Blijf op de hoogte

Actueel

Cruciale rol interim manager bij effectieve organisatieveranderingen

Het is geen geheim dat het uitvoeren van veranderingen in organisaties niet altijd eenvoudig is. Het is als het beklimmen van een berg: je hebt vastberadenheid nodig, een duidelijk pad om te volgen en de juiste uitrusting. Maar nog belangrijker, je hebt ook een deskundige gids nodig. Iemand die het terrein begrijpt en de ervaring heeft om je veilig naar de top te leiden. In de wereld van organisatieveranderingen, is die gids vaak een interim manager.

“Live ben ik beter…”

Dat zei een kandidaat na de eerste gespreksronde met de opdrachtgever. Om vervolgens glansrijk op weg te gaan naar de tweede ronde. En dat komt vaker voor. Sommige kandidaten moet je gewoon zien en spreken. Ze moeten loskomen van het papier.

Besturen: de mens, de professional en het samenspel

Wat is besturen? Iedereen heeft een eigen inzicht over wat besturen is. Zo hoor ik geregeld dat een heel belangrijk onderdeel van besturen het nemen van beslissingen en knopen doorhakken is. Persoonlijk vind ik die definitie te smal en beperkt. Sterker nog, ik ben er niet van overtuigd dat een bestuurder alleen de beslissingen neemt in een organisatie.

Hoe kom ik van het papier af?

“Nu ik bekend ben bij K+V, wat gaan jullie concreet voor mij doen?” Deze vraag krijg ik met regelmaat -in de afgelopen 15 jaar dat ik bij K+V werk- na een kennismakingsgesprek met een kandidaat. Voor ons biedt een kennismaking een eerste opening om met elkaar in contact te blijven. Zo weet je bij wie je terecht kan met je vragen over een lopende procedure. Maar daarnaast zijn wij er ook als sparringpartner, adviseur en klankbord in alle stadia van je carrière. Zie de ontmoeting als het startpunt van een relatie, als een gelegenheid om van het papier af te komen.

35 jaar samenbrengen van mensen

Dit jaar vieren wij bij K+V ons 35 jarig bestaan. Jeetje, ik was 35 jaar geleden nog een broekie bij de ABN Bank. Alles wat er in de tussenliggende jaren is gebeurd, alle mensen die je hebt ontmoet, het vormt je. Zo hebben onze ontmoetingen met jou ook K+V gevormd.

Teammanagers in het Flevoziekenhuis: Stevige managers in een dynamische omgeving

Een warme omgeving, zonder strakke hiërarchische verhoudingen en een plek waar iedereen bereid is om elkaar te helpen. Dat tekent volgens Tokie Broeke, Maartje de Ruijter en Nadja Blankevoort-Schmidt de dynamiek in het Flevoziekenhuis. In dit artikel vertellen de drie kersverse teammanagers over hun eerste periode in het Flevoziekenhuis. Waarom dit voor hun een logische vervolgstap in hun carrière is en waarom ze het andere professionals aanraden om dezelfde keuze te maken.

De kunst van het verleiden en verleid worden

Het is Valentijnsdag. Door het hele jaar, waan ik mij als intermediair Cupido, constant op zoek naar een mogelijke romance tussen professionals en organisaties. Het draait om de kunst van het verleiden.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe uitdaging?

In mijn optiek is het de ultieme vorm van zelfreflectie om jezelf af te vragen of je nog de energie en toewijding hebt om je huidige werk uit te voeren. Beantwoord je die vraag op een dag met een nee? Laten we dan samen zoeken naar de reden hiervan.

Nieuw jaar, nieuwe balans op de agenda

Overal waar we komen, zien we hetzelfde: iedereen werkt op standje 100… Verliezen we onszelf daarmee niet een beetje uit het oog? Ons goede voornemen voor 2023 is daarom het (her)vinden van de balans. In dat kader hebben we een evenementenmenu uitgewerkt voor dit jaar.

Een balans tussen hart en hoofd is de formule tot succes

Het WK voetbal is voorbij en het Argentinië van Messi is wereldkampioen. Het team met de beste balans tussen hart en hoofd heeft gewonnen. Het onderschrijft mijn eigen managementfilosofie. Wanneer hart en hoofd in balans zijn, kun je als leider het beste uit jezelf én anderen halen.

Wat hadden we nou afgesproken?

Zoeken naar onderlinge dynamiek hoeft een inclusief selectieproces niet in de weg te zitten. Als je de rest van het proces maar zorgvuldig aankleedt. Mijn persoonlijke aanpak? Ik gebruik heel vaak de zin: “wat hadden we nou afgesproken?”

Help! Ik zoek mijzelf…

“Laat in een sollicitatieprocedure het klikgesprek achterwege”, het zijn de woorden van Sahar Noor tijdens een masterclass over diversiteit en inclusie. Door op zoek te zijn naar de klik op menselijk niveau, selecteer je bewust of onbewust iemand die op je lijkt. Daardoor nemen organisaties steeds hetzelfde type personen aan en kun je niet spreken van een inclusief personeelsbeleid. De redenering is raak en ontzettend logisch, maar toch plaatst het mij voor een enorm dilemma.

Als je niet oefent, kan je ook niet meer leren?

Mijn moeder is deze zomer overleden; ze werd 94 en was moe. Regelmatig denk ik terug aan haar afscheid. Vooral aan een mooi citaat van mijn nichtje op de begrafenis. Ze heeft uitspraken van haar oma verzameld. Eén daarvan is: “ouder worden is zo moeilijk, omdat je het niet kan oefenen.” Sinds de dienst zit deze uitspraak in mijn hoofd. Het zet mij aan het denken. Over mijzelf en over mijn werk.

De Bestuurlijke Stap #2: Loes Kater – Directeur Bestuurder ZGR

In onze artikelenreeks De Bestuurlijke Stap interviewen we bestuurders over hun eerste bestuurlijke uitdaging. Hoe weet je senior professional of je toe bent aan het zetten van de vervolgstap naar een eindverantwoordelijke functie? En waar loop je tegenaan als je eenmaal bestuurlijk actief raakt? In het tweede artikel van deze reeks bespreken we het met Directeur-Bestuurder Loes Kater van ZGR.

Laten we elkaar inspireren!

Als de pandemiejaren ons iets hebben geleerd, dan is het dat de mens een sociaal wezen is. Net als koeien in de lente, verlieten we springend onze stal na het vervallen van het thuiswerkadvies. We snakten naar fysieke ontmoetingen; alles om maar weer samen te komen.