Door je voor te bereiden op een assessment, vergroot je de kans op een plezierige ervaring en kan je laten zien wat jij aan kwaliteiten in huis hebt.
Aan het woord is Helene Akkerboom van Mind Affairs. Onze onafhankelijke samenwerkingspartner in ontwikkelassessments. Met deze assessments krijgt een (nieuwe) werkgever vanaf de start een goed zicht op de talenten en ontwikkelmogelijkheden van de kandidaat.
Nu zal lang niet iedereen met plezier aan een assessment deelnemen. Geregeld is het een onvermijdelijk onderdeel in het selectieproces. Het voelt als een examen dat je moet afleggen. Bij velen zal het spanning oproepen en de angst “om door de mand te vallen”. Door je voor te bereiden op een assessment, vergroot je de kans op een plezierige ervaring en kan je laten zien wat jij aan kwaliteiten in huis hebt.
Hieronder een aantal tips van Helene.
- Het ligt voor de hand, maar zorg dat je fit en uitgerust aan het assessment kan beginnen. Het maakt dat je beter in staat bent om te laten zien welke kwaliteiten je in huis hebt. En voel je je ziek of vermoeid, geef het dan vooraf aan. Dan kan er in het programma rekening mee worden gehouden of in het uiterste geval het assessment worden uitgesteld.
- Voorbereiden op het assessment kan door op internet (denk)testjes te oefenen. Er zijn er genoeg te vinden! Oefenen maakt je niet slimmer of beter dan je bent, maar kan er wel voor zorgen dat je op je maximale kunnen kan presteren. Oefen wel met mate, uren achtereen testjes maken heeft weinig toegevoegde waarde.
- Voorbereiden kan ook door je vooraf te laten informeren over de verschillende onderdelen die aan bod komen tijdens het assessment, welke aspecten (competenties) gemeten worden en wat er met de rapportage zal gebeuren. Voor de meeste deelnemers geeft het rust vooraf te weten wat hem of haar te wachten staat. Het is in de regel geen enkel probleem om deze informatie vooraf bij het assessmentbureau op te vragen. Ook kan de opdrachtgever extra aandachtspunten opgeven, deze worden ook met jou doorgenomen (door de opdrachtgever of het assessmentbureau). Transparantie draagt bij aan een prettige assessment ervaring!
- Steeds vaker kan je al onderdelen vooraf thuis maken. Dat is fijn omdat de assessmentdag dan minder lang duurt en omdat je de onderdelen in een voor jou vertrouwde omgeving kan maken. Let er wel op dat je dat ongestoord en in rust kan doen. Leg bijvoorbeeld je telefoon weg en vraag je huisgenoten jou niet te storen. Geef het op de assessmentdag aan als je toch bent afgeleid tijdens het maken van de ‘thuisonderdelen’.
- Verder kan het zijn dat er in het assessment ook voor jou ruimte is om aan te geven waarop jij feedback zou willen hebben. Als het past in het assessmentprogramma kan een aanvullende vraagstelling vaak prima meegenomen worden. Het maakt dat je het rendement van het assessment nog meer kan vergroten én het laat zien dat je open staat voor (zelf)reflectie! Bedenk wel dat het assessment vaak een beoordelingssituatie is en geen trainingsmoment. Het is niet altijd het ideale moment om met nieuw gedrag te experimenteren.
- En last but not least: blijf jezelf op de assessmentdag! Uiteindelijk gaat het erom dat je laat zien wie je bent en wat je kan. En dat jij op een werkplek komt die bij je past, waar jij je talenten kan inzetten en waarin jij als professional kan groeien.
Voor meer informatie over de assessments kunt u contact opnemen met Helene Akkerboom van Mind Affairs (06 – 33 24 10 03 of helene@mindaffairs.nl) of met uw gesprekspartner van K+V.