Over de organisatie
IJsselgroep
Het best denkbare onderwijs en de beste zorg voor elk kind
IJsselgroep bestaat 40 jaar en is een maatschappelijke organisatie die financieel op eigen benen staat. Heeft als dienstverlening onderwijsadvies en orthopedagogische ondersteuning (passend onderwijs) in PO en VO. En heeft een aantal jeugdhulp GGZ praktijken, waar kinderen en jong volwassenen met lichte en middelzware gedrags- en leerproblemen worden behandeld. Daarnaast biedt IJsselgroep kinderen met (ernstige) ziekte ondersteuning bij het krijgen van thuis of thuisnabij onderwijs.
De expertise van IJsselgroep zit daarmee op het snijvlak van onderwijs en zorg. Precies op de plek waar de maatschappelijke problemen en geldstromen elkaar raken. En waar de sleutel ligt om de kwaliteit van leven en leren te verbeteren en de beschikbare budgetten optimaler te benutten.
IJsselgroep is met deze propositie actief in de regio’s Doetinchem, Centraal Gelderland, Rijk van Nijmegen, Apeldoorn, Drenthe, Twente, Zwolle en Flevoland. En heeft als missie leerlingen, het onderwijs, leerkrachten en leidinggevenden te ondersteunen in hun ontwikkeling. Hierbij zijn de gemeenten en kinderdagverblijven natuurlijke partners evenals zorginstellingen waarmee we samenwerken in het op- en afschalen van de zorg.
IJsselgroep is een echte maatschappelijke onderneming. Door de diensten op het gebied van onderwijs en zorg tegelijkertijd en in samenhang aan te bieden, werkt IJsselgroep aan de best denkbare zorg en het best denkbare onderwijs. Positief en doelgericht. Optimaal aansluitend op de wensen en uitdagingen van kinderen, leerkrachten, ib’ers, directeuren, samenwerkingsverbanden, bestuurders, ambtenaren en collega’s uit de onderwijs- en zorgketen. Samen ontdekken wat werkt. Samen nieuwe vormen van dienstverlening realiseren. In het belang van het kind.
Dit gebeurt vanuit vier hoofdlocaties (Doetinchem- Apeldoorn- Hengelo- Hoogeveen) maar met name op de scholen, waardoor de dienstverlening altijd nabij is.
Functie
Twee leden Raad van Toezicht
De stichting wordt geleid door een directeur-bestuurder die daarvoor verantwoording aflegt aan een driekoppige Raad van Toezicht. Twee leden zijn dit jaar aan het einde van hun termijn en dus zoekt de IJsselgroep twee waardige opvolgers. Samen met de het zittende lid worden straks opnieuw de rollen verdeeld.
Er wordt binnen de RvT uitstekend samengewerkt. Er is een prettige maar ook scherpe en professionele relatie met het CvB. In een onderwijs en zorg markt die sterk in beweging is met een toenemende vraag, stijgend aanbod van nieuwe dienstverleners en een breed stakeholders veld is “geen dag hetzelfde”. Dat vergt van het bestuur van de stichting sterk maatschappelijk ondernemerschap en een Raad van Toezicht met inzicht, overzicht en praktische zakelijkheid. Een raad die bijdraagt door de goede vragen te stellen en een raad die werkt met ruime kaders waarbinnen het maatschappelijk ondernemerschap binnen IJsselgroep kan floreren.
Het zittende lid heeft een brede expertise en HR ervaring en als aanvulling op haar, zijn wij op zoek naar leden met een relevant netwerk in het werkgebied Oost en Midden Nederland én/of bestuurlijk relevant netwerk én/of een financiële achtergrond. Omdat bewust is gekozen voor een kleine RvT zoeken wij samenwerkers. Leden die houden van het snel en zorgvuldig afstemmen en elkaar aanvullen.
Profiel
Betrokken realistische raadgevers
Betrokken raadgever
Je hebt een duidelijke relatie met het werkveld, de regio en het netwerk én je hebt betrokkenheid bij de maatschappelijke doelen van IJsselgroep. Dat is bij jou voelbaar en zichtbaar. Je bent nieuwsgierig, stelt de vragen en weet slim en snel tot de kern door te dringen. Jij kijkt van buiten naar binnen. Helpt om het inzicht binnen de raad en met de bestuurder scherp te krijgen, je durft echt te onderzoeken. Jij bent in je handelen rolvast.
Realistische raadgever
Je kijkt naar de doelen. Je toetst daarop en je bent praktisch in je toezichtvisie. Jouw uitgangspunt is of iets haalbaar en realistisch is en je weet ook dat je zelden iets bereikt zonder risico’s en zonder foutjes. Je bent niet van de controle en wel van het inzicht en overzicht. Dat helpt de maatschappelijke onderneming om te ondernemen.
Je brengt verder mee:
– academisch werk- en denkniveau
– strategische, bedrijfskundige oriëntatie
– inzicht in taken en rollen tussen Raad van Toezicht en Bestuur
– bekendheid met de issues van governance in onderwijs en het zorgveld
– beschikking over een juist evenwicht in betrokken en bestuurlijke afstand in de rol van toezichthouder
– integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling
– politiek-bestuurlijke sensitiviteit.