Je zal er maar een neus voor hebben!

12 februari 2018

Ikzelf en mijn collega’s, onze concullega’s en opdrachtgevers hebben het steeds vaker door; de strijd om de ideale kandidaat is begonnen.

Diegene die innovatie brengt, groei realiseert, strategische partner is, visie heeft en het niet erg vindt om af te dalen naar de operatie. Iemand die goed is met cijfers en ook met mensen. Analytisch, mensgericht en resultaten boekt. Voldoet u hieraan? Wilt u zich dan even heel snel bij ons melden? De wereld ligt aan uw voeten.

Maar wat als je deze persoon nou niet kan vinden. Bestaat deze kandidaat überhaupt wel? Hoe moeten we nu verder? Want het gaat weer goed in Nederland, we staan weer meer in de file, dus dit is de periode om groei te realiseren, veranderingen door te voeren. En dan moeten we ook nog zorgen voor werkplezier, dat we de goede mensen behouden, niet overwerkt raken en uitvallen. De kunst is om verder te durven kijken, te blijven onderzoeken en te bewegen. Want je verliezen in het ideale, kan je beperken om te zien wat er voor je neus te vinden is. Natuurlijk is het altijd moeilijk om je zekerheden te laten varen en het anders aan te pakken. Toch geloven wij dat hier de oplossing ligt, met waarschijnlijk een betere uitkomst voor een langere duur.

Wat is dan dat andere? Het lijkt heel simpel. Blijven kijken, doorvragen, oprechte interesse in de ander, blijven onderzoeken naar wat iemand kan brengen. Open staan voor andere invalshoeken en daarmee andere mensen. Maar ook eerlijk zijn in wat de kandidaat kan en mag halen bij jouw organisatie. De kracht zit dus in halen en brengen. En misschien is dat dan wel iets anders dan je in eerste instantie bedacht had. Maar gelukkig doet niemand het alleen. Iedereen speelt een rol in dit spel. Dus ook onderzoeken wat er al ligt en wat nog mogelijk is. Bij K+V zijn we er van overtuigd dat een match alleen duurzaam is als iedereen er gelukkig van wordt. Niet alleen op papier.

Waarom blijkt dit toch moeilijker dan gedacht? Je moet het niet alleen zeggen, maar ook doen. Dat betekent zeggen wat je ziet, eerlijk zijn, onzekerheden erkennen en benoemen. Duidelijk aangeven wat je kan krijgen, maar ook wat waarschijnlijk niet. Dat voelt soms ongemakkelijk en voldoet niet aan ieders verwachtingen. Dat is lastig. Voor onszelf, de kandidaat en de organisatie. Want we willen het zo graag. Naast het doen verreist het ook bepaalde vaardigheden. Je moet een neus hebben om de juiste mensen bij elkaar te brengen, mensen die elkaar verder helpen. Om onzekerheden te voelen en te durven benoemen, een neus om mogelijkheden en verrassende oplossingen te vinden. Ik heb er 40 jaar over gedaan, maar ik durf het nu wel te zeggen. Ik heb die neus en die is best handig.

Martine van der Velpen

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.