
Het hele jaar transferperiode…
Een nat veld, slidings, humor, zweet en gezelligheid na afloop. Voetbal blijft voor mij een heerlijk spelletje. Afgelopen weekend mocht ik weer op het veld staan voor een bekerwedstrijd. Na afloop in de kantine kijken we met een schuin oog naar de Eredivisie. Tot eind augustus stond dat volledig in het teken van de transferperiode. Wie gaat er weg bij je club en wie komt er binnen? Het voetbal kent op het gebied van transfers een gesloten kader. Je maakt in bepaalde periodes van het jaar een overstap naar een nieuwe werkgever. De transferperiode is voorbij, afgesloten. Hoe anders is dat in het de rest van de arbeidsmarkt? Waar de transferperiode geen begin en geen Slot kent…

De kunst van het geven: Waardevol netwerken voor interim managers
Voor een interim manager is het hebben van een krachtig netwerk goud waard. Veel interim professionals vinden het echter lastig om het maximale te halen uit netwerkmomenten. Staat netwerken voor jou gelijk aan het geven van een handdruk, het uitwisselen van een kaartje en het versturen van een connectieverzoek via LinkedIn? Dan laat je kansen liggen om op een waardevolle manier te netwerken. De goudader van je netwerk vind je door jezelf te verbeteren in de kunst van het geven.

Zomer! Mag ik de tijd even zachter zetten?
Ik schrijf deze tekst vlak voordat ik zelf even in vakantiemodus ga. En wanneer je dit leest, ben ik al bijna op de terugweg 😉. Maar voor de vakantie bekruipt mij altijd het gevoel: hoe heerlijk is de periode van afbouw richting de zomervakantie?

Kunstmatige intelligentie en de toekomst van werk
“Als experiment heb ik deze brief in eerste aanleg laten maken door ChatGPT, ik hoop dat u dit waardeert. Wat kunnen uw leerlingen straks met AI?” Zo eindigt een motivatiebrief die mijn onderwijscollega’s onlangs ontvingen van een sollicitant. Persoonlijk zeg ik: “briljant!” Niet omdat ik iedereen ertoe wil bewegen om de motivatiebrief door ChatGPT te laten schrijven. Nee, het gaat mij om het poneren van een relevant onderwerp. Hoe gaan we om met alle ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van het werk?

Neem je de loopbaanlift of ga je voor getrapte ontwikkeling?
Wat mij opvalt in veel van de cv’s die ik onder ogen krijg, is de snelheid waarmee men de eigen carrière wil vormgeven. Snelle overstappen naar steeds hiërarchisch hogere functies. Het lijkt wel of we het liefst de loopbaanlift instappen en het knopje met het hoogste cijfer indrukken om zo snel mogelijk de bovenste verdieping te bereiken. Eenmaal op de beoogde verdieping aangekomen, kijken we even rond en genieten kort van het uitzicht, dan lijkt het weer tijd voor de volgende attractie.
Maar als je echt het maximale eruit wil halen, waarom neem je dan niet ouderwets de trap?

Cruciale rol interim manager bij effectieve organisatieveranderingen
Het is geen geheim dat het uitvoeren van veranderingen in organisaties niet altijd eenvoudig is. Het is als het beklimmen van een berg: je hebt vastberadenheid nodig, een duidelijk pad om te volgen en de juiste uitrusting. Maar nog belangrijker, je hebt ook een deskundige gids nodig. Iemand die het terrein begrijpt en de ervaring heeft om je veilig naar de top te leiden. In de wereld van organisatieveranderingen, is die gids vaak een interim manager.

“Live ben ik beter…”
Dat zei een kandidaat na de eerste gespreksronde met de opdrachtgever. Om vervolgens glansrijk op weg te gaan naar de tweede ronde. En dat komt vaker voor. Sommige kandidaten moet je gewoon zien en spreken. Ze moeten loskomen van het papier.

Besturen: de mens, de professional en het samenspel
Wat is besturen? Iedereen heeft een eigen inzicht over wat besturen is. Zo hoor ik geregeld dat een heel belangrijk onderdeel van besturen het nemen van beslissingen en knopen doorhakken is. Persoonlijk vind ik die definitie te smal en beperkt. Sterker nog, ik ben er niet van overtuigd dat een bestuurder alleen de beslissingen neemt in een organisatie.

Hoe kom ik van het papier af?
“Nu ik bekend ben bij K+V, wat gaan jullie concreet voor mij doen?” Deze vraag krijg ik met regelmaat -in de afgelopen 15 jaar dat ik bij K+V werk- na een kennismakingsgesprek met een kandidaat. Voor ons biedt een kennismaking een eerste opening om met elkaar in contact te blijven. Zo weet je bij wie je terecht kan met je vragen over een lopende procedure. Maar daarnaast zijn wij er ook als sparringpartner, adviseur en klankbord in alle stadia van je carrière. Zie de ontmoeting als het startpunt van een relatie, als een gelegenheid om van het papier af te komen.

35 jaar samenbrengen van mensen
Dit jaar vieren wij bij K+V ons 35 jarig bestaan. Jeetje, ik was 35 jaar geleden nog een broekie bij de ABN Bank. Alles wat er in de tussenliggende jaren is gebeurd, alle mensen die je hebt ontmoet, het vormt je.
Zo hebben onze ontmoetingen met jou ook K+V gevormd.

Teammanagers in het Flevoziekenhuis: Stevige managers in een dynamische omgeving
Een warme omgeving, zonder strakke hiërarchische verhoudingen en een plek waar iedereen bereid is om elkaar te helpen. Dat tekent volgens Tokie Broeke, Maartje de Ruijter en Nadja Blankevoort-Schmidt de dynamiek in het Flevoziekenhuis. In dit artikel vertellen de drie kersverse teammanagers over hun eerste periode in het Flevoziekenhuis. Waarom dit voor hun een logische vervolgstap in hun carrière is en waarom ze het andere professionals aanraden om dezelfde keuze te maken.

De kunst van het verleiden en verleid worden
Het is Valentijnsdag. Door het hele jaar, waan ik mij als intermediair Cupido, constant op zoek naar een mogelijke romance tussen professionals en organisaties.
Het draait om de kunst van het verleiden.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe uitdaging?
In mijn optiek is het de ultieme vorm van zelfreflectie om jezelf af te vragen of je nog de energie en toewijding hebt om je huidige werk uit te voeren. Beantwoord je die vraag op een dag met een nee? Laten we dan samen zoeken naar de reden hiervan.

Nieuw jaar, nieuwe balans op de agenda
Overal waar we komen, zien we hetzelfde: iedereen werkt op standje 100… Verliezen we onszelf daarmee niet een beetje uit het oog? Ons goede voornemen voor 2023 is daarom het (her)vinden van de balans. In dat kader hebben we een evenementenmenu uitgewerkt voor dit jaar.

Een balans tussen hart en hoofd is de formule tot succes
Het WK voetbal is voorbij en het Argentinië van Messi is wereldkampioen. Het team met de beste balans tussen hart en hoofd heeft gewonnen. Het onderschrijft mijn eigen managementfilosofie. Wanneer hart en hoofd in balans zijn, kun je als leider het beste uit jezelf én anderen halen.