, de professional en het samenspel

Wat is besturen? Iedereen heeft een eigen inzicht over wat besturen is. Zo hoor ik geregeld dat een heel belangrijk onderdeel van besturen het nemen van beslissingen en knopen doorhakken is. Persoonlijk vind ik die definitie te smal en beperkt. Sterker nog, ik ben er niet van overtuigd dat een bestuurder alleen de beslissingen neemt in een organisatie.

Hoe kom ik van het papier af?

“Nu ik bekend ben bij K+V, wat gaan jullie concreet voor mij doen?” Deze vraag krijg ik met regelmaat -in de afgelopen 15 jaar dat ik bij K+V werk- na een kennismakingsgesprek met een kandidaat. Voor ons biedt een kennismaking een eerste opening om met elkaar in contact te blijven. Zo weet je bij wie je terecht kan met je vragen over een lopende procedure. Maar daarnaast zijn wij er ook als sparringpartner, adviseur en klankbord in alle stadia van je carrière. Zie de ontmoeting als het startpunt van een relatie, als een gelegenheid om van het papier af te komen.

35 jaar samenbrengen van mensen

Dit jaar vieren wij bij K+V ons 35 jarig bestaan. Jeetje, ik was 35 jaar geleden nog een broekie bij de ABN Bank. Alles wat er in de tussenliggende jaren is gebeurd, alle mensen die je hebt ontmoet, het vormt je. Zo hebben onze ontmoetingen met jou ook K+V gevormd.

Teammanagers in het Flevoziekenhuis: Stevige managers in een dynamische omgeving

Een warme omgeving, zonder strakke hiërarchische verhoudingen en een plek waar iedereen bereid is om elkaar te helpen. Dat tekent volgens Tokie Broeke, Maartje de Ruijter en Nadja Blankevoort-Schmidt de dynamiek in het Flevoziekenhuis. In dit artikel vertellen de drie kersverse teammanagers over hun eerste periode in het Flevoziekenhuis. Waarom dit voor hun een logische vervolgstap in hun carrière is en waarom ze het andere professionals aanraden om dezelfde keuze te maken.

De kunst van het verleiden en verleid worden

Het is Valentijnsdag. Door het hele jaar, waan ik mij als intermediair Cupido, constant op zoek naar een mogelijke romance tussen professionals en organisaties. Het draait om de kunst van het verleiden.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe uitdaging?

In mijn optiek is het de ultieme vorm van zelfreflectie om jezelf af te vragen of je nog de energie en toewijding hebt om je huidige werk uit te voeren. Beantwoord je die vraag op een dag met een nee? Laten we dan samen zoeken naar de reden hiervan.

Nieuw jaar, nieuwe balans op de agenda

Overal waar we komen, zien we hetzelfde: iedereen werkt op standje 100… Verliezen we onszelf daarmee niet een beetje uit het oog? Ons goede voornemen voor 2023 is daarom het (her)vinden van de balans. In dat kader hebben we een evenementenmenu uitgewerkt voor dit jaar.

Een balans tussen hart en hoofd is de formule tot succes

Het WK voetbal is voorbij en het Argentinië van Messi is wereldkampioen. Het team met de beste balans tussen hart en hoofd heeft gewonnen. Het onderschrijft mijn eigen managementfilosofie. Wanneer hart en hoofd in balans zijn, kun je als leider het beste uit jezelf én anderen halen.

Wat hadden we nou afgesproken?

Zoeken naar onderlinge dynamiek hoeft een inclusief selectieproces niet in de weg te zitten. Als je de rest van het proces maar zorgvuldig aankleedt. Mijn persoonlijke aanpak? Ik gebruik heel vaak de zin: “wat hadden we nou afgesproken?”

Help! Ik zoek mijzelf…

“Laat in een sollicitatieprocedure het klikgesprek achterwege”, het zijn de woorden van Sahar Noor tijdens een masterclass over diversiteit en inclusie. Door op zoek te zijn naar de klik op menselijk niveau, selecteer je bewust of onbewust iemand die op je lijkt. Daardoor nemen organisaties steeds hetzelfde type personen aan en kun je niet spreken van een inclusief personeelsbeleid. De redenering is raak en ontzettend logisch, maar toch plaatst het mij voor een enorm dilemma.

Als je niet oefent, kan je ook niet meer leren?

Mijn moeder is deze zomer overleden; ze werd 94 en was moe. Regelmatig denk ik terug aan haar afscheid. Vooral aan een mooi citaat van mijn nichtje op de begrafenis. Ze heeft uitspraken van haar oma verzameld. Eén daarvan is: “ouder worden is zo moeilijk, omdat je het niet kan oefenen.” Sinds de dienst zit deze uitspraak in mijn hoofd. Het zet mij aan het denken. Over mijzelf en over mijn werk.

De Bestuurlijke Stap #2: Loes Kater – Directeur Bestuurder ZGR

In onze artikelenreeks De Bestuurlijke Stap interviewen we bestuurders over hun eerste bestuurlijke uitdaging. Hoe weet je senior professional of je toe bent aan het zetten van de vervolgstap naar een eindverantwoordelijke functie? En waar loop je tegenaan als je eenmaal bestuurlijk actief raakt? In het tweede artikel van deze reeks bespreken we het met Directeur-Bestuurder Loes Kater van ZGR.

Laten we elkaar inspireren!

Als de pandemiejaren ons iets hebben geleerd, dan is het dat de mens een sociaal wezen is. Net als koeien in de lente, verlieten we springend onze stal na het vervallen van het thuiswerkadvies. We snakten naar fysieke ontmoetingen; alles om maar weer samen te komen.

Hoe druk het is bepalen we met elkaar

Lange wachttijden in de horeca en de zorg, vertragingen van leveringen bij pakketdiensten, wachtlijsten in de kinderopvang. Vrijwel alle bedrijven en organisaties kunnen niet meer leveren met de snelheid die je van hen gewend bent. Ons verwachtingspatroon is daar echter nog niet op ingesteld. Ons drukke bestaan is deels kunstmatig van aard. Wat kunnen we doen om de controle terug te pakken?

De Bestuurlijke Stap #1: Aukina de Bruin – Bestuurder De Passerel

In onze nieuwe artikelenreeks De Bestuurlijke Stap interviewen we bestuurders over hun eerste bestuurlijke uitdaging. Hoe weet je senior professional of je toe bent aan het zetten van de vervolgstap naar een eindverantwoordelijke functie? En waar loop je tegenaan als je eenmaal bestuurlijk actief raakt? We vroegen het Aukina de Bruin, bestuurder bij zorgorganisatie de Passerel

Stap aan boord van de Sollicitatie Express!

Solliciteren is niet een simpele tocht van A naar B, maar een reiservaring om nooit te vergeten. Het gaat niet alleen om de eindbestemming, maar ook om de reis. Stap jij deze zomer aan boord van Sollicitatie Express van K+V?

Neem jij je werk mee op vakantie?

Vakantietijd is de tijd van ontspanning. Rust. De knop omzetten. Maar is het een tijd waarin je het werk écht loslaat of neem je het stiekem toch mee in je ‘reisbagage’?

KV Interim Management #4: Informatiewinning als interim bestuurder

In de vierde aflevering van de podcast KV Interim Management bespreken we het belang van informatiewinning als interim bestuurder. Hoe kom je het maximale te weten van de uitdagingen en andere onderwerpen die spelen in de organisatie? En wat als blijkt dat je opdrachtgever onderdeel is van het probleem wat jij komt oplossen?

Waarom moeten we JOU aannemen?

Eigenlijk draait ieder sollicitatiegesprek om één vraag: ‘waarom moeten we jou aannemen?’ Niet iemand anders met dezelfde kwalificaties, maar specifiek JOU. Het is een van de lastigste vragen om te beantwoorden, want je moet laten zien wie je bent als persoon. Soms kom je tijdens een gesprek niet over zoals je zou willen of voel je je door je gesprekspartner ... Read More

Ik ben te oud!

Geregeld spreken wij kandidaten die zich ‘te oud’ vinden om mee te komen op de arbeidsmarkt. Ook praten wij zo nu en dan met opdrachtgevers die bang zijn dat kandidaten te oud zijn om aan te haken. Dat is niet oké. Het is een onderbelicht onderdeel van het bredere diversiteitsdebat dat wij met elkaar moeten voeren. Want diversiteit gaat niet ... Read More

KV Interim Management #3: Als Interim Manager werken in verschillende sectoren

Beluister de podcast-aflevering ‘Werken in verschillende sectoren’ van KV Interim Management via YouTube, Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts Als interim manager word je voor een opdracht gevraagd om je specifieke kennis en expertise. Door potentiële opdrachtgevers wordt er met enige regelmaat gekeken naar je ervaring in de sector van de respectievelijke opdracht. Maar hoe belangrijk is sector ervaring? Moet ... Read More

Aan wie geef jij de sleutel?

“Ik snap niet dat ik niet ben uitgenodigd, want ik ben perfect voor de baan. Ik ga zeker bellen.” Ik zit klaar achter mijn scherm, tijd voor een beluurtje met kandidaten. Beluurtje? Ja, zo noemen wij dat. Kandidaten die we niet uitnodigen om kennis te komen maken voor een specifieke procedure kunnen persoonlijk feedback vragen over het hoe en waarom. ... Read More

KV Interim Management #2: Duurzaam Veranderen

Beluister de podcast-aflevering Duurzaam Veranderen van KV Interim Management via YouTube, Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts Als interim manager verandering brengen voor de lange termijn Iedere interim manager weet: “er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.” En als de tijd van gaan is gekomen… dan kan het best wel spannend zijn om je ... Read More

Zijn we allemaal blind voor vinkjes?

Als vrouw zonder universitaire opleiding, geboren in een omgeving waarin laaggeletterdheid geen uitzondering was en waar er thuis altijd geldzorgen waren, mis ik veel van de vinkjes die Joris Luyendijk beschrijft in zijn nieuwe boek (De zeven vinkjes: Hoe mannen zoals ik de baas spelen). Misschien dat daarom mijn ambitie en drive voor diversiteit en talent aan de top altijd ... Read More

KV Interim Management #1: Starten als Interim Manager

In onze nieuwe podcast-serie KV Interim Management gaan we in gesprek met interim managers in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang en de (lokale) overheid. We bespreken datgene waar zij als interim manager tegenaan lopen in hun werk. Hoe kom je bijvoorbeeld aan je opdrachten? Hoe ga je om met een opdrachtgever die onderdeel blijkt van het probleem waarvoor je ... Read More

De juiste kandidaat vinden op een krappe arbeidsmarkt

Rond de jaarwisseling is er een juichmomentje in de WhatsApp-groep van K+V: “We hebben een recordaantal vacatures op de website staan: 45 openstaande vacatures.” De roltoeters verdwijnen echter snel in de la en de digitaal ontkurkte champagneflessen gaan de koelkast in. Want we mogen aan de bak. Tientallen opdrachtgevers zitten met smart te wachten op een ruime selectie aan geschikte ... Read More

Wegwijs worden in de vacaturejungle van 2022

Ook nu staan organisaties te springen om goede managers. Zoek op LinkedIn naar vacatures met de functietitel Manager en je krijgt ruim 42.000 hits. Wat een aantallen! Als je drie minuten de tijd neemt om iedere vacaturetekst te lezen, dan kost het je 3 maanden volcontinu om ze allemaal door te ploeteren… Vervolgens mag je bepalen welke functie het beste ... Read More

Gerard functie elders

We slaan bijna de laatste bladzijde van het jaar 2021 om. Wat gaat het hoofdstuk 2022 ons brengen? Voor mij staat het in ieder geval in het teken van een nieuwe passage in mijn interim carrière. Ik ga K+V namelijk verlaten om aan de slag te gaan als interim manager in het onderwijs. Voordat ik een functie elders ga bekleden, ... Read More

Kijk daar solliciteert een werkgever

“Vertel eens, waarom moet ik hier komen werken?”, vraagt een kandidaat aan de sollicitatiecommissie. Je ziet de wenkbrauwen even omhoog gaan en er komt een blik die zo veel zegt als: “wat zullen we nou krijgen. Zijn we de rollen aan het omdraaien?” Waar werkgevers een jaar geleden nog stevig het stuur in handen hadden, koersen we nu vol gas ... Read More

Ben ik nog wel op mijn plek?

“Wat is er met jou gebeurd Frank?” Ik heb mijn tas nog in mijn handen en voel de priemende ogen van mijn collega’s al mijn kant uit kijken. Allemaal gefixeerd op de grote bult op mijn voorhoofd. “Ja, ik ben weer eens een wedstrijd gaan hockeyen…” Eigenlijk had ik vooraf al voldoende signalen ontvangen om niet weer competitie te gaan ... Read More

Susanne Hannen (Directeur ZIEZO!): “Speed, Slow, Show: een match op basis van persoonlijkheid”

“Wanneer heb je voor het laatst ruzie gehad?” Susanne Hannen is enigszins verbaasd bij het horen van de openingsvraag van haar sollicitatiegesprek. Deze vraag heeft ze niet zien aankomen. Maar al vrij snel merkt ze dat het gesprek geen standaardbespreking van het cv is, want zeg nou zelf, de ideale kandidaat heeft niet altijd het ideale cv. Het is een ... Read More

Wat je niet ziet, kan je ook niet inspireren

De kop van dit artikel raakt precies de kern van mijn gesprekken tijdens events van SER Topvrouwen en met kandidaten die ik gedurende een procedure spreek. Zij geven aan meer impact te willen maken als professional en willen meer van (maatschappelijke) betekenis zijn. Om deze reden ambiëren zij een rol als lid Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. “Waarom ... Read More

Geef de zorgprofessional carrièreperspectief

“Het gaat mis in de zorg in Nederland.” Dit is de eerste zin die begin deze maand stond in een open brief van CNV Zorg & Welzijn (ondertekend door verscheidene vakbonden, brancheverenigingen en brancheorganisaties) aan het demissionaire kabinet en parlement. En ze hebben gelijk. Als er niks gaat veranderen in de zorgsector, dan gaat het ook mis. De zorgsector gaat ... Read More

Aantrekkelijke werkgevers!

Ook de arbeidsmarkt is volatiel! Vorig jaar na de eerste lockdowns maakte iedereen zich druk om een snel stijgende werkloosheid en een toename van het aantal faillissementen. Anderhalf jaar later kennen we een arbeidsmarkt met meer vacatures dan kandidaten! Het gaat slecht met de retail, in mijn eigen woonplaats hangt ongeveer bij iedere winkel een bordje met ‘collega’s gezocht’. Gaat ... Read More

Vakantie: er even tussenuit of juist er tussenin?

Wat blijft het toch een rare zin als je hem opschrijft: er even tussenuit… de batterij opladen, een andere cultuur op snuiven, lekker vrij zijn…. Zo maar even wat uitspraken. Een aantal jaar geleden zei een vriendin: “dit jaar wil ik mijn vakantie meenemen in het werk.” En sinds die tijd zit dat altijd in mijn hoofd. Vakantie is toch ... Read More

Met of zonder foto?

Op vakantie klikken we er lekker op los. Mooie plaatjes, mooie herinneringen. Toch is het plaatje vaak anders dan de werkelijkheid.  Werp deze zomer ook eens een blik op je cv. Heb je er een foto op staan? Zo ja, werp dan ook een blik in de spiegel en vraag je af: zie ik op de foto dezelfde persoon? Maar ... Read More

Duurzame verandering in het onderwijs bewerkstelligen

Nederlandse onderwijsinstellingen zijn enorm vernieuwingsgezind en constant bezig met allerlei vernieuwingstrajecten; de invoering van nieuwe onderwijsmethodieken, het adequaat inzetten van digitale middelen, de doorontwikkeling van het gepersonaliseerd onderwijs. Toch hebben veel vernieuwingspogingen in het onderwijs een korte houdbaarheidsduur, concludeerde de Onderwijsinspectie in 2019 (De Staat van het Onderwijs 2019). Sectoren zoals de zorg, de tuinbouw of de techniek hebben volgens ... Read More

“Na drie minuten zagen we dat zij de persoonlijkheid heeft die we nodig hebben”

Opdrachtgever aan het woord: Henk Moonen-Wolters (Novo College; Stichting LVO) Als team binnen één dag bepalen wie je nieuwe collega wordt en dat zonder vooraf ook maar één motivatiebrief of cv te hebben gezien? Bij K+V noemen we dit selectieproces: Speed, Slow, Go. Vooraf vonden enkele teamleden van het Novo College (onderdeel Stichting LVO) het spannend om deze methode in ... Read More

Post-corona tijdperk: hoe stappen we uit de crisismodus?

Met de aanstaande versoepelingen van de coronamaatregelen, zet Nederland steeds weer een klein stapje naar het oude (of nieuwe?) normaal. Ondertussen zit menig organisatie al bijna 1,5 jaar in de survival modus. Alles wordt gedaan om in crisistijd het primaire proces overeind te houden en alles is erop gericht de crisis zo min mogelijk vat te laten krijgen op de ... Read More

Waarom zou jij je laten helpen?

Eindelijk mogen we weer op een terras zitten, naar de winkel gaan en straks kunnen we misschien nog véél meer. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Heerlijk om in een winkel iets uit te zoeken, iets aan te raken of gewoon bediend te worden op een prettig terras door hele vriendelijke mensen. Ik mis dat soort kleine dingen. ... Read More

Corina van Rijn en Bert Sonneveld benoemd als leden landelijk bestuur VVN

De Verenigingsraad van Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft op 23 april 2021 twee nieuwe leden voor het landelijk bestuur benoemd: Corina van Rijn en Bert Sonneveld. De totstandkoming van de beide benoemingen volgt na een wervingsprocedure van K+V. Corina van Rijn Corina van Rijn (45) zal zich gaan inzetten als secretaris van het bestuur. Zij volgt hiermee Douwe Boersma op. ... Read More

Lekker ‘teamsen’: wat weten we van elkaar na een jaar vol digitale ontmoetingen?

Microsoft Teams, ik had er tot vorig jaar maart nog nooit van gehoord. En nu is ‘teamsen’ een soort werkwoord en een dagelijkse activiteit. “Ik moet nu gauw weer naar boven, teamsen!”, zo klinkt het thuis de hele week. Mijn vrouw, mijn kinderen, ikzelf. Het is een soort Spa, een soortnaam voor alles wat digitaal ontmoeten is. Of het nu ... Read More

Solliciteren: een bijzonder spel met eigen spelregels, ken jij ze?

Solliciteren is eigenlijk één groot spel. Net als bij ieder ander spel, kun je alleen winnen als je de spelregels kent. Helaas krijg je bij een sollicitatieproces geen spelregelboekje… Daarom vandaag een speciale uitgave van het spelreglement solliciteren! Een inkijkje in diverse spelregels vanaf onze kant van de tafel, zodat je het sollicitatiespel beter kunt snappen en het wellicht makkelijker ... Read More

De interim markt van 2021: blijven veranderopdrachten liggen?

De huidige interim markt ervaren we als enigszins onvoorspelbaar. Veel organisaties moeten alle zeilen bijzetten om het primaire proces omhoog te houden en om aan de coronamaatregelen te voldoen. Daardoor zien we sinds vorig jaar een verschuiving in het type opdrachten. Deze zijn meer gericht op operationele zaken en er is minder aandacht voor innovatie- en verandertrajecten. Vooruit plannen is ... Read More

Aan de andere kant van de sollicitatietafel: wat doet afwijzing met een sollicitant?

Niemand vindt het fijn om afgewezen te worden in een sollicitatieprocedure. Degene die simpelweg zegt: “ach, de volgende keer beter”, houdt zich groot. De afgelopen periode ben ik zelf twee keer afgewezen na een gesprek voor een functie met betrekking tot een Raad van Toezicht. Ik kan je vertellen, dat voelt niet fijn. Een combinatie van teleurstelling en een gevoel ... Read More

Afscheid Henk van der Velde bij K+V: “Een carrière getekend door toeval”

Misschien heb je het in december al op onze website gelezen, maar binnenkort ga ik stoppen bij K+V. Na een periode van ruim zeventien jaar, is het tijd om het stokje over te dragen aan anderen. Dat zal wel moeilijk worden, want ik heb het werk als arbeidsbemiddelaar als een absoluut genot ervaren. Voor mij is het tijd geworden om ... Read More

Afscheid Michiel van Wessem bij K+V: “Een vacature biedt een kans voor een ontwikkelingsimpuls”

Wellicht heb je het vorige week op onze website of via onze nieuwsbrief gelezen: in 2021 ga ik K+V verlaten. Eerst nog de lopende procedures afronden en daarna ga ik mijn hoeveelheid vrije tijd enigszins verruimen (lees: ik ga met pensioen). Dit is een fase in mijn leven waarin ik wat meer terugblik dan voor mij gebruikelijk. Je denkt na ... Read More

Verschuivingen bij K+V in 2021: nieuwe en vertrekkende partners

Er gaat het nieuwe jaar het een en ander veranderen bij K+V. In 2021 versterken we ons team met twee nieuwe partners: Micha van Aart en Gerard van Rij. We nemen afscheid van twee gewaardeerde en gelauwerde partners: Michiel van Wessem en Henk van der Velde. Michiel en Henk gaan allebei genieten van hun pensioen. De komende weken komen we ... Read More

Speed, Slow, Go: brengt de ideale interim manager aan tafel

De interim wereld is snel. Maandag valt het besluit dat er iemand moet komen en vrijdag moet er iemand starten. Het vinden van de juiste interim manager is dus vaak haastwerk. In de haast lijken we één ding te vergeten: het gaat om mensen én voor en door mensen. Vaak wordt er slechts een select groepje interim managers uitgenodigd op ... Read More

Wat voegt een werving- en selectiebureau anno 2020 toe?

“Wat is de toegevoegde waarde van een werving en selectiebureau in het zoeken naar geschikte professionals?” Deze vraag stelde een opdrachtgever mij onlangs. “Zoeken kan ik in de huidige tijd toch zelf?” Daar kon ik hem onmogelijk ongelijk in geven. Zeker niet in een tijd waarin 4,6 miljoen Nederlanders een LinkedIn-profiel hebben en iedere 50 seconden een Nederlandse professional zijn ... Read More

Van voortraject tot vacaturetekst: een kijkje achter de schermen bij K+V

Informatie ophalen, daar gaat het om, adviseren, schrijven, reflecteren, nog even bijschaven… Er gebeurt een hoop voordat een vacaturetekst online komt. Het schrijven van een pakkend wervingsprofiel is een secuur en ambachtelijk proces. Hoe komen wij tot een vacaturetekst, die zowel inspireert als uitnodigt? In dit artikel geven we je een kijkje achter onze schermen. Zakelijk, maatschappelijk betrokken, innovatief, boegbeeld, ... Read More

Yes, ik ben afgewezen!

“Het spijt ons te moeten meedelen dat…” Je weet al voldoende: een afwijzing. Het is nooit leuk om te worden afgewezen in een sollicitatieprocedure. Waarschijnlijk zag je jezelf al zitten op je nieuwe werkplek en denk je terug aan de moeite en tijd die je hebt genomen. Het schrijven van een motivatiebrief, het bijwerken van je cv en het voeren ... Read More

Diversiteit, blinde vlekken en zekerheid

Sinds enige tijd verschijnen er artikelen over de benoemingen van vrouwelijke bestuurders en leden Raad van Toezicht of Commissarissen en de rol van werving- en selectiebureaus hierbij. Als partner van K+V en als vrouw is het een onderwerp dat mij persoonlijk en zakelijk bezighoudt. Ik heb de eenzaamheid als manager ervaren en zie ook de blinde vlekken en vaste patronen ... Read More

Hoe kan er van een groep een team worden gemaakt?

Samenwerken, doe je dat als een groep óf als een team? Voor een ongetraind oog lijken deze begrippen inwisselbaar, maar toch verschillen deze samenwerkingsvormen van elkaar qua vorm, inhoud én uitkomst. In dit artikel zal ik proberen je de verschillen uit te leggen en wil ik je meenemen in de eerste fasen van een teamvormingsproces. Bij dit proces heeft het ... Read More

De toezichthouder nieuwe stijl: trends binnen de RvT en RvC

Toezichthouders, dat zijn grijze mannen in stoffige pakken die aan het einde van hun imposante loopbaan nog één keer hun ervaring te gelde willen maken. Ze laten zich geregeld fêteren tijdens etentjes en strijken daar een mooie vergoeding voor op. Dat was althans lang het beeld dat de buitenwereld heeft van toezichthouders. Maar jij weet wel beter. Toch? Laat je ... Read More

Een zomergroet van K+V

Ik mis de natuur, ik mis de stilte, ik mis ook het mooie weer, wat ik natuurlijk graag zou missen is de afstand….. gisteren een lunch met een van mijn belangrijkste relaties in het onderwijs. Een zomerlunch. Nou ja zomer. Natuurlijk kijken we samen even terug naar maart 2020. Wij delen onze belevenissen. De onzekerheid, de hectiek, de digitale wereld, ... Read More

Digitaal leiderschap #2: Flores Onderwijs blikt terug op het jaar van afstandsonderwijs

Scholen waarvan de deuren gesloten zijn en in de wijde omtrek geen leerling te bekennen. Je zal dit tafereel de komende weken door het hele land zien. Niet omdat er een significante toename van coronabesmettingen is geconstateerd. Nee, deze keer is het ingaan van de zomervakantie de boosdoener. Begin maart was het echter wél het coronavirus dat aanleiding gaf om ... Read More

Digitaal leiderschap #1: Hoe RINO amsterdam in één weekend een online opleidingsinstituut werd

In normale tijden is digitalisering binnen iedere organisatie een onderwerp van discussie. Wat kán en móet er allemaal digitaal? En in wat voor tempo moet je dat doen? Hoe krijg je iedereen binnen de organisatie mee? Wat voor strategie pas je toe? Normaal zou daar maanden over worden vergaderd, digitaliserings- en toetsingscommissies worden samengesteld en strategische plannen worden opgesteld. Vervolgens ... Read More

Anneke Petersen en Jaap Kuin nieuwe bestuursleden Veilig Verkeer Nederland

De Verenigingsraad van Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft twee nieuwe bestuursleden gekozen: Jaap Kuin en Anneke Petersen. De totstandkoming van de beide benoemingen volgt na een wervingsprocedure van K+V. Jaap Kuin Jaap Kuin (1969) werd voorgedragen door het VVN-districtsbestuur Drenthe, mede namens de districten Groningen en Friesland. Sinds 2015 is hij waarnemend burgemeester van de gemeente Pekela. Hij werkt als ... Read More

Beginnen aan een nieuwe uitdaging in coronatijden

Wie terugdenkt aan maart 2020, denkt aan het ingaan van de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Aan de speech van de minister-president waarin iedereen van de ernst van de coronacrisis werd doordrongen. Aan het moment dat een groot deel van werkend Nederland vanuit huis moest gaan werken. Dit was voor iedereen een bijzondere en ... Read More

Interim management via een intermediair: dit zijn je voordelen

Organisaties zijn altijd in beweging, ook in crisistijd. Tijdens de coronacrisis zie je het bijvoorbeeld aan de noodgedwongen digitalisering en het implementeren van nieuwe werkvormen. Een grote omslag voor menig organisatie, vooral wanneer het intern aan de juiste expertise ontbreekt. Voor een succesvolle transitie is het noodzakelijk dat de juiste strategie wordt bepaald en dat je weet dat de uitvoering ... Read More

Het K+V 1,5 meter kantoor

Nederland ontwaakt langzaam maar zeker uit de periode van thuisquarantaine. Een periode waarin wij onze werkzaamheden met succes digitaal hebben kunnen voortzetten. Nu is de volgende fase aangebroken, het bepalen van de juiste exit-strategie. Hoe gaan wij naar een nieuw normaal?  K+V doet dit door middel van de introductie van het K+V 1,5 meter kantoor. De basis is nog steeds het ... Read More

Van achter de laptop, op zoek naar de match

Ontmoet de persoon achter het cv, het gaat om mensen, als bekende van K+V heb je deze kreten vaker voorbij zien komen. Maar plots moet je samen met opdrachtgevers en kandidaten gaan experimenteren met online matching. Wij, die zeggen dat je mensen echt en oprecht moet ontmoeten om een goede indruk te krijgen, zijn vanuit het niets een online organisatie. ... Read More

Onwerkelijke situatie, maar samen kom je verder

Het is een onwerkelijke situatie met veel onrust, zorg en verwarring. Eigen verantwoordelijkheid nemen als eerste. We werken zoveel mogelijk vanuit huis, het kantoor is een kleine veilige haven met een kernbezetting. Handen wassen, afstand houden en veel schoonmaken. We volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus de hele dag. We hebben vertrouwen en bewondering voor de mensen in Den Haag, ... Read More

Struikelen, en dan? Als interim-bestuurder omgaan met tegenslag

“Jij moet veranderen, niet wij”, is één van de paradoxale boodschappen die ik in mijn werk als interim-bestuurder tegenkom. Maar ben ik niet onder meer gecontracteerd om veranderingen binnen de organisatiestructuur te weeg te brengen? Soms wordt het werk je onmogelijk gemaakt. Dat kan resulteren in het voortijdig, en ongepland, beëindigen van jouw interim-opdracht. Je ziet het vaak in de ... Read More

Speed, Slow, Show: democratie aan de sollicitatietafel

Wanneer er een nieuwe collega het kantoor binnenkomt lopen is het altijd even spannend. Valt hij of zij in de smaak bij de collega’s? Of loopt de kandidaat met het gouden cv met lood in de schoenen over de werkvloer? Door te kiezen voor een selectiemethode die medewerkers binnen alle geledingen van de organisatie betrekt bij het gehele selectieproces, kun ... Read More

Manager Vastgoed Dennis de Haas bouwt bij ViVa! Zorggroep aan toekomstbestendige woonzorglocaties

De zorgsector is constant aan verandering onderhevig en moet zich voorbereiden op een ‘vergrijzend Nederland’. Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. De ouderen die uiteindelijk in een woonzorglocatie gaan wonen, hebben vaak 24/7 zorg nodig. Als Manager Vastgoed bij ViVa! Zorggroep houdt Dennis de Haas scherp in de gaten wat er allemaal gaande is in de ... Read More

Zijn de roaring twenties terug van weggeweest?

Daar zijn we dan: 2020.  De twintigerjaren. Zullen de jaren ’20 van deze eeuw net zo roaring worden als de twenties van de vorige eeuw? Een decennium van groei, wetenschappelijke ontdekkingen en industrialisering van ongekende omvang. Een tijd van massaproductie. Maar ook de tijd van een enorme creativiteit, de opkomst van jazz, feminisering, medische doorbraken. Een periode die weliswaar eindigde ... Read More

Bezoldigingsmaximum WNT voor 2020 bekend

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de nieuwe maximum bedragen Wet normering topinkomens (WNT) voor 2020 vastgesteld. De WNT, populair gezegd de Balkenende norm, geldt ook voor ‘topfunctionarissen zonder dienstbetrekking’, zoals bijvoorbeeld interim-managers. Elk jaar worden bij ministeriële regeling de bedragen van de WNT aangepast aan de ontwikkelingen van de loonkosten voor de overheid. De indexering voor 2020 ... Read More

Top 10 sollicitatietips die je verder brengen in 2020

Het einde van het jaar is een tijd van lijstjes. Van de top 2000, het woord van het jaar, het boek van het jaar, het getal van het jaar, de beste vakantiebestemmingen voor volgend jaar, tot de lekkerste pizza quattro stagioni van Goeree-Overflakkee. Is er ook een  top 10 van beste top 10-lijstjes? Wij doen in ieder geval ook een ... Read More

Toezichthouders werven: een kijkje in onze keuken of zelf(s) meekoken

Sla een willekeurige zaterdagkrant open en je ziet het direct: toezichthouden is ‘hot’. Bij de personeelsadvertenties tref je veel vacatures voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen. Wat  opvalt is dat veel gebruik wordt gemaakt van werving- en selectiebureaus. Ook in onze praktijk merken wij dat organisaties zich bij de werving en selectie van toezichthouders graag laten ondersteunen door ... Read More

Beurs- en judokampioen Hendrik Koppe start als Manager Shared Service Organisatie bij Nederland Sport

Begin november is judokampioen en beursveteraan Hendrik Koppe gestart als Manager Shared Service Organisatie bij Stichting Nederland Sport, ontzorgpartner van sportbonden. Dit na een werving- en selectieprocedure uitgevoerd door K+V. “Met Henk (adviseur bij K+V) heb ik een gesprek gehad over mijn ambitie om in de sport werkzaam te zijn. Hij wees mij op de vacature bij Nederland Sport.” Nu, ... Read More

Speed, slow, show: eerst ontmoeten en dan pas oordelen

Stel je voor, jij bent een leraar op een basisschool en er komt een nieuw kind in de klas. Vind je dat jij eerst zijn of haar dossier volledig gelezen moet hebben? Of wil je de nieuwe leerling eerst zelf ontmoeten en ervaren, zodat je op basis van eigen waarneming een oordeel kan vellen? Deze vraag stel ik vaak wanneer ... Read More

Hoe vermarkt je als interim manager jouw cv?

De interim-markt kun je goed vergelijken met de ‘gewone’ markt. Als interim manager ben je de marktkoopman die moet laten zien wat je allemaal in de aanbieding hebt. Wat heb jij te bieden, wat anderen niet hebben? Net als dat de eigenaar van de notenbar geen kaas verkoopt, dat kan hij immers toch nooit beter dan de kaasboer, moet ook ... Read More

Lisette Pondman aan de slag als nieuwe directeur RINO amsterdam

Sinds begin deze maand (oktober 2019) is Lisette Pondman actief als de nieuwe inhoudelijk directeur bij RINO amsterdam. Na een periode van ruim zes jaar als directeur bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG), gaat Lisette aan de slag bij dit opleidingsinstituut en inspiratiecentrum voor professionals in de GGZ. Daar ging een pittige sollicitatieprocedure aan vooraf. De zogeheten ... Read More

De arbeidsmarkt van de toekomst: van ervaringsgericht naar competentie-gedreven

Mijn eerste blogartikel voor K+V en ik waag me direct aan een pittig thema: de toekomst van de arbeidsmarkt. Dat we steeds langer door moeten werken is een bekend gegeven. Net als dat we niet meer in een tijd leven dat we 50 jaar lang voor dezelfde baas werken. De arbeidsmarkt is als voetbalster Shanice van der Sanden, constant in ... Read More

Een terugblik: K+V werft vijf management teamleden voor Klimmendaal Revalidatiespecialisten

“Constante afstemming en goede samenwerking met de opdrachtgever heeft tot succes geleid”, kijkt Frank Snethlage terug op een vijftal procedures die K+V heeft afgerond bij Klimmendaal. Klimmendaal is een organisatie van revalidatiespecialisten met twaalf locaties in het oosten van het land. Samen met zijn collega Frank Wolff, is Frank Snethlage de afgelopen periode druk bezig geweest met het plaatsen van ... Read More

De vacaturevideo: leer een organisatie kennen van binnen én van buiten

Als werving- en selectiebureau werft K+V voor organisaties van alle soorten en maten. Van lokale overheden tot instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg en van brancheverenigingen tot hightech bedrijven uit de Achterhoek. Meer dan eens zetten we sollicitatieprocedures op voor organisaties met minder naamsbekendheid dan de gemeente Den Haag of Friesland Campina. Het kan frustrerend zijn om potentiële kandidaten mis te lopen, ... Read More

Onafhankelijkheid zit tussen je oren en niet in je contractvorm

Wellicht heb je twee weken geleden het artikel “Waarom een interim manager worden in economisch goede tijd?”,  van mijn collega Helga Bijker gelezen. Een rake column waarin zij een aantal redenen uiteenzet om interim manager te worden.  Als eerste reden stipt ze onafhankelijkheid aan. Vrij kunnen zijn in je opdrachtkeuze en werkplek, geven veel interim managers inderdaad een gevoel van ... Read More

Waarom een interim manager worden in economisch goede tijd?

Een historisch laag werkloosheidspercentage van onder de 3,5% en bijna twee keer zoveel openstaande vacatures als gedurende de crisistijd. De conclusie is simpel: de Nederlandse arbeidsmarkt is krap en gespannen. Per 100 werkzoekenden zijn er 93 vacatures, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gedurende de crisisjaren waren dat gemiddeld 27 vacatures per 100 werkzoekenden! Kijk ... Read More

Oranye gaat zelfstandig verder!

Oranye (traineeships voor WO-afgestudeerde toptalenten) gaat per 1 juli 2019 verder als zelfstandig bedrijf. Sinds de oprichting, medio 2018, heeft Oranye zich zeer succesvol beziggehouden met het verbinden van jong talent aan organisaties binnen diverse sectoren (waaronder de zorg en de non-profit sector). Het gaat goed met Oranye en door de groei in het afgelopen jaar kan de organisatie sneller ... Read More

Warmte blijft hangen, dus toch maar even doorwaaien…

Buiten regent het, maar mijn gedachten gaan terug naar begin deze maand. Wat was het warm! Het is zomer in huis, zeggen we dan. En warmte kan heel lang blijven hangen… Eigenlijk ben je dan blij als de temperatuur  zakt en je je huis kan laten doorwaaien (zonder dat het inregent…).  Zelfs op ons werk met alle mooie nieuwe inrichting, ... Read More

Motivatiebrieven: mag het een onsje persoonlijker?

De motivatiebrief. Voor veel sollicitanten voelt het als een verplichting. En sommigen lijken het zelfs van ondergeschikt belang te vinden. Maar diep van binnen weten we allemaal dat een goede motivatiebrief het verschil kan maken in een sollicitatieproces. Wel worden uitgenodigd op gesprek, óf niet. Dus cruciaal voor de toekomst. Daarom verbaast het me dat veel mensen de kans voorbij ... Read More

De sollicitatieparadox: zet je beste beentje niét voor!

“Zet je beste beentje voor”. Dat horen we van jongs af aan, en ook zonder deze aansporing doen we vaak ons best om een goede indruk te maken, vooral bij sollicitaties. Mijn advies: wat je tijdens een sollicitatiegesprek vooral niét moet doen, is je beste beentje voorzetten. Als je dat wel doet, loop je het gevaar ongemerkt je ‘houten poot’ ... Read More

Een kantoortuin? Weet je dat wel zeker? Absoluut!

*Pling*  Er komt een appje binnen in de groepsapp van K+V. Ik zie een foto van een artikel in de Volkskrant met als kop: “Mogen de muren terug?”, en een simpele “oh, oh” als bijschrift van een van mijn collega’s. Het is zaterdagochtend; ik heb de krant nog niet opengeslagen en misschien doe ik er goed aan om dat niet ... Read More

Jean-Pierre Giesen begint als lid College van Bestuur MosaLira “Speed, slow, show, was mooi om te hebben meegemaakt”

Vandaag (woensdag 1 mei) begint Jean-Pierre Giesen als lid van het College van Bestuur bij MosaLira, een stichting voor leren, onderwijs en opvoeding. MosaLira voert als stichting het bevoegd gezag van 16 scholen voor basisonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs, 3 voorzieningen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en het UWC (primary) in Maastricht uit. We vroegen Jean-Pierre naar wat hem greep ... Read More

Nationale Secretaressedag: lang leven het secretariaat

Een violist zonder strijkstok is eigenlijk een ukelele-speler in kostuum.  En een dirigent zonder orkest is gewoon een man met een stokje in zijn hand. Maar wat zou een werving- en selectiebureau zijn zonder goed-functionerend secretariaat? Afspraken dubbel in de agenda, uitbetalingen die mislopen, procedures lopen door elkaar… Voldoende horrorscenario’s om te bedenken. De dames en, sinds kort, heer van ... Read More

Van Maleisië terug naar Nederland; Sanne de Best aan de slag als Manager Nieuwbouw bij Tergooi

Als K+V ontvangen wij kandidaten uit alle hoeken van het land. Van Kerkrade tot Delfzijl. Ook gebeurt het weleens dat er van een kandidaat een zekere reisbereidheid wordt gevraagd. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze hun nieuwe uitdaging ruim 10.000 kilometer verderop vinden. Sanne de Best kan dat wel. Na twee jaar te hebben gewoond en gewerkt in Maleisië, ... Read More

K+V Verbouwblog 3#: lees hier alles over de verbouwing bij K+V

K+V is hard aan het vernieuwen, zo zitten wij op het moment midden in de verbouwing van ons kantoor. Het hele proces zal een aantal maanden duren en daarvan houden we jullie graag op de hoogte. De komende periode doen we dat door middel van het aanvullen van dit blogartikel, waarin we statusupdates geven over het proces en waarin we ... Read More

Slim, slimmer, slimst: hoe K+V de ideale kandidaat vindt

Opdrachtgevers kloppen vaak bij K+V aan met het idee dat wij in no time een peloton aan geschikte kandidaten kunnen presenteren. Hoe graag ik ook zou zeggen: ‘dat regelen we’, vergt het veel moeite en inspanning. Vooral in tijden van hoogconjunctuur is het ‘een vak apart’. De spoeling is dun. Het aantal openstaande vacatures overstijgt het aantal beschikbare arbeidskrachten. En ... Read More

Nieuwe directeur Gemeentelijk Werkbedrijf Jeroen van der Geest: ‘Den Haag voelt als thuiskomen’

* Jeroen van der Geest werd in 2018 door K+V geplaatst als Directeur bij het Gemeentelijk Werkbedrijf Den Haag. De Haeghe Groep publiceerde onlangs het volgende interview met Jeroen in personeelsblad Haeghe Praet. Een originele Hagenees met jarenlange ervaring bij een sociaal werkbedrijf. Maar ook een ondernemer die zijn sporen verdiende met een middelgroot, eigen bedrijf. Dat is in een ... Read More

Schooldirecteuren opleiding: tijd om Anton van zijn sokkel te halen

Man met snor, een overhemd in de broek, een beige tweed jasje en een bril aan een koordje.  Een man die de ander altijd corrigeert en zijn eigen ideeën erg innovatief vindt. Tijdens het praten gaan beide wijsvingers de lucht in en komen quasifilosofische teksten als:  “kennis is het vlot dat drijft op de oceaan van onwetendheid.” uit zijn mond. ... Read More

Nieuwe sportbestuurders KNGU: een terugblik op het wervingsproces

Met 300.000 sporters actief bij ruim 900 sportverenigingen binnen 11 gymdisciplines, is de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) één van de grootste en oudste sportbonden van Nederland. Als Olympische sportbond klopte de bond bij sport&zaken aan met de vraag: willen jullie meedenken in onze zoektocht naar twee nieuwe bestuursleden voor ons Bondsbestuur? Sport&zaken koppelde de KNGU aan searchbureau K+V uit ... Read More

Interview: Rebecca Hendriksen wordt de nieuwe Directeur Finance & Control bij ZZG zorggroep

Als K+V zijn we trots om aan te kondigen dat Rebecca Hendriksen vanaf 1 april 2019 aan de slag gaat als de nieuwe Directeur Finance & Control bij ZZG zorggroep. Deze ouderenzorgorganisatie uit Groesbeek ondersteunt cliënten zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, voorspoedig herstellen of een prettig verblijf in een nieuwe woonomgeving krijgen. Nu de procedure is ... Read More

Staat selecteren op leeftijd per definitie gelijk aan discrimineren?

“Ik moet u van tevoren aangeven dat ik al 62 jaar ben. Vindt u dat een bezwaar?”, die vraag kreeg ik onlangs van een kandidaat die bij ons in procedure was. Gezien ik uit hetzelfde bouwjaar kom als deze meneer, ben ik wel de laatste die hier bezwaarlijk op moet reageren. Dat doe ik dan dus ook niet. Duidelijk is ... Read More

Durf jij het aan om een ander te laten schitteren?

Afgelopen jaar schreef ik een stuk over het “vasthouden aan je eigen persoonlijk leiderschap.”  En welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Dit keer wil ik het graag hebben over hoe persoonlijk leiderschap duurzaamheid ontwikkelt. Hoe zorg je ervoor dat je iets van waarde achterlaat binnen een organisatie of team? Een recente hockeywedstrijd die ik speelde met de jongens van Abrahams ... Read More

Een cross-over carrière: beweeg je van branche naar branche

Een carrière kan raar lopen. Ik heb altijd gedacht dat ik ‘juf’ zou worden (van handwerkjuf, onderwijzer tot leraar). Maar ondanks dat het ‘juffige’ er nog steeds een beetje inzit, zag ik mezelf niet veertig jaar lang voor de klas zag staan. Dit was (achteraf) het startsein van een carrière vol met cross-overs. Oftewel, ik begaf me van branche naar ... Read More

Heb jij een vertrekwens? Durf het bespreekbaar te maken!

“Emile, de ontwikkeling is uit mijn huidige functie. Kun jij voor mij uitkijken naar een nieuwe baan?” Geregeld komt een dergelijk verzoek voorbij en dat zal in 2019 niet anders zijn. Bij K+V zullen we ook dit jaar weer duizenden sollicitanten over de vloer krijgen. Hoe divers de groep sollicitanten ook is, de meeste van hen hebben één ding gemeen: ... Read More

Hulp vragen met de feestdagen?

Van de week stond ik te hannesen met mijn (te) grote kerstboom. Niet te doen in je eentje! Ik heb mijn buurman gevraagd. Met z’n tweeën hadden we hem natuurlijk in no time binnen, getopt en kaarsrecht in de staander. Heerlijk, even hulp vragen. En wat grappig is, de buurman vond het ook leuk om te helpen. Gaf hem ook ... Read More

Speed, slow, show: solliciteren volgens Boer zoekt Vrouw-methode

Tijdens het zappen valt weleens op hoeveel datingprogramma’s op televisie lijken op sollicitatieprocedures. Bij programma’s als First Dates en Adam zoekt Eva merk je in sneltreinvaart of je wel of niet in het pulletje valt. Ook op een sollicitatiegesprek merk je vrij snel of er een klik is tussen jou en je gesprekspartner. Afgelopen zondag viel weer op dat er ... Read More

Hoe laat je in een sollicitatiegesprek meer van jezelf zien?

We zien het vaak. Een sollicitant komt goed voorbereid, ‘strak in het pak’, fris en uitgeslapen op sollicitatiegesprek bij onze opdrachtgever, en zijn* mogelijk toekomstige werkgever. Voorafgaand is de bijeenkomst tot in de puntjes voorbereid, door de opdrachtgever, ons bureau en de kandidaat. Alle seinen op groen, zou je zeggen. Toch verloopt de ontmoeting bij de opdrachtgever niet zo soepel ... Read More

Gezocht: schooldirecteur m/v

De schooldirecteur staat voor een haast onmogelijke taak. Het lerarentekort loopt op, nieuwe stakingen dreigen en de salarissen van de schoolleiding blijven achter. Daarnaast ligt er een complex takenpakket op het bord. Toch is het ons nog steeds gelukt goeie kandidaten te plaatsen. En we hebben echt geen toverstokje tot onze beschikking. De formule voor het vinden van een goeie ... Read More

Zo haal je de nieuwe generatie binnen!

Heeft jouw organisatie behoefte aan vernieuwing? Een frisse wind, die iedereen goed wakker schudt? Heb je er weleens aan gedacht een talentvolle starter in huis te halen? Met jong talent haal je meer dan alleen verjonging binnen. Juist deze generatie is in staat met een onbevangen blik draagvlak te creëren voor verandering in organisaties. Heb je daar weleens bij stilgestaan? ... Read More

Intervisie Toezichthouders Kinderopvang

K+V heeft het initiatief genomen om een intervisie/verdiepingsprogramma, gericht op toezichthouders binnen de kinderopvang, te starten.Het gaat in al deze bijeenkomsten om de vraag: hoe zetten Raden van Toezicht uitgangspunten van goed intern toezicht om in daden? lees verder  

Investeren in mensen

Als bemiddelingsbureau investeer je letterlijk in mensen; de kracht van een organisatie zit nou eenmaal in de mensen die er werken. Dat blijkt wel uit onze nieuwe website die we net hebben gelanceerd, waarin vriendelijke kandidaten en opdrachtgevers je met een uitnodigende blik aankijken, duidelijk plezier uitstralend. Ook zie je meteen met wie je te maken krijgt bij K+V. Wel ... Read More

Na een lange hete zomer: op zoek naar die andere baan!

Het gebeurt vaak tijdens de zomervakantie. Je zit ontspannen met een glaasje wijn voor de tent te mijmeren en bedenkt: ik zou toch graag wat anders willen gaan doen. Je bent wel tevreden, maar eigenlijk kriebelt er iets. Misschien uitgekeken op die vaste baan? En waarom ook niet? Nu is het moment. De arbeidsmarkt is er naar, de vraag naar ... Read More

Stilte voor en na de storm? Transitietijd

Welke bestuurders, managers en projectleiders heb je nodig bij de gemeentelijke overheid om horizontaal, resultaatgericht en creatief resultaten te halen? Durf om te denken en experimenten op te zetten, met ander leiderschap. Hiervoor zijn bestuurders en managers nodig met visie om jonge talenten ‘de vloer te geven’. Storm in augustus? Daar denk je niet zo snel aan. De paar mussen ... Read More

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

In sollicitatiebrieven en aan de gesprekstafel kun je twee soorten kandidaten onderscheiden: mensen die benadrukken wat ze allemaal kunnen en anderen die vertellen wat ze vooral zouden willen. De laatste groep is een kleine minderheid, en dat is eigenlijk best gek. Willen is misschien nog wel belangrijker dan kunnen. Kunnen gaat terug op wat je allemaal al hebt gedaan, zogenaamde ... Read More

Vasthouden aan je leiderschapsstijl?

Niet altijd even makkelijk! Laatst organiseerde ik voor een groep vijftig- en zestigplussers deelname aan een  internationaal hockeytoernooi in het Engelse Maidenhead. In onze hoogtijdagen waren we fanatieke hockeyers, die iedere wedstrijd de beuk erin gooiden. Nu doen we het wat rustiger aan. Willen winnen zit er nog altijd in, de manier waarop is alleen een uitdaging. Ik voelde me ... Read More

Discussie over vrouwen aan de top: het vervolg

In onze vorige blog gaven we een inkijkje in een discussie op ons K+V kantoor over het lage percentage vrouwen in topposities en de rol die ons bureau hierin kan spelen. Collega’s Sjef en Martine waren nog niet uitgepraat over dit onderwerp. Er kwam nog een interessant thema ter sprake: In hoeverre bootsen vrouwen aan de top mannelijk gedrag na? ... Read More

Nieuwsbrief juni 2018

Zomer… binnenkort trekken we er weer op uit met zijn allen. Hoewel we dat eigenlijk het hele jaar door doen tegenwoordig. Wat doen al die tripjes met ons? Ja, we worden steeds meer een ‘global village’, we zien steeds meer van de wereld en de wereld ziet meer van ons. Wij gaan naar Venetië, Barcelona of Reykjavik. Of Afrika en ... Read More

Wethouders, wie kent ze niet…..

Het is weer wisseltijd in wethoudersland en veel goede mensen komen op de arbeidsmarkt. Een goede werkvriend zwaait af als wethouder en wij zitten weer even bij elkaar. Kijken terug en blikken vooruit. Geanimeerd, humor, opwinding, eigenlijk zoals wij dat altijd al samen deden. Uiteindelijk komt natuurlijk ook de vraag…wat nu? En eigenlijk overvalt mij die vraag. Niet omdat ik ... Read More

Jeroen van der Geest nieuwe directeur gemeentelijk werkbedrijf

Jeroen wordt per 1 augustus 2018 directeur van de tijdelijke organisatie van het gemeentelijk werkbedrijf. Dineke ten Hoorn Boer, Algemeen directeur Dienst Sociale zaken en Werkgelegenheidsprojecten gemeente Den Haag: “Wij zijn blij met zijn komst en zien uit naar de samenwerking. Jeroen heeft een grote kennis van het werkgebied, is organisatorisch sterk en heeft zich ruimschoots bewezen in eerdere functies ... Read More

Vrouwen in topposities. Waarom het moeilijk blijft om als vrouw benoemd te worden

Op het kantoor van K+V discussiëren we regelmatig over actuele onderwerpen, zoals enige tijd geleden toen de nieuwe onderzoeksgegevens over vrouwen in topposities bekend werden… Martine: Heb je het gelezen? Dit jaar weer te weinig vrouwen in topposities. Sjef: Ja, ik hoorde het op de radio. Martine: slechts 10,7% in raden van bestuur is vrouw, en in raden van commissarissen niet meer ... Read More

Nieuwsbrief mei 2018

Bewegen is goed! De zomer is in zicht en dan moeten wij allemaal weer een beetje in conditie komen. Dan is het fijn om weer toonbaar te zijn in zwemtenue….. We gaan trainen en we gaan lijnen, zoeken een dieet, lezen ons suf over de tips van de goeroes. Het is ook lente in arbeidsland! Wij merken duidelijk dat iedereen ... Read More

Wittebroodsweken

Hoe zien mijn werkgerelateerde wittebroodsweken eruit? Dat is een actueel thema nu ik net heb genoten van Engels en Amerikaanse taferelen bij het huwelijk van Harry en Meghan in en rond Windsor. Wittebroodsweken refereert aan de periode van zes weken na de huwelijksvoltrekking waarin het bruidspaar niet gestoord mag worden door visite en andere zaken. Vaak is er een huwelijksreis ... Read More

Visuele beoordeling?

Iedere kandidaat dezelfde kans We weten het allemaal wel; we kunnen heel veel tijd en energie besteden aan brieven en cv’s. En heus daar kun je niet genoeg tijd aan besteden; want klungelige brieven, met verkeerde aanhef en/of verkeerde functiebenamingen, ja dat komt echt voor; resultaat van frequent knip-en-plakwerk. Tegen deze achtergrond het advies: wacht nooit tot op het allerlaatste ... Read More

Marcel Hielkema nieuwe directeur van werkbedrijf voor Midden Gelderland Scalabor

K+V zocht en vond Marcel Hielkema is met ingang van 1 september benoemd tot bestuurder-directeur van Scalabor, het arbeidsontwikkelbedrijf van Midden-Gelderland. Hielkema is sinds 2013 voorzitter van werkgeversorganisatie NCW Arnhem/Nijmegen en Gelderland en vice-voorzitter van de Economic Board Arnhem-Nijmegen. Hij heeft 15 jaar ervaring opgedaan in directiefuncties bij Hyatt hotels & resorts en Bilderberg. De afgelopen 9,5 jaar is hij als ... Read More

Ik zie het als mijn verantwoordelijk heid organisaties beter te maken

Toepassing van de Zorgbrede Governance Code stimuleert zorgorganisaties te investeren in gedrag en in een open cultuur, waarin mensen elkaar kunnen en durven aanspreken, ongeacht hiërarchie en professionele status. Ik kom bij veel organisaties over de vloer en vaak genoeg in lastige situaties, als er iets aan de hand is. Een term die dan regelmatig valt is ‘verwaarlozing’. Uitgesproken door ... Read More

Nieuwsbrief april 2018

Bloeien vergt tijd, inzet en oplettendheid! Wat een week…. De wereld draait op hoge snelheid. De groei zet door en iedereen is lekker druk bezig. Overal om mij heen is iedereen lekker bezig. En dan, alsof ook de natuur even wil meedoen ontploft de lente. Dagen van prachtig weer gaan gepaard met een ongekende weelde. Ik woon in de Achterhoek ... Read More

“Blockchain and the internet of things”

Professor Van Lier gaf een zeer inspirerende presentatie over de ontwikkelingen op dit gebied. Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij een bijeenkomst over de onderwerpen “Blockchain and the internet of things”. Professor Van Lier gaf een zeer inspirerende presentatie over de ontwikkelingen op dit gebied. Voor een deel hadden deze mijn verbeeldingskracht al bereikt, maar die bleken toch nog ... Read More

Poetsen

Een nieuwe lente, die met veel enthousiasme van start gaat Het goede weer van de afgelopen dagen lijkt zoveel meer dan ‘voorjaar’. Toch is het dat: een nieuwe lente, die met veel enthousiasme van start gaat. De lente is het seizoen voor de grote schoonmaak. In sommige gebieden lijken huismoeders en -vaders als op afspraak hun boedel naar buiten te ... Read More

Zoekt en gij zult vinden?

K+V besteedt veel aandacht aan het formuleren van een onderscheidend en kwalificerend wervingsprofiel. Natuurlijk zijn relevante kennis en ervaring het uitgangspunt, maar je moet ook weten wat voor type persoon wordt gezocht, met welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Hoe weet je precies wat je zoekt? Zoals elk jaar stond Pasen in het teken van het lijden, de kruisiging en de ... Read More

Nieuwsbrief maart 2018

Drukte en kwaliteit; kwaliteit boven drukte Wie herkent dit niet? Iedere sector, ieder bedrijf en ieder mens lijkt wel bezig met een grote inhaalactie. Bijna 10 jaar geleden kwam de economie eerst langzaam en daarna steeds sneller tot (bijna) stilstand. En nu lijkt het ineens andersom: (betaalbare) woningen zijn niet aan te slepen, er is een wachttijd van zes maanden ... Read More

Missie Haagse wethouder Baldewsingh volbracht: 1.000ste STiP baan een feit!

‘Onze’ Kees Verhulst kreeg het voor elkaar Eind 2016 maakte wethouder Rabin Baldewsingh bekend dat hij in 2017 1.000 STiP-banen (Sociaal Traject in Perspectief; een Haagse variant op de voormalige ID-banen) wilde creëren. Dat is gelukt. Dinsdag 13 maart werd de 1000ste STiP-medewerker in het zonnetje gezet in Sportcampus Zuiderpark in aanwezigheid van haar 999 collega’s. Naast deze 1.000 medewerkers ... Read More

In beweging! En met succes!

De wereld komt weer in beweging! Nou ja; een enkeling probeert te voorkomen dat de beweging er komt, door te voorkomen dat sommige mensen de USA nog binnen kunnen komen. De protesten daartegen, die snap je wel. Beweging is immers vooruitgang en stilstand leidt tot achteruitgang. Afijn, daar gaat dit stukje niet over. We ‘verkassen’ weer: huizen en banen. Soms ... Read More

Wij vonden hem: Roel Roelfzema!

Roel Roelfzema is de nieuwe K+V partner met ervaring bij de overheid, met matching, maatschappelijk actief. Met een kennis en gevoel voor verenigingen en voor sport. Wow! We hebben hem gevonden!! Onze keuze is gevallen op Roel Roelfzema; nu nog directeur bij sport&zaken en vanaf 1 mei a.s. versterkt hij ons team. We zijn heel trots op deze overstap. Met ... Read More

Nieuwsbrief februari 2018

De Olympische Spelen van een bestuurder, samen of alleen? Stel je voor, je staat in de startblokken terwijl miljoenen mensen naar je kijken. Met een onvoorstelbare druk op je schouders ga je van start. Sven Kramer wilde nog één keer knallen om op de voor hem waarschijnlijk laatste Olympisch Spelen de 10 km op zijn naam zetten. Het resultaat weten ... Read More

Leiderschap

Het goede nieuws is dat iedereen over persoonlijk leiderschap beschikt In selectie- en adviesgesprekken wordt de kandidaat op enig moment gevraagd aan te geven welke leiderschapsstijl hij of zij hanteert. Er is een ruime keuze (zonder limitatief te willen zijn): dienend, zichtbaar, samenbindend, mensgericht, activistisch, participerend, operationeel, spiritueel, natuurlijk, transactioneel, resultaatgericht, directief, transformatisch, autocratisch, autoritair en flexibel. Ik zie de ... Read More

Een goede voorbereiding is het halve werk?

Door je voor te bereiden op een assessment, vergroot je de kans op een plezierige ervaring en kan je laten zien wat jij aan kwaliteiten in huis hebt. Aan het woord is Helene Akkerboom van Mind Affairs. Onze onafhankelijke samenwerkingspartner in ontwikkelassessments. Met deze assessments krijgt een (nieuwe) werkgever vanaf de start een goed zicht op de talenten en ontwikkelmogelijkheden ... Read More

Draag nooit iemand voor op basis van mooie blauwe ogen

Hoe voorkom je een mismatch? Laatst sprak ik een advocaat die informatie wilde inwinnen over een werving en selectie procedure. Hij was bezig een rechtzaak aan te spannen tegen een werving en selectie bureau. Deze had bij een bedrijf een nieuwe medewerker aangedragen, die vanwege een drankprobleem na een paar weken op staande voet moest worden ontslagen. Helaas bleek dat ... Read More

Je zal er maar een neus voor hebben!

Ikzelf en mijn collega’s, onze concullega’s en opdrachtgevers hebben het steeds vaker door; de strijd om de ideale kandidaat is begonnen. Diegene die innovatie brengt, groei realiseert, strategische partner is, visie heeft en het niet erg vindt om af te dalen naar de operatie. Iemand die goed is met cijfers en ook met mensen. Analytisch, mensgericht en resultaten boekt. Voldoet ... Read More

Niet alleen carnavalsvierders vermommen zich!

Als zuiderling zie ik elk jaar om mij heen hetzelfde fenomeen. Mijn stad verandert in Mispelgat en alles ligt plat. Het is carnaval. Een moment om je te vermommen, los te gaan en je anders voor te doen dan je bent. Althans, voor veel van mijn zuiderburen. Eerlijk gezegd ben ik niet behept met het carnaval gen. Maar je hoeft ... Read More

Nieuwsbrief januari 2018

2018, een goed gevoel… De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar van ons, waarbij wij jullie natuurlijk allereerst een heel gezond 2018 toewensen. Wij wensen iedereen ook toe dat 2018 een jaar wordt met vele mooie ontmoetingen en een goed gevoel. Ook voor dit nieuwe jaar hebben wij vast allemaal mooie, of goede voornemens. Eén van mijn voornemens is om ... Read More

En dan wil je ook weer de arbeidsmarkt op!

Na jaren van hard werken en je organisatie helpen, denk je nu wellicht ook dat het weer tijd is voor jezelf. Nieuwe kansen, je eigen carrière, een stap verder, een nieuwe uitdaging. De tijd is rijp. De naoorlogse generatie gaat echt met pensioen. Er is vraag. En dan kom je op een heel nieuw terrein. Solliciteren. De markt is veranderd. ... Read More

Aandacht is de zuiverste vorm van vrijgevigheid

Gedurende werving en selectie is echte aandacht van belang, voor opdrachtgevers én voor kandidaten. De mens achter de CV, wat er speelt binnen organisaties Herken je deze situatie? Je bent op een Nieuwjaarsborrel, ontmoet mensen en ondertussen kijken ze over je schouder of er niet een interessanter iemand is om mee te praten. Of deze: je bent in gesprek met ... Read More

Ouder en wijzer hoeft niet altijd goed te zijn

Daar zijn ze weer, de kerstboomlampjes… Wat een gevecht was het wederom. Dit keer viel bij het plaatsen van de laatste bal, een hele slinger uit! Kent u dat? Nou, bij mij kwam het stoom uit de oren. Wat doe je dan? Liever niet wat er meteen in je opkomt. Je bent tenslotte al wat ouder en wijzer… Je neemt ... Read More

Nieuwsbrief december 2017

En dan is het Sinterklaasavond. Pakjes en surprises met de familie. Groot en klein, lootjes of gewoon voor iedereen een gedicht. Waar gaat het eigenlijk om? Even het kind centraal, jijzelf weer even als kind? Even echt aandacht voor die ene persoon of die personen die voor jou het belangrijkste zijn. Even alle aandacht geven en ook krijgen. Prettige aandacht, ... Read More

Aha Erlebnis? Millenium en DBA? Privacy AVG?

Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) De RIM houdt zich ermee bezig; diverse advocatenkantoren hebben de messen al geslepen. Oud-gedienden onder ons herinneren zich vast nog Timmer van operatie Centurion/Philips; voorzitter van de Taskforce Millenium. En toen werd het 1 januari 2000 en er gebeurde niets. Was dat nu dankzij, of ondanks alle inspanningen van organisaties om ‘millenium’-proof te worden? We ... Read More

Toezicht en bestuur als 1 team

Als je opnieuw kan beginnen want zou je dan (anders) willen Laatst mocht ik voor een Raad van Commissarissen twee nieuwe leden werven. Daar word ik blij van want een zoektocht naar toezichthouders staat altijd garant voor het ontmoeten van nieuwe interessante mensen. Met weer een net andere motivatie; kennis en vaardigheden inzetten om een organisatie verder te helpen en ... Read More

Ik zet altijd mijn schoen

In werving en selectie wil je wel verrast worden, maar graag positief. Naast analyses, profielen en gesprekken zijn begeleiding en intervisie erg belangrijk Iedere keer als Sinterklaas in het land is, valt het me weer op. Er bestaan verschillende gezinsgebruiken voor het aloude “schoen zetten”. Bij ons thuis kenden wij de methode van iedere avond je schoen zetten, met wortel, ... Read More

Werving en selectie van hét team

K+V keek met een werving- en selectiebril naar de vorming van het nieuwe kabinet. Hoe komt zo’n ploeg tot stand? Welke methode gebruikt de formateur? Op landsniveau is kort geleden een nieuw team samengesteld; ons nieuwe kabinet. Binnen twee weken tijd zijn 24 nieuwe personen bij elkaar verzameld, zestien ministers en acht staatssecretarissen. Als K+V kijken we met onze werving- en selectiebril ... Read More

Nieuwsbrief oktober 2017

Mijn naam wordt niet genoemd…. Den Haag is eruit! De namen gaan rond en de Professor Akkermannetjes worden al weer zenuwachtig: wie is er al gebeld? Er is een Regeerakkoord. Boeiend voor onze bedrijfstak want de Wet DBA en de WNT hebben veel impact gehad op ons werk  als intermediair de afgelopen jaren. Een enorme hoeveelheid aan accountant- en advocaatkosten. ... Read More

Door pretoogjes nòg meer vliegen in één klap?

Welke gemeente zou dat nu niet willen: veel vliegen in één klap? Zet de participatiesamenleving door en hoe geef je dat handen en voeten? De voornaamste doelstelling om met vrijwillige deskundige ‘senioren’ jaarlijks een aantal kandidaten te begeleiden naar en te ontwikkelen tot vrijwilligers die ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Kandidaten die nu heel geïsoleerd leven ... Read More

Cleverlands deel II: Motivatieproblemen

Fouten mogen maken, keuzevrijheid, flexibiliteit en persoonlijke aandacht. Allemaal zaken die wij belangrijk vinden en ons werkplezier vergroten. Beloning in geld wordt vaak pas belangrijk als dit en andere vormen van waardering niet aanwezig zijn. Waarom geven wij dit dan niet aan onze leerlingen? Verwachten wij dat ze hard werken voor een hoog cijfer of erger nog, hard werken om ... Read More

Benader werving en selectie eens op een andere manier!

Werving en selectie en Design Thinking, gaat dat samen? Een carrièretijger. Een kansbrenger. Een ruimdenker. Zomaar een paar prikkelende persoonsomschrijvingen die me werden aangereikt door een ontwerpbureau. Zij adviseren ons momenteel over creatieve en onderscheidende manieren van werving en selectie. En dat is nodig. De aantrekkende economie zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt en het werven van kandidaten is een ... Read More

Een beetje magie in ons leven

Is dat nou niet mooi? Soms gebeurt het. Zomaar. Is dat nou niet mooi? Soms gebeurt het. Zomaar. Mijn dochter van vijfentwintig die op haar verjaardag net zo blij is met haar Disney puzzel als toen ze drie werd. Muziekje op, meezingen en die glinstering in haar ogen. Soms gebeurt het een beetje gestuurd, zoals op de bruiloft van een ... Read More

Organiseren is net theater!

Welke ingrediënten zijn nodig voor een succesvol programmatraject? In beeld is Bram Voncken die voor K+V een grote opdracht uitvoerde bij de NS als programmamanager OV-chipkaart In mijn vrije tijd speel ik met veel plezier zowel theater als uitdagende bordspellen. Denk aan het veroveringsspel Diplomacy, het psychologische spel Koehandel en het treinenspel Ticket to Ride.  Op het toneel sta je ... Read More

Nieuwsbrief augustus 2017

Genderneutraal Beste Kandidaten/beste opdrachtgevers, Voortaan ontvang je van ons een genderneutrale aanhef boven de brieven en mailtjes. Op het hoogtepunt van de komkommertijd was buiten het ‘ei’ gender ‘trending topic’. Hierbij laten we het verder wel, want we hebben maar twee toiletten; voor het genderneutrale toilet moet je naar de gemeente Veenendaal (één van de vier Nederlandse gemeenten met een ... Read More

De eerste indruk van jouw profielfoto

Professioneel met een glimlach Kies je de selfie met je gloednieuwe zonnebril? Of toch die familiefoto met de Eiffeltoren op de achtergrond? Deze plaatjes kunnen leuk zijn om te delen met jouw vrienden op sociale media platformen zoals Facebook en Instagram, maar ze zijn niet heel geschikt als profielfoto en eigenlijk helemaal niet op een professioneel platform zoals LinkedIn. Toch ... Read More

Hoogbloeiers? Ja, gaan we doen!

Ik spreek de laatste tijd veel organisaties met interesse in ‘Hoogbloeiers’; ons ontwikkelingsprogramma waar we met ervaren en jong professionals samenwerken aan een opdracht binnen een bedrijf. Opvallend is dat het bestuur van een organisatie vaak meteen zegt: Ja, gaan we doen! Terwijl HR vindt dat eerst een totaalvisie op talentontwikkeling nodig is. Waarom zou je het niet omdraaien: Wat ... Read More

Hoe worden we samen meer?

Sinds twee weken werk ik nu bij K+V en ik voel de energie al stromen. Sinds twee weken werk ik nu bij K+V en ik voel de energie al stromen. De nieuwe invalshoeken en andere ideeën doen me goed. Als één van de twaalf adviseurs ben ik all-round inzetbaar. Mijn focus ligt met name op de zorg. Daar heb ik ... Read More

Van ‘Wat levert het op?’ naar ‘Wat draagt het bij?’

Als partner bij K+V spreek ik jaarlijks meer dan 300 sollicitanten voor de vacatures die ik invul. Heb je wel eens het spel gedaan waarbij je met een groep rond de tafel zat en jullie vingers elkaar raakten? Was het toen mogelijk de tafel omhoog te krijgen? Als dat lukte, kwam dat door de onderlinge verbinding (via de vingers) die ... Read More

Nieuwsbrief juni 2017

Mensen lezen? Als kind kon je de was doen! Wie herinnert zich dit niet: er komt een nieuwe leerkracht (juf/meester) in de klas en je weet op slag of iemand les kan geven en orde kan houden. Of niet natuurlijk! Want dat weet je ook. Wat deed je dan? je ging je navenant gedragen! Je daagde de leerkracht uit en ... Read More

Sportieve bestuurders gezocht

K+V is als maatschappelijk partner verbonden aan Sport en Zaken, een loot van NOC*NSF. Al ruim 10 jaar bemiddelen we Bestuurders voor Nationale sportbonden en we doen dat pro bono. Deze bestuurders doen hun werkzaamheden voor de sport uit liefde en met passie, zonder financiële beloning (anders dan een kostenvergoeding). NOC*NSF had de wens om te komen tot een meer ... Read More

K+V en onderwijs; een steeds mooier passende combinatie!

De geheimen van de vijf beste onderwijslanden Onderwijs is ook voor ons inhoud. Kennis van zaken. Daarvoor hebben wij netwerken en professionals die met ons samenwerken aan mooier onderwijs voor iedereen. Minke Knol is zo’n partner voor ons en zij schreef een mooie blog over het boek ‘Cleverlands’ wat wij u niet willen onthouden! Cleverlands De geheimen van de vijf ... Read More

Wet van de Bestuurlijke Drukte

Ik zie me nog zo zitten in de collegebanken bij Professor de Leeuw. Misschien was het 1987? Hij had in elk geval een piepklein boekje geschreven over een door hem ontdekte wetmatigheid: de Wet van de Bestuurlijke Drukte. Zijn theorie schoot me weer te binnen toen ik laatst een klant hoorde klagen over zijn drukke agenda. Volle agenda’s en drukke ... Read More

Passie voor verzekerde interimmers

Verzekeringen speciaal voor interim managers? Ja, ze bestaan en het is heel boeiend je hierin te verdiepen. In gesprek met Peter Jongmans, initiator van de Vrije Beroepsorganisatie Interimmanagers (VBIM), de partner voor K+V voor het verzekeren van alle interimmanagers.  Voor de bestuursleden van VBIM is het vrijwilligerswerk, dat we sinds de jaren ’90 met veel plezier doen. Toen was ons vak een ... Read More

Nieuwsbrief mei 2017

Gevraagd: Zeeman/Zeevrouw Een roestig en voorzichtig begin. Zo startte de samenkomst met een kleine groep leiders van het V(MB)O onderwijs over enkele (leiderschap)vraagstukken. We kwamen al snel tot de conclusie dat de vernieuwing die nu en straks echt nodig is, vraagt om nieuw leiderschap. Maar ook dat de mensen die hiervoor in aanmerking komen en die het nu nog niet ... Read More

Talentvolle teams

Ruim tachtig coaches uit Rotarykring hebben bijgedragen om op de zaterdag het Management Game tot een hoogtepunt te maken. Strak in het (mantel)pak, dat was de eerste opdracht. Op zaterdag 8 april jl., in alle vroegte, bereidden 48 jonge, talentvolle en ambitieuze jongeren zich voor op een uiterst serieuze managementgame. Die dag vormen ze, in drietallen, voor één dag het ... Read More

Professionele interim managers zijn professioneel verzekerd!

Ben je als interim manager op dit moment ingeschreven bij K+V of werk je via K+V dan kan je nu profiteren van een unieke samenwerking die alleen K+V bij VBIM kan bieden! https://www.vbim.nl/aanmelden-voor-kv-interimmers/ Dat is het uitgangspunt van K+V. Wij werken graag met mensen die hun vak serieus nemen en daarin past dus ook serieuze ondersteuning. Wij doen dat als ... Read More

Inspiratie geven en nemen in de kinderopvang

Een aantal jaren geleden waren we bij K+V volop actief voor de kinderopvangsector. Het is een tijdje wat stiller geweest met vragen uit deze sector (door de crisis?), maar sinds vorig jaar hebben we weer een mooi aantal interessante wervingsvraagstukken mogen begeleiden; bestuurders en toezichthouders, als lijn- en stafmanagers. De ontwikkelingen binnen de sector, de aantrekkende economie en nieuwe aanwas ... Read More

Vrijmarkt & interim management? Zoek de verschillen!

Koningsdag is onlosmakelijk verbonden met de vrijmarkt. Al dagen voordat de markt echt plaatsvindt, krijten verkopers met grote letters BEZET op de stoep. Mij doet dat, gek genoeg, denken aan wat ik in mijn eigen werk vaak zie gebeuren. Zodra er een interim klus te vergeven is, zijn bureaus er als de kippen bij de opdracht te claimen. BEZET! Snel ... Read More

‘Het mooiste wat je kunt worden, ben je zelf’

Veel assessments en profielmetingen zijn gericht op het selecteren van de beste kandidaat voor de functie. Terwijl het belangrijker is de meest passende kandidaat te kiezen. Lastig, omdat kandidaten vaak zelf niet eens weten waar ze goed in zijn. Ze doen van alles, maar of dat nou is wat ze echt willen? Terwijl de kans op succes groter wordt als ... Read More

Nieuwsbrief april 2017

Vrouwendingen! Na de mannendingen van de vorige keer ditmaal de vrouwendingen. De inleiding die niet door iedereen even goed werd gewaardeerd, maar ik kon er wel om lachen: toppunt van zelfspot was het toch? Hoe zit dat dan met vrouwendingen; hebben die het altijd over de kinderen en/of over diëten? Ze zullen er best zijn, maar ik herken dat niet. ... Read More

Schapen met vijf poten, ze bestaan

Wil jij je poten laten meten? Al een aantal jaren voeren we bij K+V een ODC profielmeting uit bij de kandidaat. Of het nu voor werving en selectie is, een interim opdracht of een oriënterend gesprek, we “onderwerpen” er iedereen aan. Deze profielmeting gaat, kort door de bocht genomen, uit van de archetypes van Jung, natuurlijke krachten en aangeleerde competenties. ... Read More

Een sport bestuurder graag!

Herkent u dit? Je loopt tegen een deadline, moet iets produceren en je schuift het toch maar weer voor je uit. Dat voor me uitschuiven doe ik vooral als ik iets moet schrijven, niet op mijn lijf geschreven maar het moet, het is beloofd. Dan dus iets uit mijn werk…niet zomaar een beetje werven, nee een werving voor een aansprekende ... Read More

K+V lanceert een nieuw initiatief: Hoogbloeiers

Het versterken van je organisatie begint bij mensen die anders kijken, nieuw denken, lef hebben en anderen in hun denkwijze betrekken. Hoe zorg je als organisatie ervoor dat je deze talenten ontdekt of binnenhaalt én aan boord houdt? En hoe bied je ze de juiste voedingsbodem, zodat ze impact hebben op je organisatie? Hoogbloeiers (voorheen pilot Beloftevolle Organisaties) is een ... Read More

Hoe zeg je ‘nee’ tegen je omgeving en ‘ja’ tegen jezelf?

‘Is dit het nu?’ Iets dat veel dertigers, ergens middenin hun carrière, met een huisje, boompje en beestje, zich op een gegeven moment afvragen. Twee jaar geleden vroeg ik het mezelf ook af. Uit de comfortzone Het programma ‘beloftevolle professionals’ heeft veel impact op mij gehad en haalde mij behoorlijk uit mijn comfortzone. Helemaal toen uit testen naar voren kwam ... Read More

Nieuwsbrief maart 2017

Mannengroepjes U kent ze wel, fietsers, voetballers, vissers, golfers, zeilers, darters,…. Je komt ze overal tegen en dan hoofdzakelijk in de mannelijke variant. Mannen van een zekere leeftijd die elk excuus aangrijpen om gezamenlijk hun “sport” of hobby te bedrijven. Ik hoor daar ook bij en ik moet zeggen, het is heerlijk, even ontspannen onder soortgenoten. Iedereen denkt, voelt en ... Read More

Gezocht en gevonden

Een (niet te) zakelijk directeur Filmtheater Hilversum Onlangs hebben wij de werving & selectie van een zakelijk directeur voor Filmtheater Hilversum begeleid, een van de meest succesvolle filmtheaters van Nederland. Een opdracht die wij met bijzonder veel plezier hebben uitgevoerd. Bij K+V werken we voor veel sectoren, heel vaak in de ‘not for profit’. Bij opdrachten in de Kunst & ... Read More

Een passende interim directeur vinden voor de juiste opdracht?

Een hele klus! Zoals vaak veranderde de opdracht van  één van onze interimmers nadat zij gestart was. Van een overbruggingsvraagstuk met een herinrichtingsvraag  verschuift de opdracht naar een volledige strategische heroriëntatie en kanteling van de organisatie.  Een turbulente tijd breekt aan, waarin alle partijen scherp blijven, er snel moet worden geschakeld en afstemming cruciaal is. Tijdens zo’n onzekere periode is ... Read More

Waarom investeren in talentvolle professionals zin heeft

Er is een ‘war on talent’ gaande. Elke organisatie lijkt zich te richten op jonge talenten. Veelbelovende jongeren die vaak met veel omhaal worden binnengehaald en enthousiast aan een traineeship beginnen. De groep na deze jongeren, de 25 tot 30-jarigen, krijgt veel minder aandacht. Terwijl dat een segment is met veel potentie. Het zijn mensen met ervaring, die snappen wat ... Read More

Een tijdelijke invulling heeft meer dan tijdelijke gevolgen

In-te-rim: een tijdelijke plaatsvervanger, iemand met een tussentijdse betrekking, aldus het woordenboek Van Dale. Na jarenlange ervaring kan ik eraan toevoegen dat een interimmer niet alleen een ´tijdelijke manager´ is, maar iemand die wordt ingehuurd voor iets speciaals: een transitie, een fusie, de redding van een vastgelopen proces. Zelfs de toekomst van een hele organisatie kan ervan afhangen. Zijn of ... Read More

Laat ons nou eens de minister-president werven

Vandaag, 20 januari 2017 is het zover. Donald Trump wordt beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten; het slot van één van de meest enerverende verkiezingen en het begin van …..; ja, het begin van wat eigenlijk. Is het niet bijzonder dat het toekomstig functioneren in één van de machtigste functies ter wereld met zoveel onzekerheid is omgeven? Dat ... Read More

Ronde tafel bijeenkomst Kinderopvang!

Dat de financiële crisis ook de Kinderopvang in haar macht kreeg is duidelijk geworden. Een crisis wordt vaak als een probleem gezien. Als je de daadwerkelijke (Griekse) omschrijving toepast van het woord crisis dan ontstaat er echter iets anders. De betekenis van het woord crisis is namelijk, “het is tijd voor verandering”. Klinkt heel anders, toch? Deze positieve verandering heeft ... Read More

Beloftevolle Organisaties

Wanneer zijn organisaties vol van belofte? Beloftevolle organisatie weten aan welke talenten ze behoefte hebben, hoe ze deze moeten aantrekken, vasthouden en begeleiden. Talentontwikkeling vergroot de weerbaarheid, wendbaarheid en daarmee de toekomstbestendigheid van organisaties. Daarom starten wij de pilot beloftevolle organisaties. In deze pilot bouwen we één jaar lang met tien deelnemende organisaties gezamenlijk expertise op over hoe we een ... Read More

Nieuwe mensen in het onderwijs

De case Bestuurssecretaris Trinamiek Nieuwe mensen in traditionele rollen, nieuwe mensen in nieuwe rollen? Het maakt voor ons niet uit. Wij hebben een methode die hier gehoor aan geeft. Natuurlijk kunnen we zelf een heel verhaal houden maar we laten liever een ander voor (of over) ons spreken. Lees hieronder het verhaal van de zoektocht naar een bestuurssecretaris voor onderwijsgroep ... Read More

Goede bedoelingen

En dan rennen we met z’n allen alweer naar het einde van 2016! Er zijn vast en zeker horoscopen die gelijk hebben gekregen… het was een bijzonder en verwarrend jaar. In het klein voor mijzelf, en in het groot voor de wereld. Aan de ene kant merk ik in alles dat we veel invloed hebben op onze eigen, directe omgeving, ... Read More

Nieuwe mensen in het onderwijs

De case Bestuurssecretaris Trinamiek Nieuwe mensen in traditionele rollen, nieuwe mensen in nieuwe rollen? Wat maakt het uit. Wij hebben een methode die hier gehoor aan geeft. Natuurlijk kunnen we zelf een heel verhaal houden, maar we laten liever een ander voor (of over) ons spreken. Lees hieronder het verhaal van de zoektocht voor een bestuurssecretaris voor onderwijsgroep Trinamiek. Theo ... Read More

“Hek om Sociale Werkvoorziening”

In 2015 is de Wet Werk en Bijstand ingevoerd. Met deze WWB zouden eindelijk de ‘schotten’ tussen de mêlee aan regelingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdwijnen. Of dat gelukt is laten we maar even in het midden; duidelijk is wel dat er door deze wetswijziging een nieuw en ondoordringbaar hek is bijgekomen om de Sociale Werkvoorziening. ... Read More

Een goed gevoel…

Zelf werk ik altijd met veel passie en plezier in het onderwijs; MBO, HBO en WO, van particulier tot gesubsidieerd. Zodra in deze sector sprake is van nieuwe benoemingen worden adviescommissies geformeerd. Binnen deze commissies kiest men nieuwe collega’s op basis van CV’s en het onderlinge compromis. Pas je niet in het plaatje, dan kom je niet door de ‘ballotage ... Read More

Hoe val je op?

Staan lef en leven tot elkaar als enkelvoud en meervoud? Jaren geleden ging de mythe, dat een scholier bij het eindexamen Nederlands-opstel bij het thema ‘Wat is lef’ het papier inleverde met ‘DIT’. Afijn begin deze maand een mooi artikel in NRC Next: hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Want dat is best lastig, niet te lang, niet te kort, geen ... Read More

Een brief van Wiebes en dan?

…..zzzp’er een zelfsturende, zelfstandige zonder personeel? Of bedoelt u weer iets anders? De handhaving van de wet DBA is uitgesteld met nog een jaar. Dat moet de rust in zzp-land terugbrengen? Wat een gesol met een enorme groep mensen, die een uiterst belangrijke rol speelt in de economie van Nederland. Schandalig eigenlijk, stel dat het werknemers waren, wat was er ... Read More

Goed functionerende Raad van Toezicht/ Commissarissen top prioriteit!

Na ruim tien jaar ervaring als manager, bestuurder en toezichthouder in de zorg, ken ik de dynamiek tussen Raden van Toezicht en Raden van Bestuur heel goed. Ik weet, en zie ook in mijn huidige praktijk, dat veel energie zit in het afstemmen van bestuurlijke processen tussen het management team, Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. Een goede verhouding ... Read More

Opeens is persoonlijk contact ongewenst?

Ik ben van de warme contacten. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Echt contact, dan voel je pas wie iemand is. Contact leggen met mensen kan alleen als je met ze praat. Internet, LinkedIn en andere virtuele media zijn mooie hulpmiddelen, waarmee je feitelijkheden uitwisselt. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Als je bij een organisatie binnenkomt, rondloopt en ... Read More

Hoe komen sportbonden aan hun bestuur?

k ben een echte sportliefhebber. Ooit was ik gepassioneerd voetballer en speelde voor het betaald voetbal in Groningen en Veendam. Toen de stichting Sport & Zaken van NOC*NSF vroeg of wij ons wilden inzetten voor Nederlandse sportbonden, twijfelde ik dan ook geen moment. Graag! Nederland telt wel tachtig sportbonden en al die bonden hebben een raad van toezicht of bestuur ... Read More

Zoek de verschillen

Als organisaties nieuwe managers zoeken, valt het me altijd op dat ze makkelijk kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken: ‘Ons Soort Mensen’. Als organisaties nieuwe managers zoeken, valt het me altijd op dat ze makkelijk kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken: ‘Ons Soort Mensen’. Dat voelt veilig en vertrouwd en zorgt vaak voor een prettige samenwerking. Wel zo ... Read More

Heb je er zin in?

De laatste fase van de sollicitatieprocedure is aangebroken. Twee kandidaten zijn overgebleven; een man en een vrouw. Als de afsluitende vraag ‘Heb je er zin in?’ wordt gesteld, antwoord de man zonder haperen ‘Ja, natuurlijk!’ terwijl de vrouw zegt ‘Ik laat het gesprek nog even op me inwerken’. Uit ervaring weet ik, dat de keuze van de Raad van Toezicht ... Read More

Verzekeren waarvoor en waarom?

In de roerige wereld van interim management, zelfstandigheid (wet DBA) en aansprakelijkheid is het goed om even stil te staan bij verzekeren. Je bent als interim manager tenslotte zelfstandig ondernemer en vanuit die handelingen die je daarmee verricht, loop je risico’s. Welke risico’s? De belangrijkste is natuurlijk aansprakelijkheid voor je handelen. Als je via K+V werkt ben je via ons ... Read More

Help!

De Raad van Toezicht zoekt een nieuwe bestuurder! Ons vak is de opdrachtgever helpen bij het zorgen dat er een optimale match tussen kandidaat (persoonlijkheid en competenties) en organisatie (cultuur, toekomstvisie en opgaven) tot stand komt. Al een aantal jaren gebruiken wij hiervoor het ODC (Odin Development Compass) als ‘onderlegger’ om te bezien of een kandidaat in het functieprofiel past. ... Read More

Nieuwsbrief juni 2016

Verheugt u zich ook zo op deze zomer? Een prachtige zomer is aanstaande voor de ware sportliefhebber. Het EK voetbal is net gestart maar dan wel zonder het Nederlands elftal. Dan ook geen voetbal kijken? U houdt zeeën aan tijd over; met minder bier en bitterballen stijgt de productiviteit, maar het gaat weer wel ten koste van de participatie, omdat ... Read More

Wat zou u doen?

Je gaat op zoek naar een nieuwe manager en je pakt dat op de jouw vertrouwde manier aan. Je zet een halve paginagrote advertentie in De Volkskrant (bijvoorbeeld dan natuurlijk); waar tot in de puntjes wordt uitgelegd wat je zoekt, waar jouw organisatie voor staat en wat de belangrijkste opgave(n) zijn. Prijskaartje voor alleen deze advertentie is ruim € 23.000,– ... Read More

Van VAR naar Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Het kan u niet ontgaan zijn: vanaf 1 mei aanstaande vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zzp’ers een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de arbeidsrelatie en loondienst uit te sluiten. Voor de opdrachtgevers is dit van belang omdat zij zo zeker weten dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden ... Read More

Interimmers, onderwijs en auto’s

Wie houdt er nou niet Van auto’s Dachten wij Het zou zo maar eens een leuke middag kunnen worden Als je 15 (interim)managers Samenbrengt In een garage Waar het nog zo gaat Zoals het het hoort te gaan Geen glad gedoe Geen mooie verhalen Of ja eigenlijk wel Mooie verhalen delen Samen op de voorbank van die Amerikaan Waar je ... Read More

Charging Champion PHEV

Groene kilometers Mevrouw Bijker was er in 2012 als één van de eerste bij toen zij haar Opel Ampera kocht. “Het was destijds de enige elektrische auto met een redelijk bereik” vertelt ze, “volgens mij waren er toen niet eens volledig elektrische auto’s”. Vrienden waren nog een beetje argwanend en hadden veel vragen als ze Bijker in de weer zagen met de stekkers ... Read More

Nieuwsbrief april 2016

Koningsdag 2016 Zelfs het weer was in de war; het weer deed voorkomen alsof het 31 januari was, de verjaardag van de oude koningin. Hagel en wind, sneeuw in Limburg; de prins(ess)en onthulden dat ze thermo ondergoed droegen en gelijk hadden ze. In Zwolle bleef het droog, dat was dan wel weer fijn, maar het was wel koud. De opzet ... Read More

Regie? Veel gehoord

De woorden van 2015 waren (onder meer) sjoemelsoftware en verweggistan. Dit jaar hoor je al wel heel vaak ‘regie’. Vooral populair in combinatie met ‘gebrek aan’. Of het nu om Rutte gaat, ketenregie, regieorganisatie en, daar doe ik dan nu zelf aan mee om het gebruik te stuwen, loopbaanregie. Levenslang bij één bedrijf, op diverse posities, werken is allang uit ... Read More

Wet DBA

Wilt u als opdrachtgever volledige zekerheid bij het inhuren van een interim manager? Een belangrijke stap is gezet in de nieuwe wetgeving over de inzet van interim managers. De wet DBA treedt per 1 mei 2016 in werking. Een nieuwe wet met verstrekkende gevolgen voor opdrachtgevers en interim managers. Wat verandert er voor u als opdrachtgever? Bij het inhuren van ... Read More

Frank Wolff

Gestart als partner bij K+V Ik ben mijn loopbaan begonnen in de aandelenhandel bij Rabobank Nederland en kwam daarna in de interim dienstverlening terecht bij Ernst & Young interimmanagement.  Daarna ben ik zelf gaan interimmen en kwam via FunktieMediair in de zorg terecht.  Dit was een ‘eye opener’ voor mij, wat een boeiende branche! In vaste dienst werkte ik bij ... Read More

Michiel van Wessem

Gestart als partner bij K+V Ik ben met werken begonnen als werving & selectie-medewerker bij Bouwcentrum in Rotterdam, een onderzoek- en advies-organisatie op het gebied van bouwen & wonen. Bij Bouwcentrum heb ik vervolgens diverse staf en leidinggevende functies vervuld. In 1990 maakte ik de overstap naar het huidige K+V-organisatieadviesbureau, waar ik aan de wieg stond van K+V Werving & ... Read More

De manager in het midden in het onderwijs, de sleutelpositie!

We weten het allemaal. De manager in het midden heeft een bepalende invloed op de kwaliteit van het onderwijs, student- en medewerkerstevredenheid en ook de groei of krimp van de opleiding(en). De betrokkenheid, inhoudelijkheid, enthousiasme en de intelligentie zijn meestal royaal aanwezig. Belangrijke voorwaarden! En tegelijkertijd zien we dat je als manager in het midden soms letterlijk in het midden ... Read More

Because it is 2015

De nieuwe premier van Canada, Justin Trudeau, heeft het eerste compleet gebalanceerde kabinet ooit in Canada samengesteld. Niet alleen qua geslacht is het kabinet een afspiegeling van de Canadese samenleving (vijftien vrouwen en vijftien mannen), maar ook qua etnische diversiteit. Zo nemen er twee First Nations (de oorspronkelijke bewoners van Canada) en drie Sikh politici plaats in het kabinet. Op ... Read More

Een feedback om te delen

Onlangs ontving ik na een zogenaamde ODC verdiepingsgesprek met een klant zo’n bijzondere feedback, dat ik die graag zou willen delen, om te laten zien wat één simpel gesprek voor een uitwerking kan hebben. De persoon in kwestie heeft aangegeven graag anoniem te blijven en gaat akkoord met publicatie. “Beste Frank, Gaande ons gesprek van gisteren merkte ik dat de kleurtoon ... Read More

Ontwikkelingen interim management en de WNT: Algemene Maatregel Van Bestuur

NIEUWE DATUM: 4 februari 2016, congres i.s.m. bureau AXYOS over de WNT 2 en de AMVB In onze vorige nieuwsbrief kondigden wij onze bijeenkomst over de WNT aan, in samenwerking met Axyos, op 3 december aanstaande. Inmiddels weten we dat de datum waarop de volledige Algemene Maatregel Van Bestuur voor topfunctionarissen die onder de WNT vallen waarschijnlijk pas later in ... Read More

De VAR verdwijnt en de DBA verschijnt

Al enige tijd volgen wij de ontwikkelingen van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) op de voet. Zo organiseerden wij recent een druk bezochte workshop over dit onderwerp. Wat houdt de nieuwe wet DBA in? Doelstelling van deze wet is om vooraf zekerheid te geven over het niet bestaan van een arbeidsrelatie bij de inhuur van een ZZP’er. Met behulp ... Read More

Sjoemelsoftware

We zijn er allemaal groot mee geworden Je hoeft geen Volkswagen te rijden om alles te hebben gehoord over de sjoemelsoftware in de diesels van dit Duitse autoconcern. De media stond er vol van. Wat was jouw reactie toen je dit nieuws hoorde? Was je verbaasd, geschrokken of geïrriteerd? Of keek je er niet écht van op en bevestigde het ... Read More

Beluurtje!?

Training Persoonlijk Profiel De afgelopen weken had ik regelmatig een ‘beluurtje’ zoals dat in ons jargon heet. Misschien heb jij ook wel eens zo’n bericht van mij gehad. We mailen het nadat wij de keuze hebben gemaakt wie wij wél en wie wij niet uitnodigen voor een eerste gesprek. Voor mij één van de cruciale momenten in mijn werkproces. Bij ... Read More

Nieuwsbrief september 2015

Gelukkig nieuwjaar!? Herken je dit? Het zal wel van vroeger zijn, de start van het nieuwe schooljaar, na de vakanties: het nieuwe jaar begint in september! Weer wennen aan het ritme, en soms meteen aan het weer. De Slimste Mens is afgelopen. Je goede voornemens uit je vakantie in de praktijk brengen, met beter plannen en organiseren, zodat je niet ... Read More

Ontwikkelingen interim management en de WNT: Algemene Maatregel Van Bestuur

Save the date: 4 februari 2016 congres in samenwerking met bureau AXYOS over de WNT 2 en de AMVB De afgelopen periode heeft een internetconsultatie plaatsgevonden over ‘topfunctionarissen zonder dienstbetrekking’, de interimmer. Voor wie hem gemist heeft zie deze link: www.internetconsultatie.nl/topfunctionarissen_zonder_dienstbetrekking. U kunt de tekst nog wel lezen, maar niet meer reageren. Toch wel interessante informatie voor wie wil weten waar ... Read More