Een carrière kan raar lopen. Ik heb altijd gedacht dat ik ‘juf’ zou worden (van handwerkjuf, onderwijzer tot leraar). Maar ondanks dat het ‘juffige’ er nog steeds een beetje inzit, zag ik mezelf niet veertig jaar lang voor de klas zag staan. Dit was (achteraf) het startsein van een carrière vol met cross-overs. Oftewel, ik begaf me van branche naar branche, niveau naar niveau en van sector naar sector. Via een persoonlijke drive werkte ik (als starter) bij een vakbond voor overheidspersoneel, deze beroepsgroep leidde me naar een lange loopbaan aan de werkgeverszijde bij het ministerie (de Rijksdienst). Voor of bij de overheid, dat werd de rode draad, en de laatste jaren vooral ‘voor’: als consultant, als manager in de zakelijke dienstverlening en nu bij K+V: voor de overheid en andere maatschappelijke sectoren; en vooral met mensen, want daar gaat het tenslotte altijd om.
Wanneer je het van bovenaf bekijkt, dan lijkt je eigen carrière op een (rode) draad in een breiwerkje. Je trekt aan deze draad en je trekt het zo moeiteloos weer uit. Wat zie je dan? Het parcours wat je het stukje wol vervolgens laat afleggen, is aan jou. Hanteer je ingewikkelde kabelpatronen en/of paardensprongen om een Mart Smeets-trui te maken of kies je voor een accentloze rode trui? Zo kan een mens ook kiezen voor een loopbaan die in één rechte lijn verloopt, maar kun je het werkende leven door middel van allerlei omwentelingen zo afwisselend mogelijk maken. Paardensprongen zijn ‘ingewikkeld’: zo ook werken op een ander niveau en andere sector, dat lukt vrijwel nooit.
Vind je persoonlijke drijfveer
Zou dat nu de reden zijn waarom ik met zoveel overgave opdrachtgevers en kandidaten help bij hun volgende stap, soms bij een cross-over? Intrinsiek geïnteresseerd zijn in wat mensen drijft, waar ‘het’ vandaan komt, dat helpt mij en het motiveert mij. Net als bij het grootste gedeelte van de Nederlandse huishoudens gaat bij mij iedere ochtend de wekker af. Maar bedenk je wat je voornaamste motivatie is om de wekker te zetten. Waarom hecht je waarde aan het werk wat je doet? Misschien vind je het van belang dat je een functie bekleedt met maatschappelijke impact. Wat is je ‘why’? Stel alles in het werk om je doel te behalen en je haalt daardoor het meeste plezier uit je werk.
Voor mij, en dat geldt voor vrijwel iedereen, is het nogal gemakkelijk om dit soort dingen voor een ander in te vullen. Maar hoe moeilijk is het om dit voor en over jezelf te doen? Zonder te blozen, laten zien wat jouw motivatie is en hoe jij de dingen aanpakt. En vergeet vooral niet les één in het gesprekkenhandboek: show don’t tell. Je motivatie demonstreer je niet door middel van holle frase, maar door voorbeelden vanuit het diepst van je zijn. Op basis daarvan trekt de toehoorder de juiste conclusies.
Competenties en drijfveren: de sliertjes van de wol
Weet je die rode draad nog die we net uit het breiwerkje hebben gehaald? Aan die draad hangen kleine sliertjes: je competenties en drijfveren. Maatschappelijk ondernemerschap, zakelijkheid (maar dan wel met de portemonnee van een ander), die kwaliteiten neem je mee bij het aan het elkaar breien van je carrière. Want ook in een andere sector zul je ze nodig hebben. Dat biedt de basis voor een mooi profiel en voor bijpassende opgaven. Heb je dit voor jezelf in kaart gebracht, dan heb je een consequente en steady performance, want praten en denken kan niemand (goed) gelijktijdig. Als gesprekspartner helpt het je bovendien om conclusies te trekken over collega’s en medewerkers: niet achteraf interpreteren maar tijdens het gesprek de vragen stellen (checken)
Daarbij vind ik het bij het bemiddelingswerk van K+V (bij interim management en bij werving en selectie) al fijn om me intensief in de organisatie van de opdrachtgever te verdiepen en tegelijkertijd in de drijfveren, expertise en achtergronden van een kandidaat. ‘Waar komt iemand vandaan?’ en wat betekent dit voor jou, voor de keuzes die je maakt en voor jouw toekomst. Op iedere vraag een antwoord; nieuwsgierig en onbevooroordeeld. Opdrachtgevers en kandidaten kunnen dat niet alleen; maatwerk is geboden. Mensen op de juiste plek: gemotiveerde mensen en een organisatie die is toegerust op de toekomst.