Cruciale rol interim manager bij effectieve organisatieveranderingen

1 juni 2023

Het is geen geheim dat tot veranderingen komen in organisaties niet altijd eenvoudig is. Het is als het beklimmen van een berg: je hebt vastberadenheid nodig, een duidelijk pad om te volgen en de juiste uitrusting. Maar nog belangrijker, je hebt ook een deskundige gids nodig. Iemand die het terrein begrijpt en de ervaring heeft om je veilig naar de top te leiden. In de wereld van organisatieveranderingen, is die gids vaak een interim manager.

Wat maakt interim management zo belangrijk?

Denk even aan de hoogtijdagen van de ontdekkingsreizigers. Zou Columbus Amerika hebben bereikt zonder zijn ervaren bemanning (laten we even vergeten dat dit niet het oorspronkelijk doel van de tocht was)? Zou Edmund Hillary de Mount Everest hebben bedwongen zonder zijn sherpabegeleider Tenzing Norgay aan zijn zijde? Onwaarschijnlijk.
Interim managers zijn de ervaren bemanningsleden, de onmisbare gidsen van transformatie en vernieuwing. Zij hebben de expertise, de inzichten, en ja, de moed om bedrijven door de woeste wateren van verandering te leiden.

Maar de rol van interim managers strekt zich verder uit dan alleen de leiding nemen. Ze brengen een frisse blik en zijn in staat om een helder beeld te schetsen van wat er moet veranderen – en hoe. Ze voeren een onbevooroordeelde analyse uit van de bedrijfsprocessen en presenteren praktische, resultaatgerichte oplossingen.

Wat maakt transformaties ingewikkeld?

Transformaties gaan veel verder dan het aanpakken van ‘simpele’ veranderingen. Het raakt vaak de kern van de organisatie en gaat over de diep verankerde processen, structuren en de bestaande organisatiecultuur. Logischerwijs hebben transformaties dan vaak enorme impact op een grote groep medewerkers. Soms resulterend in weerstand of angst voor noodzakelijke verandering. Dat wegnemen vraagt tact en people management.

De interim manager, c.q. expeditieleider, kan bestaande operationele processen van de organisatie onderzoeken, uitdagingen identificeren en aanbevelingen doen. Ze kunnen helpen bij het implementeren van nieuwe technologieën, het leiden van innovatie-initiatieven en het opbouwen van sterke teams om de transformatie te ondersteunen. Daarnaast zijn ze veelal bedreven in het weghalen van onnodige angst en/of weerstand in de organisatie.

Interim management in de praktijk

Laten we een hypothetisch scenario nemen. Stel, de organisatie staat voor de uitdaging om een nieuw digitaal systeem te implementeren dat de manier waarop je opereert drastisch zal veranderen. Het kan overweldigend zijn om te weten waar te beginnen. Dit is waar de interim manager binnenkomt. Ze kunnen een duidelijk actieplan opstellen, prioriteiten stellen, en ervoor zorgen dat elke stap van het proces wordt uitgevoerd. Maar bovenal, bieden ze een externe blik. Ze kunnen eerlijk en duidelijk advies geven en helpen om blinde vlekken in de strategie van je organisatie te identificeren en moeilijke beslissingen te nemen.

Het vinden van de juiste interim manager voor je organisatie is een cruciale stap op de weg naar een succesvolle organisatieverandering. Dit is waar wij als K+V een essentiële rol spelen. Al 35 jaar bemiddelen wij interim managers, directeuren en bestuurders bij organisaties. Dat gaat niet alleen in de vorm van veranderopdrachten, maar bijvoorbeeld ook in opdrachten op het gebied van lijnmanagement, strategie, procesmanagement, projectmanagement en crisisbeheersing.

We weten dat een passende interim manager het verschil kan betekenen tussen gewoon de top van de berg beklimmen en het bereiken van de top met vlag en wimpel. Heeft je organisatie een interim manager nodig om je door een bedrijfstransformatie te loodsen? Het stellen van die vraag kan de eerste stap zijn op een spannend pad van vernieuwing en groei. Vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen – er is hulp beschikbaar, en het is slechts een telefoontje verwijderd.

Maartje Peters

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.