Wat hebben de premier van Nieuw Zeeland en de fractievoorzitter van de Christen Unie met elkaar gemeen? Zowel Jacinda Ardern als Gert-Jan Segers voelden zich niet meer intrinsiek gemotiveerd om hun werk te doen en besloten hun baan op te zeggen. Een besluit dat 20% van de Nederlandse arbeidsmarkt afgelopen jaar eveneens nam.
In mijn optiek is het de ultieme vorm van zelfreflectie om jezelf af te vragen of je nog de energie en toewijding hebt om je huidige werk uit te voeren. Beantwoord je die vraag op een dag met een nee? Laten we dan samen zoeken naar de reden hiervan.
Waardoor laat je je motiveren?
Ben ik naïef als ik denk dat geld zelden de grootste drijfveer is om je baan op te zeggen? Natuurlijk biedt deze arbeidsmarkt een kans om een stap te zetten op het gebied van salaris. En ook de hoge inflatie speelt daarbij een rol. Ook andere arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om hybride te werken kunnen je doen twijfelen om een stap te maken.
Maar zijn het de factoren die daadwerkelijk ‘werkgeluk’ bepalen? Is het de reden dat je ’s ochtends met plezier aan het werk gaat? Waarschijnlijk ken je wel het verhaal van Merel van Vroonhoven. Tot september 2019 bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markt (AFM), maar ze besluit na een periode van vijfenhalf jaar dat het genoeg is en gaat aan de slag als leraar in het speciaal onderwijs. Dit omdat ze, zoals ze in diverse interviews aangeeft, op individueel niveau van betekenis wil zijn.
Een arbeidsmarkt met perspectief
We zoeken allemaal naar een plek waar je persoonlijk het best tot je recht komt. Dat zijn werkomgevingen waar een goede sfeer hangt en waar je op een positieve manier wordt uitgedaagd. Bijvoorbeeld doordat je kennis kan opdoen, interessante projecten mag oppakken of omdat je op een bepaald terrein de lijnen mag uitzetten.
Persoonlijke ambities zijn dan ook belangrijke motiverende redenen om een stap te zetten. Het gevoel dat je bent uitgeleerd is bijvoorbeeld een signaal dat je beter om je heen kunt gaan kijken. Niets is zo demotiverend als een werkomgeving waar je niet meer wordt uitgedaagd.
Vooral in de huidige arbeidsmarkt liggen er kansen. Met de enorme hoeveelheid vacante posities, moeten werkgevers de vacature-eisen steeds vaker tegen het licht houden. Kan iemand uit de commerciële wereld, zonder zorgervaring, teammanager worden in een ziekenhuis? Hoewel we onze opdrachtgevers nog regelmatig van de meerwaarde moeten overtuigen, is het antwoord steeds vaker: ja.
Dat biedt een kans om een stap in je carrière te zetten die voorheen niet direct logisch leek. Als je je intrinsieke motivatie over kan brengen aan anderen, dan kan menig werkgever niet om je heen.
Dus wil je je ontwikkelen? Heb je maatschappelijke ambities? Wil je een keer een andere sector ervaren? De mogelijkheden zijn eindeloos. We helpen je graag met het kijken naar de juiste carrièrestap en het verwezenlijken van je ambities. Dat doen we inmiddels al 35 jaar en daarin zijn wij nog dagelijks gemotiveerd!