Laat macht niet naar je hoofd stijgen

De gedragsverandering die ontstaat wanneer iemand in een nieuwe rol komt. Het is een onderwerp dat mij fascineert. Zeker wanneer daar een zekere mate van ‘macht’ bij komt kijken. Word je voor het eerst directeur, dan zoek en vertoon je waarschijnlijk gedrag waarvan jijzelf verwacht dat het hoort bij de functie. Dat klinkt rationeel, maar hiermee haal je niet het maximale uit jezelf. Ook maak je voor anderen en de organisatie niet het verschil. Leiders die het verschil maken, zijn leiders die een rol vinden die past bij hun mens-zijn.

Inspiratie is de basis voor ontwikkeling én voor geluk!

Verandering is de enige constante. Als je alle veranderingen bijhoudt waar we als mens mee te maken krijgen in ons leven, alleen al die op technologisch gebied, kunnen we niet anders dan een leven lang leren. Het up-to-date houden van onze kennis en vaardigheden is vandaag de dag geen sinecure.

“Hier zie ik echt helemaal niets in”

Digitaal word ik door iedereen aangekeken. Ze zijn niet echt enthousiast over het CV dat ik ze presenteer. En dat terwijl het mijn droomkandidaat is. Bij het lezen van de motivatie en het CV raak ik direct enthousiast. Na haar over de rol gesproken te hebben op ons kantoor, weet ik het zeker: Dit is de kandidaat! En nu, tijdens mijn kandidaatpresentatie, ziet de opdrachtgever het helemaal niet…

Dag 2023! Op naar de volgende 35 jaar!

Het is bijna het einde van 2023, een moment waarop je misschien net de skilatten uit de kast haalt of haastig de laatste kerstinkopen doet. Voor ons is dit het einde van een bijzonder jaar. Het markeert de afsluiting van een jaar waarin we met trots ons 35-jarig bestaan hebben gevierd. Heel veel dank aan iedereen voor de waardering en felicitaties die we hebben ontvangen. Dit jubileumjaar zet ons aan het denken over de toekomst: “Hoe zien de volgende 35 jaar eruit?” We zijn volop bezig met het verder vormgeven en implementeren van onze toekomstvisie, waarbij we technologie nog meer gaan benutten om de menselijke connectie te versterken.

Betere prestaties en duurzame verbindingen, door diversiteit aan tafel en in teams. Maar hoe doe je dat?

Hoe je je selectieproces insteekt is van essentieel belang voor het eindresultaat. Dat klinkt als een open deur, maar is het niet. Wij hebben de afgelopen maanden laten onderzoeken wat de effecten zijn van de verschillende methoden waarop je kandidaten kunt selecteren. De traditionele manier waarbij je het CV en de persoonlijke motivatie neemt als startpunt van een selectieproces of een methode waarbij de menselijke interactie het startpunt is. De laatste van deze twee, noemen wij onze Speed, Slow, Show-methodiek.

Nieuw bestuur op avontuur, K+V werft nieuw CvB voor SKOzoK

“De enorme wil om dingen te ontwikkelen”, dat tekent volgens Corné Verhees, de kersverse voorzitter van het nieuwe College van Bestuur van SKOzoK Kinderopvang en Onderwijs, de organisatie waar hij sinds september actief is. Dat blijkt ook wel uit het tempo waarin het de organisatie en K+V is gelukt om een nieuw College van Bestuur (CvB) te vormen. “Toen de werving voor mij als voorzitter klaar was, werd er direct gestart met de werving voor een lid van het College van Bestuur. Het tekent de wil om door te pakken en zegt iets over de eensgezindheid.” Enkele maanden later mag Corné zijn nieuwe collega, Femke Verhaaren, verwelkomen. “Je werft een volledig nieuw college in een vlotte termijn, dat is iets waar K+V ook wel trots op mag zijn. Dat zegt ook iets over het vertrouwen”, complimenteert de nieuwe CvB voorzitter.

Nieuwsgierigheid zit in de aard van het beestje

Wat kenmerkt jouw organisatie? Zo nu en dan moet je als team terug naar de tekentafel om de verdieping te zoeken in de gezamenlijke missie, visie en kernwaarden. Met elkaar beoordelen hoe je kijkt naar de wereld, naar jezelf en je toegevoegde waarde. Een dergelijk traject zijn wij bij K+V dit jaar met elkaar aangegaan. Dan zoek je onder meer naar de kernwaarden die wij samen vinden dat K+V, onszelf en ons werk het best omschrijft. Welke kernwaarden vatten K+V het best samen? Bij mij blijft het meest hangen: nieuwsgierig.

Van zelfreflectie tot organisatieconnectie

“Ga ik me hier thuis voelen?” Een vraag die logischerwijs door je hoofd speelt tijdens een sollicitatiegesprek. Het vinden van een organisatie waarvan de cultuur jouw waarden reflecteert is immers net zo belangrijk als het vinden van een functie die bij je vaardigheden past. Maar wat maakt een organisatiecultuur en hoe weet je of dit aansluit bij jou als persoon?

Het hele jaar transferperiode…

Een nat veld, slidings, humor, zweet en gezelligheid na afloop. Voetbal blijft voor mij een heerlijk spelletje. Afgelopen weekend mocht ik weer op het veld staan voor een bekerwedstrijd. Na afloop in de kantine kijken we met een schuin oog naar de Eredivisie. Tot eind augustus stond dat volledig in het teken van de transferperiode. Wie gaat er weg bij je club en wie komt er binnen? Het voetbal kent op het gebied van transfers een gesloten kader. Je maakt in bepaalde periodes van het jaar een overstap naar een nieuwe werkgever. De transferperiode is voorbij, afgesloten. Hoe anders is dat in het de rest van de arbeidsmarkt? Waar de transferperiode geen begin en geen Slot kent…

De kunst van het geven: Waardevol netwerken voor interim managers

Voor een interim manager is het hebben van een krachtig netwerk goud waard. Veel interim professionals vinden het echter lastig om het maximale te halen uit netwerkmomenten. Staat netwerken voor jou gelijk aan het geven van een handdruk, het uitwisselen van een kaartje en het versturen van een connectieverzoek via LinkedIn? Dan laat je kansen liggen om op een waardevolle manier te netwerken. De goudader van je netwerk vind je door jezelf te verbeteren in de kunst van het geven.

Zomer! Mag ik de tijd even zachter zetten?

Ik schrijf deze tekst vlak voordat ik zelf even in vakantiemodus ga. En wanneer je dit leest, ben ik al bijna op de terugweg 😉. Maar voor de vakantie bekruipt mij altijd het gevoel: hoe heerlijk is de periode van afbouw richting de zomervakantie?

Kunstmatige intelligentie en de toekomst van werk

“Als experiment heb ik deze brief in eerste aanleg laten maken door ChatGPT, ik hoop dat u dit waardeert. Wat kunnen uw leerlingen straks met AI?” Zo eindigt een motivatiebrief die mijn onderwijscollega’s onlangs ontvingen van een sollicitant. Persoonlijk zeg ik: “briljant!” Niet omdat ik iedereen ertoe wil bewegen om de motivatiebrief door ChatGPT te laten schrijven. Nee, het gaat mij om het poneren van een relevant onderwerp. Hoe gaan we om met alle ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van het werk?

Neem je de loopbaanlift of ga je voor getrapte ontwikkeling?

Wat mij opvalt in veel van de cv’s die ik onder ogen krijg, is de snelheid waarmee men de eigen carrière wil vormgeven. Snelle overstappen naar steeds hiërarchisch hogere functies. Het lijkt wel of we het liefst de loopbaanlift instappen en het knopje met het hoogste cijfer indrukken om zo snel mogelijk de bovenste verdieping te bereiken. Eenmaal op de beoogde verdieping aangekomen, kijken we even rond en genieten kort van het uitzicht, dan lijkt het weer tijd voor de volgende attractie. Maar als je echt het maximale eruit wil halen, waarom neem je dan niet ouderwets de trap?

Cruciale rol interim manager bij effectieve organisatieveranderingen

Het is geen geheim dat het uitvoeren van veranderingen in organisaties niet altijd eenvoudig is. Het is als het beklimmen van een berg: je hebt vastberadenheid nodig, een duidelijk pad om te volgen en de juiste uitrusting. Maar nog belangrijker, je hebt ook een deskundige gids nodig. Iemand die het terrein begrijpt en de ervaring heeft om je veilig naar de top te leiden. In de wereld van organisatieveranderingen, is die gids vaak een interim manager.

“Live ben ik beter…”

Dat zei een kandidaat na de eerste gespreksronde met de opdrachtgever. Om vervolgens glansrijk op weg te gaan naar de tweede ronde. En dat komt vaker voor. Sommige kandidaten moet je gewoon zien en spreken. Ze moeten loskomen van het papier.