Algemeen Bestuurslid Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB)

Inhoudelijk en rolvast samenwerker

Over de organisatie

KNZB

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zet zich al meer dan 130 jaar in voor de zwemsport in Nederland. Naast haar taken op het gebied van de georganiseerde top- en breedtesport, wil de KNZB zichzelf onder het motto ‘een levenslange band met iedere zwemmer in Nederland’ waarmaken als dé facilitator van het zwemmen in ons land. De uitdaging voor het bestuur is om de bond, de verenigingen, de werkorganisatie, de zwembaden en de vele vrijwilligers te faciliteren om op een ondernemende, vernieuwende en uitnodigende manier het zwemmen als sport en gezond(st)e manier van bewegen te bevorderen. Specifieke doelen van de KNZB (circa € 13 miljoen jaaromzet, een werkorganisatie bestaande uit veel vrijwilligers en ongeveer 80 fte) zijn enerzijds het behoud en/of de toename van het aantal leden (100.000) van de zwemverenigingen (400) en anderzijds het ontwikkelen van een attractief en divers zwemaanbod voor de 2,1 miljoen ongebonden zwemmers. Na een strategische herijking, een reorganisatie van het bureau en mogelijk op termijn een aanpassing van het governance model, is de KNZB nu op zoek naar een nieuw effectief evenwicht. Deze context van transitie vraagt nieuw leiderschap en een sensitief bestuur dat met respect en gevoel voor het verleden de toekomst tegemoet treedt. Voor de KNZB zoeken wij, vanwege het vertrek van een bestuurslid, een nieuw Algemeen Bestuurslid.

Functie

Algemeen Bestuurslid KNZB

De KNZB is een vereniging en kent derhalve een algemene ledenvergadering (ALV). De ALV is het hoogste besluitvormende orgaan binnen de KNZB en heeft als belangrijkste taak om jaarplan en begroting vast te stellen, evenals om decharge aan het bestuur te verlenen over het gevoerde (financiële) beleid. Daarnaast is de ALV het besluitvormende orgaan inzake het wijzigen van statuten, reglementen en het doorvoeren van strategische beleidswijzigingen. Bovendien ligt bij haar het recht om bestuursleden te benoemen, schorsen en te ontslaan.

Het bestuur van de KNZB is een bestuur dat op afstand en op hoofdlijnen acteert. Het bestuur fungeert als klankbord, bespreekt en verrijkt het jaarplan, de begroting en de beleidsvoorstellen die door de werkorganisatie worden voorbereid. Tevens treedt het bestuur van de KNZB op als werkgever van de algemeen directeur, die de leiding heeft over de werkorganisatie en houdt zij toezicht op het functioneren van het bureau.

Daar waar het bestuur verantwoording aflegt aan de ALV, doet de algemeen directeur dit aan het bestuur. De algemeen directeur is verantwoordelijk voor het functioneren van de werkorganisatie en het uitvoering geven aan het door de leden vastgestelde beleid binnen de door de leden vastgestelde financiële kaders. De afspraken tussen de Algemeen Directeur en het bestuur zijn vastgelegd in een directiestatuut.

HET BONDSBESTUUR
Het bondsbestuur van de KNZB werkt als een collegiaal bestuur en bestaat uit minimaal vijf leden en maximaal zeven leden. Het bestuur vergadert circa acht tot tien keer per jaar. De benoemingstermijn voor bestuursleden is drie jaar met maximaal twee maal een herbenoeming voor dezelfde termijn. Bestuursleden worden benoemd door de ALV na selectie op basis van het opgestelde en door de leden vastgestelde profiel.
Binnen het collegiaal opererende bestuur wordt gewerkt met een verdeling van aandachtsgebieden die in onderling overleg belegd worden.

PROFIEL BESTUUR
Een diverse en inclusieve zwembond, waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt is belangrijk. De KNZB streeft naar een bestuur dat een afspiegeling is van de samenleving. Waar je wieg ook heeft gestaan, wat je achtergrond, levensstijl of geloof is, als je je herkent in het profiel maken wij graag kennis.

Voor alle individuele bestuursleden gelden onderstaande vereisten:

  • Staat bekend als een betrouwbaar, integer en onafhankelijk persoon.
  • Is actief in het dagelijks leven en staat midden in de samenleving.
  • Is bereid en in staat voldoende tijd voor de functie uit te trekken (vier uur per week).
  • Heeft minimaal HBO denk- en werkniveau.
  • Heeft bestuurlijke ervaring bij een (landelijke) vereniging.
  • Beschikt over een relevant netwerk.
  • Neemt de verantwoordelijkheid te voorzien in eigen informatiebehoefte.
  • Gaat akkoord met een maximum zittingsduur van negen jaar; drie maal drie jaar.
  • Is in staat zelfstandig en onafhankelijk een afgewogen oordeel te vormen over het totale beleid van de organisatie.
  • Is niet angstig om een afwijkende mening te hebben, dóór te vragen of zijn nek uit te steken.
  • Beschikt over een goede vergader- en gesprekstechniek.
  • Beweegt zich makkelijk in elk soort van gezelschap, is representatief.
  • Is aanspreekbaar, rolvast en gericht op samenwerken.
Rolvast Samenwerker Ervaring in de Sport Communicatief Analytisch Integer Verbindend Politiek-bestuurlijk ervaren
Innovatief
Lenig

Profiel

Deze vacature ontstaat door het vertrek van een bestuurslid. In de portefeuille zitten idealiter sportparticipatie, innovatie, relatiemodel, verenigingsondersteuning en remuneratie. We zoeken nadrukkelijk een persoon die thuis is in de wereld van de sport. Het hoeft niet per se de zwemwereld te zijn maar wel ervaring met de wereld van bonden, leden, producten en diensten. Daarnaast zoeken we een persoon met ervaring in het toezicht. Iemand die thuis is in een remuneratie commissie en het toezicht houden op een directie. De rol van bestuurslid is ook het balanceren tussen toegankelijk zijn en rolvast zijn en daarom is bestuurlijke ervaring in het liefst een landelijke setting van belang.
Binnen het collegiaal opererende bestuur wordt gewerkt met een verdeling van aandachtsgebieden. Bij de samenstelling van het bestuur en de selectie van nieuwe bestuursleden wordt rekening gehouden met voldoende complementariteit om alle aandachtsgebieden te kunnen afdekken. Bij gelijke geschiktheid wordt gekozen voor de kandidaat die de diversiteit binnen het bestuur het meest versterkt.

Aanbod

Een prachtige rol waarin je samen met het bestuur impact kunt maken in de sportwereld en bij kunt dragen aan een vitale zwembond en een vitaal Nederland. De leden van het bestuur ontvangen geen bezoldiging. Uiteraard zijn alle reis-, verblijfs- en andere onkosten voor het uitvoeren van de functie declarabel.

Procedure

Voor de werving en selectie van leden van het bestuur is er een selectiecommissie met leden uit de atletenvertegenwoordiging, auditcommissie, bureau en bestuur. De verkiezing en benoeming vindt plaats op de ALV op 30 november a.s.. De voordracht is gepland op 30 oktober.
De eerste gesprekken met KNZB zijn op maandag 23 september in Veenendaal.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel te reageren door bij “solliciteer direct” je CV en motivatie te uploaden. Je kunt reageren tot en met 15 september. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema (06-43873326). Roel begeleidt deze opdracht.
Indien je wenst kun je de individuele en collectieve vereisten en de algemene competenties van bestuursleden ontvangen.

In het kader van het VG beleid in de sport wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag'(VOG) aangevraagd.

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

loadingJe sollicitatie wordt verzonden