Afscheid Henk van der Velde bij K+V: “Een carrière getekend door toeval”

12 januari 2021

Misschien heb je het in december al op onze website gelezen, maar binnenkort ga ik stoppen bij K+V. Na een periode van ruim zeventien jaar, is het tijd om het stokje over te dragen aan anderen. Dat zal wel moeilijk worden, want ik heb het werk als arbeidsbemiddelaar als een absoluut genot ervaren. Voor mij is het tijd geworden om meer te gaan genieten van de dingen buiten mijn werk. Daarom ga ik na het afronden van mijn lopende procedures met pensioen.

In totaal heb ik 42 jaar gewerkt in de arbeidsbemiddeling (uitzend-, werving en selectie- en executive searchbureaus). Maar als twintiger had ik nóóit verwacht dat mijn carrière-pad zo zou lopen. Mijn carrière wordt eigenlijk getekend door het toeval. Graag blik ik terug, door je te laten zien hoe toevalligheden en een samenloop van omstandigheden de basis kunnen leggen voor een mooie loopbaan.

Van dienstplichtig naar intercedent

Ooit ben ik opgeleid tot zowel voetballer als techneut. Simultaan probeerde ik het te maken binnen de voetballerij en mijn HTS (civiele techniek) af te ronden. Echter kwam ik er al vrij snel achter dat ik in beiden niet goed genoeg was. Ik heb nog wel een beetje betaald voetbal gespeeld bij FC Groningen, FC Veendam en SV Meppen, maar de absolute top zat er niet in voor mij. Er zat eigenlijk nog weinig richting in mijn carrière.

Als jongen uit het noorden van het land raakte ik vanwege de liefde verzeild in Arnhem. In afwachting van mijn militaire dienstplicht, ging ik tijdelijk aan de slag bij een uitzendbureau. Gelijktijdig besloot ik te gaan voetballen bij de lokale voetbalclub. In die tijd gebeurde er iets wat mijn carrière heeft bepaald: het weekend voordat ik moest opkomen voor mijn dienstplicht speelde ik een voetbalwedstrijd en raakte zwaar geblesseerd. Dusdanig dat ik in het ziekenhuis kwam te liggen. Einde dienstplicht…

Dit was het  startschot van mijn carrière. Ik kon namelijk doorgaan bij het uitzendbureau. Daar werd ik uiteindelijk gevraagd om als intercedent te werken. Plots moest ik professionals en organisaties aan elkaar verbinden. Best bijzonder, want ik was helemaal niet opgeleid voor dit werk. Schijnbaar zagen ze mij dat wel doen. Maar vanaf dag één was het een openbaring voor mij.

De juiste persoon op de juiste plek

Per toeval rolde ik een wereld in die mij op het lijf geschreven bleek. Het contact hebben met mens en organisatie, het vinden van de match en ook de commerciële inslag; alles klopte. Bij het uitzendbureau ben ik in 15 jaar tijd ook nog vestigingsdirecteur en districtsdirecteur geworden. Vervolgens heb ik het vak van werving en selectie verder geleerd bij Mercuri Urval, waar ik bijna tien jaar heb gewerkt.

Wat de wereld van werving en selectie zo interessant maakt is het inzicht dat de invulling van iedere positie afhankelijk is van de context waarin het plaatsvindt. Iedere organisatie en aanvraag is uniek en brengt zijn eigen uitdagingen en opgaven mee. Door diepgaande gesprekken te voeren met de opdrachtgever en overige stakeholders in de organisatie, ontdek je snel waar deze kandidaat aan moet voldoen.

Vervolgens herken je snel dat organisatie X behoefte heeft aan een heel ander type manager dan organisatie Y. De beste kandidaat bestaat niet, maar de best passende kandidaat zeker wel. Het is een prettige uitdaging om inzichtelijk te krijgen wie de juiste persoon op de juiste plek is.

Dat zorgt ervoor dat geen opdracht hetzelfde is. Dat inzicht heeft er voor mij voor gezorgd dat dit vak mij nooit is gaan vervelen.

Carrière bij K+V

In 2003 zou het toeval nog één maal een bepalende rol spelen in het verloop van mijn carrière. Een oud-collega van Mercuri Urval bracht mij destijds in contact met K+V. Er werd mij een positie aangeboden waarbij ik een team op kon bouwen binnen de werving en selectietak van K+V.

Inmiddels was ik 47 jaar, en gepokt en gemazeld in werving en selectie. Het perspectief om ergens aan te gaan bouwen vond ik erg aantrekkelijk. Het K+V waar ik toen binnenkwam was sterk op het gebied van interim management en veel minder op gebied van werving en selectie. Ik kon leren over interim management en zij konden van mij leren over werving en selectie.

In de beginfase heb ik een bijdrage kunnen leveren aan het professionaliseren van de werving en selectietak. Vervolgens hebben we samen iets moois neergezet. In bijna twee decennia tijd heb ik een organisatie zien ontstaan die zowel sterk is op het gebied van werving en selectie als interim management. Een bureau dat zowel publieke als private organisaties, stichtingen en sportbonden, ondersteunt bij het vinden van kundige professionals. En dat de ene keer zoekt naar een marketing- en communicatiemanager en de volgende keer een financieel directeur of CEO.

De kritische samenwerkingspartner

Maar het mooiste dat wij hebben bereikt, is dat wij door veel organisaties en kandidaten worden gezien als kritische samenwerkingspartner. We willen niet worden beschouwd als passant of leverancier van kandidaten.

Voor iedere vacante positie geven we een passend advies aan zowel kandidaat als organisatie over de invulling daarvan. We hebben eigenaarschap en voelen ons gecommitteerd aan het proces en alle partijen. Als wij denken dat het geen goede match is, dan zeggen wij dat ook. Opbouwend waar kan, kritisch waar nodig.

Door onze sterke betrokkenheid bij kandidaat en organisatie, bouwen we een langdurige relatie op. Wij kijken niet naar een kandidaat als een eenmalige passant. Veel van onze kandidaten mogen we in de toekomst weer begroeten als opdrachtgever. Dat gegeven zegt iets over hoe onze procesbegeleiding wordt gewaardeerd.

De kracht van het netwerk wat we op hebben gebouwd bleek wel weer aan de veelvoud van reacties die ik heb gehad toen bekend werd dat ik met pensioen ga. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn.

Nu durf ik te zeggen dat ik een mooie en stabiele organisatie achter mij laat. De samenwerking die ik heb gehad met mijn collega’s, opdrachtgevers en kandidaten is mij dierbaar. Daarvoor mijn dank! En ik weet dat ik dit niet had kunnen doen, zonder dat het toeval mij een handje had geholpen.

Henk van der Velde

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.