Besteed je vakantie nuttig: werk aan je carrièreplan!

4 juli 2024

De eerste vakanties zijn al begonnen en Nederland lijkt de komende weken volledig stil te liggen. Je ziet het alleen al aan het aantal openstaande vacatures op onze website (ik schrik er zelf van!). De bouwvak geldt schijnbaar ook binnen de wereld van werving en selectie en interim management. Dat terwijl iedere werkgever staat te springen om nieuwe mensen. Ik kan vast verklappen dat er half augustus/begin september weer een aantal mooie vacatures bijkomen op onze website. De teksten ben ik al aan het schrijven. En ook mijn collegae zijn druk aan het interviewen en schrijven.

Denk jij na over een volgende stap in je carrière? Dan is nu het moment om je in alle rust voor te bereiden. Gebruik de komende weken om te reflecteren op de eerste helft van het jaar en maak een plan voor de rest van 2024.

Reflectie voorkomt opportunisme

Stuur je kinderen naar het zwembad, geef je partner een dagje bij de wellness, kanoën of museum cadeau en ga bij je tentje filosoferen over je droombaan. Ga de confrontatie aan met jezelf en je eigen gedachten. Zijn er dingen die je anders wil in je werk ten opzichte van je huidige situatie? Waar moet de ideale vervolgstap in jouw carrière aan voldoen? Noteer de antwoorden op beide vragen en ga prioriteren. Onderstreep de punten die jij essentieel vindt en schrap degene die achteraf wat minder relevant blijken te zijn. Soms is het ook heel makkelijk om te beginnen bij de dingen die je niet (meer) wilt.

Een van de redenen dat ik erop hamer om dit scherp te hebben, is dat ik merk dat er veel opportunisme in de markt is. Er wordt gesolliciteerd zonder dat de sollicitant de ambitie heeft om daadwerkelijk te werken bij de organisatie. Geregeld krijg ik op de dag van de sollicitatiegesprekken een afmelding: “ik doe het toch niet, ik twijfel te veel.” Heb je je ambities scherp, dan wist je dit waarschijnlijk al voor het solliciteren. Dat voorkomt teleurstelling bij jezelf en bij de organisatie. Een nieuwe baan is méér dan weggaan bij je oude baan! Je moet echt ergens naar toe willen en niet ergens weg willen.

Verder kan ik je adviseren om je voor te bereiden door tijd te spenderen aan praktische zaken. Werk bijvoorbeeld je cv bij en zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Kijk rustig rond naar vacatures die echt bij je passen en bereid je voor op sollicitaties door informatie te verzamelen over de organisaties en functies die je interessant vindt.

Rust en ontspanning

Maar vergeet vooral niet te ontspannen en echt van je vakantie te genieten. Een uitgeruste geest is creatiever en productiever. Zorg voor een goede balans tussen werken aan je carrière en het opladen van je mentale batterij. Zo kom je terug met nieuwe energie en aangescherpte focus. Alleen dat al, zorgt voor ruimte.

Wie weet, misschien hebben wij half augustus de baan openstaan waarvan jij tijdens je vakantie hebt zitten dromen. Bereid je er maar vast op voor en houd onze website in de gaten

Frank Wolff

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.