Tijdens het zappen valt weleens op hoeveel datingprogramma’s op televisie lijken op sollicitatieprocedures. Bij programma’s als First Dates en Adam zoekt Eva merk je in sneltreinvaart of je wel of niet in het pulletje valt. Ook op een sollicitatiegesprek merk je vrij snel of er een klik is tussen jou en je gesprekspartner. Afgelopen zondag viel weer op dat er geen programma is dat een grotere parallel trekt met de wereld van het solliciteren als: Boer zoekt vrouw.
In drie stappen naar de juiste match
Geen haastige vleeskeuring, maar een selectieproces waar persoonlijke karaktereigenschappen centraal staan en worden gematcht. Toegegeven, afgelopen jaargang was niet spectaculair. Het meeste vuurwerk kwam vanachter de Waddendijk en uit Erfurt waar boer Marnix gevoel en ratio afwisselde met zachtheid en botheid. Tijdens de slotaflevering van afgelopen zondag kwam het bij mij op: ‘dit lijkt toch verdacht veel op onze Speed-Slow-Show-selectieproces!’
Hoe werkt speed-slow-show?
We kunnen ons Speed-Slow-Show-selectieproces gekscherend de Boer zoekt Vrouw-methode noemen. Net als bij Boer zoek Vrouw staat bij speed-slow-show persoonlijkheid en karakter centraal. Door middel van verschillende rondes, met elk een eigen insteek, leer je de kandidaat echt kennen en ontdek je wat hij of zij de organisatie heeft te bieden. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Onze Yvon Jaspers
Daarom gaat onze eigen pseudo-Yvon Jaspers op bezoek bij de opdrachtgever, brengt zij de omgeving in beeld, schrijft scherpe teksten en maakt een helder kandidatenprofiel op. Hierin wordt direct duidelijk wat nodig is om een match te laten plaatsvinden. Maar om dit te laten gebeuren, moet onze Yvon wel weten wie Marnix is, wat Michelle nou eigenlijk zoekt en wat Wim doet in het dagelijks leven. Waarom is Jaap eigenlijk zoekende? En hoe zit het met Steffi uit Brabant?
Cv’s en motivaties
Samen met de boer, ehm… opdrachtgever, analyseren we de cv’s en motivaties. Wie maakt ons nieuwsgierig? Net als bij Boer zoekt Vrouw staat onze Yvon op de stoep (al dan niet met hond) en tientallen reacties. Steffi, Wim, ze hebben allemaal hulptroepen ingeroepen van familie en vrienden en samen kijken ze door alle reacties en maken keuzes. Om uiteindelijk terug te gaan naar tien dames of heren voor de speeddate! Het valt niet mee: brief, cadeau, cv… alle informatie wordt verwerkt.
Is er een klik?
Na de briefselectie volgen de speeddates. Bij Boer zoekt Vrouw vinden een tiental korte speeddates plaats op een stoomlocomotief die gestaag over de Veluwe tuft. Eerst kijkend naar elkaar, dan pratend of stotterend. Soms loopt het heel soepel, soms schuurt het enorm. Het demonstreert het belang van non-verbale communicatie. Bij K+V komt er geen trein aan te pas, maar ook wij regelen dit deel logistiek perfect. We begeleiden drie commissies, waarbij de kandidaat meerdere personen ontmoet van de eventuele toekomstige werkgever. In de Boer zoekt Vrouw-trein is het één op één. Maar de basis is hetzelfde: is de boer nieuwsgierig naar zijn date? Is er iets van een klik?
Tweerichtingsverkeer
Het eerste keuzemoment is daar. Van tien naar vijf kandidaten, om samen een dag mee door te brengen. Nu schakelen we terug naar een langzame versnelling: tijd voor elkaar, samen iets doen, diepere gesprekken. Deze dag kom je weer verder in het keuzeproces. Van vijf gaat het aan het einde van de dag naar drie. Drie die nog meer tijd krijgen zich te laten zien, maar ook om te kijken of de boer bij hen past: bij het bedrijf, de omgeving, de familie. Het is tenslotte tweerichtingsverkeer. In de huidige arbeidsmarkt is het zeker de vraag wat de organisatie te bieden heeft. Is de klik er ook vanuit de kandidaat? Je neemt de tijd en hebt een diepte-interview, waarin je ingaat op capaciteiten en ervaringen. Ook kijk je samen naar het heden en de toekomst: hoe zou het er over een paar jaar uit moeten zien?
Tijd voor stap 3: show!
Dan de show. Twee kandidaten presenteren hun toegevoegde waarde aan de organisatie. Wat bieden zij de organisatie, hoe zien zij hun entree en werk? Uiteindelijk kiest de commissie de beste kandidaat… Steffi kiest Roel: die keuze kon ze niet voor zich houden en was zo duidelijk wederzijds. Ze vullen elkaar aan. Michelle kiest Maarten: hij is zo anders en aanvullend en brengt rust bij haar, zodat zij haar gang kan gaan. En Wim kiest Marit! Ze zoeken beiden nog naar de juiste balans van de Noordoostpolder en Den Haag, maar willen heel graag. En boer Marnix komt ineens met een verrassing, iemand die hij al twintig jaar kende bleek de juiste. Het gehele Boer zoekt Vrouw-circus gaf hem nieuwe inzichten en ineens zag hij iets wat hij nog niet wist. En wij als kijker zagen het ook: een verliefde Marnix. Alleen Jaap bleef achter in verwarring. De bloemenkweker onder de kerosine dampen had de verkeerde keuze gemaakt: ratio en gevoel door elkaar, hij weet het niet meer en blijft alleen. En dat hebben we bij K+V nog nooit meegemaakt!
PS: Wat hebben we toch een mooi vak en wat een bijzondere positie mogen wij innemen bij jullie, onze opdrachtgevers en kandidaten. Gelukkig met veel meer privacy en flink minder ‘rare, onhandige, onderlinge momenten’. Maar toch, speed, slow, show… mooie momenten genoeg! Wil jij ook een keer ervaren hoe het is?
Roel Roelfzema is partner en adviseur van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.