Discussie over vrouwen aan de top: het vervolg

20 juni 2018

In onze vorige blog gaven we een inkijkje in een discussie op ons K+V kantoor over het lage percentage vrouwen in topposities en de rol die ons bureau hierin kan spelen. Collega’s Sjef en Martine waren nog niet uitgepraat over dit onderwerp. Er kwam nog een interessant thema ter sprake:

In hoeverre bootsen vrouwen aan de top mannelijk gedrag na?

Sjef: Als je naar de zorgsector kijkt, valt het allemaal best wel mee met het percentage vrouwen aan de top. Hier zijn redelijk veel vrouwelijke bestuurders aan het werk. Ik dacht ergens rond de 35%. Dat is toch niet heel slecht? Martine: Vind je? De zorg is bij uitstek een sector waar veel meer vrouwen in werken. Eigenlijk zou dit percentage dan veel hoger moeten liggen. En je kunt je afvragen of dit vrouwen zijn die allemaal echt hun vrouwelijke kwaliteiten mogen tonen. Of zijn ze geselecteerd door mannelijke Raad van Toezicht-leden, omdat deze weten wat de andere kant van de tafel wil horen? Vrouwen die hier niet aan mee willen doen, vallen toch vaak af of komen er niet tussen.

Hup, snoeien, downsizen en herstructureren

Sjef: Interessant. Je komt zeker wel eens Thatcheriaanse dames tegen, daar heb je een punt. Bij een crisis in een organisatie wil men toch graag zien dat er meteen wordt ingegrepen. Hup, snoeien, downsizen en herstructureren. Martine: Kijk, jij doet hetzelfde. Vrouwen die meer masculiene eigenschappen tonen worden daar vaak snoeihard op veroordeeld. En bovendien lijkt het alsof vrouwen niet kunnen reorganiseren. Maar hun aanpak is vaak anders. Vrouwen gaan in dit soort situaties vaak rustiger en reflectiever te werk. Uiteindelijk kom je als organisatie hier duurzamer en verder mee.

Rol van werving en selectie bureau

Sjef: Denk je dat we als bureau een rol kunnen spelen bij het stimuleren van vrouwen op topposities? Martine: Daar ligt zeker een rol voor ons weggelegd. Door bij onszelf bewust te zijn van de verschillen en daarmee de dynamiek die ontstaat en de keuzes die worden gemaakt. We zouden tijdens selectieprocedures de vrouwen kunnen handhaven die niet dat mannelijke gedrag vertonen. En het is aan ons om hierover met organisaties in discussie te gaan. Hen bewust te maken van de diversiteit, de verschillen en vooral wat het kan brengen als je verder kijkt. Ik heb het nagezocht en we doen het al best aardig. Uit onze cijfers blijkt dat we 40% vrouw en 60% man plaatsen, zowel voor interim als voor vast. Maar we zijn er alleen nog niet hoor!

Martine van der Velpen en Sjef van Zwieteren zijn werkzaam als partner, adviseur en eigenaar van K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Martine van der Velpen & Sjef van Zwieteren

Partner & Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.