Als je niet oefent, kan je ook niet meer leren?

18 oktober 2022

Mijn moeder is deze zomer overleden; ze werd 94 en was moe. Regelmatig denk ik terug aan haar afscheid. Vooral aan een mooi citaat van mijn nichtje op de begrafenis. Ze heeft uitspraken van haar oma verzameld. Eén daarvan is: “ouder worden is zo moeilijk, omdat je het niet kan oefenen.” Sinds de dienst zit deze uitspraak in mijn hoofd. Het zet mij aan het denken. Over mijzelf en over mijn werk.

Mijn K+V-collega’s en ik, mogen bij allemaal spannende gesprekken aanwezig zijn. Gesprekken waarin mensen hun nieuwe baan proberen te vinden. Of waarin de andere kant van de tafel hun nieuwe collega of leidinggevende hoopt te ontmoeten. Dat is in deze arbeidsmarkt natuurlijk niet eenvoudig. Maar af en toe maken wij het onszelf ook wel erg moeilijk.

Dan doel ik op de hoge eisen die wij, samen met de organisatie, stellen aan de nieuwkomer. Natuurlijk is het doel dat je een nieuwe collega vindt die de beste is in wat hij/zij doet. Maar wat is dat, de beste zijn? In ons vak leren we veel van kijken en luisteren. En wie op de juiste manier kijkt en luistert, ziet wie het best past in het team. Qua karakter, kennis en vaardigheden. Je ziet wie kan instappen, invoegen en wat kan meebrengen. Maar je ziet ook wie nog wil en kan leren.

En openstaan voor dat laatste, de kandidaat die nog moet leren, dat blijkt in de praktijk nog wel eens een obstakel. Maar leren kun je alleen als je wordt opgesteld, durft te doen, blijft oefenen en probeert. Daarbij hoort vallen en weer opstaan. En nou merk ik, dat wij het best moeilijk vinden bij het selecteren als mensen een keer gestruikeld zijn in hun carrière. Misschien hebben geoefend, maar nog geen meester zijn over de materie. We denken ook snel dat als iemand de 40 gepasseerd is, dat dan het leren ook ophoudt. Dat je dan beter in je eigen wereld kunt blijven. Dat vind ik een enorme misvatting.

Ik wil hier graag een oproep doen aan iedereen om vooral open te blijven staan voor nieuw, anders, voor ontdekken en leren. Word vooral enthousiast als een potentiële nieuwe collega een keer is gevallen en weer is opgestaan. Gun iemand om ook weer te oefenen. Die iemand zou wel eens jullie beste nieuwe bestuurder kunnen worden.

Johannes Arets

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.