Beurs- en judokampioen Hendrik Koppe start als Manager Shared Service Organisatie bij Nederland Sport

19 november 2019

Begin november is judokampioen en beursveteraan Hendrik Koppe gestart als Manager Shared Service Organisatie bij Stichting Nederland Sport, ontzorgpartner van sportbonden. Dit na een werving- en selectieprocedure uitgevoerd door K+V. “Met Henk (adviseur bij K+V) heb ik een gesprek gehad over mijn ambitie om in de sport werkzaam te zijn. Hij wees mij op de vacature bij Nederland Sport.” Nu, na afronding van de sollicitatieprocedure, is Koppe de eerste én (vooralsnog) enige medewerker van Nederland Sport, “dus ik ben manager van mezelf”, zegt hij met een knipoog. Een kleine maand voor zijn begin bij Nederland Sport werd Koppe in Marrakesh voor de tiende (!) keer wereldkampioen judo bij de veteranen in de zwaargewicht klasse (+100kg). Een succesvolle sporter, met een net zo’n succesvolle carrière op de Amsterdamse beurs, begint aan een mooie uitdaging bij Stichting Nederland Sport. Wij vroegen Koppe naar zijn verwachtingen en de opgaven waar hij en Stichting Nederland Sport voor staan.

Stichting Nederland Sport

De stichting Nederland Sport is een initiatief van een aantal sportbonden, NOC*NSF en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Het heeft als doel om sportbonden op een aantal vlakken te ontzorgen. “Zodat ze zich kunnen focussen op de ontwikkeling van de sport”, aldus Koppe. Sportbonden lopen, volgens hem, allemaal tegen dezelfde problemen aan: “ze verliezen veel tijd met administratie en backofficetaken, zoals ledenadministratie.” Stichting Nederland Sport wil deze last wegnemen bij de bonden. Ook acht Koppe het inefficiënt dat veel sportbonden op het moment individueel hun boekhoud-, en CRM-pakketten afsluiten. “Wij willen een groot deel van het werk uithanden nemen van de bonden en de contractpartij zijn voor hun richting de serviceproviders.” Op deze manier kunnen de bonden meer tijd steken in de doorontwikkeling van zowel de breedte- als de topsport.

“Het zou goed zijn als er steeds meer bonden gaan aansluiten, want alle bonden lopen tegen hetzelfde probleem aan. Hoe groter het aantal deelnemers wordt, hoe efficiënter en goedkoper wij weer producten kunnen aanbieden.” Een mooi bijeffect van de inspanningen van Koppe en Stichting Nederland Sport is dat de bonden op deze manier ook meer met elkaar kunnen gaan samenwerken. “Maar het is niet dat Nederland Sport alles gaat oplossen. Het is een samenwerking tussen onder meer de sportbonden, NOC*NSF, het Ministerie van VWS en de serviceproviders. Alle partijen moeten meedenken om er een succes van te maken. Verandering kun je alleen maar realiseren wanneer je dat met elkaar doet.”

De sporter: judokampioen

De organisatie staat op het moment nog in de kinderschoenen, maar Stichting Nederland Sport hoopt met Hendrik Koppe dé persoon binnen te hebben om de volgende stap te zetten. Naast een succesvolle carrière op de Amsterdamse beurs is Koppe zijn hele leven al actief binnen de sportwereld. “Van huis uit kom ik uit een judo-familie en zelf heb ik ook mijn hele leven gejudood. Ik behoorde bij de top van Nederland bij de zwaargewichten in de jaren 90, hoewel ik eigenlijk een iets te lichte zwaargewicht was. Maar ik ben altijd blijven judoën, zelfs nu. Op veteranentoernooien ben ik inmiddels negen keer Europees- en tien keer wereldkampioen geworden.” Toch klinkt er lichte twijfel op de vraag of hij nog voor zijn elfde wereldtitel gaat strijden. “Als ik fit ben doe ik gewoon mee en ga ik ervoor om te winnen. Maar ik heb wel een ander doel. In 2021 zijn de Senior Games, een soort van Olympische Spelen voor veteranen, in Tokio. En dat zou ik zelf wel een mooie afsluiter vinden.”

De carrière op de Amsterdamse beurs

Maar voordat het zover is, richt Koppe zich eerst op de nieuwe uitdaging bij Nederland Sport. Zelf ziet hij dit als een goede volgende stap in zijn carrière. “Het is een combinatie van werken in de sport, maar ik benut ook de kennis en ervaring die ik in mijn vorige werk heb gedaan.” Ruim 32 jaar is hij werkzaam geweest op beurs in Amsterdam. “Daar heb ik mezelf opgewerkt van trainee naar director. Ik heb zowel gewerkt binnen de afwikkeling, de clearing, als binnen de handel. Dertien jaar heb ik een team aangestuurd wat de handel monitorde. In eerste instantie was dat op de vloer, met al die schreeuwende jasjes, en later achter de schermen. De hele ontwikkeling naar digitale handel heb ik meegemaakt.”

“Werken op de beurs was vrij stressvol. De druk stond er vol op om de systemen in de lucht te houden en als er storing was dan moest je alle zeilen bijzetten om snel weer in de lucht te zijn. Dan was sport heel goed om te ontladen.” Dingen die je in de sport leert, gebruik je dan weer in je werk. “Respectvol met elkaar omgaan, anderen helpen om beter te worden, elkaar coachen en werken als teams, dat leer je allemaal vanuit de sport.”

De uitdaging: Manager Shared Service Organisatie

De combinatie van sport en carrière maken Koppe de ideale man om aan de slag te gaan bij een organisatie als Nederland Sport. Maar er staan behoorlijke opgaven te wachten. “Met name het laten doorgroeien van organisatie zie ik als voornaamste uitdaging”, aldus Koppe.

Voordat de organisatie Nederland Sport die groei kan maken, is er een initiële opstartfase. Een fase waarin een aantal belangrijke randvoorwaarden moeten worden vastgesteld. “Er moet een goed concept staan. Daarvoor moet allereerst een CRM-pakket worden gekozen en dat moet weer aansluiten op het pakket voor de financiële administratie. En ervoor zorgen dat alles up & running is voor de aangesloten sportbonden.” Gelijktijdig gaan Koppe en Stichting Nederland Sport de markt op om nog niet-aangesloten sportbonden aan te laten sluiten. En gaandeweg gaan zij het dienstenpakket uitbreiden. “Hulp bij juridische vragen, HR taken, de IT ondersteuning, opleidingen, noem het maar op.” De behoeften van de sportbonden zullen divers zijn, maar daar gaat de stichting met de bonden over in gesprek. “Echter is het aan de bonden om te bepalen wat ze zelf willen blijven organiseren en waarmee Nederland Sport ze kan ondersteunen en meerwaarde creëren”, besluit de nieuwe Manager Shared Service Organisatie van Stichting Nederland Sport.

K+V
Het gaat om mensen

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.