Een terugblik: K+V werft vijf management teamleden voor Klimmendaal Revalidatiespecialisten

2 oktober 2019

“Constante afstemming en goede samenwerking met de opdrachtgever heeft tot succes geleid”, kijkt Frank Snethlage terug op een vijftal procedures die K+V heeft afgerond bij Klimmendaal.

Klimmendaal is een organisatie van revalidatiespecialisten met twaalf locaties in het oosten van het land. Samen met zijn collega Frank Wolff, is Frank Snethlage de afgelopen periode druk bezig geweest met het plaatsen van een aantal managers, een controller en een bestuurssecretaris bij Klimmendaal. Vijf functies, 150 sollicitanten en tientallen sollicitatiegesprekken. “De Franken”, zoals ze binnen K+V bekend zijn, blikken terug op een mooie, maar soms pittige procedure.

De persoonlijke connectie

Misschien zijn opdrachten binnen de revalidatiezorg voor Frank Snethlage net iets specialer dan andere opdrachten. Na een ongeluk moest zijn broer een lange periode revalideren en eigenlijk is hij nooit meer de persoon geworden die hij was voor zijn ongeluk. Frank Snethlage weet daarom dat een ongeval, ziekte of aandoening een leven aardig op zijn kop kan zetten. Revalidatiespecialisten zien tal van verhalen voorbijkomen van patiënten die te maken hebben met aangeboren beperkingen of ontstaan letsel. Binnen de revalidatie gaan patiënt en behandelteam samen aan de slag om de persoonlijke doelen van de patiënt te behalen. Dit is vaak geen makkelijk traject, maar een proces van vallen en opstaan om uiteindelijk weer zelfstandig te kunnen functioneren. Gelukkig is er een heel team van specialisten die hierbij als coach naast de patiënt staat.

De opdracht

Een grote organisatie als Klimmendaal kan zelf soms ook  goed ondersteuning gebruiken, in de vorm van externe hulp bij werving en selectie van het hoger personeel. Recentelijk is het nieuwe bestuur aan de slag gegaan en is de organisatie hervormd. Processen zijn inmiddels heringericht, de visie staat en de nieuwe strategie is van kracht. Tot voor kort was er echter nog een flink aantal posities binnen het managementteam vacant. Er werd nog gezocht naar een Manager Bedrijfsvoering Expertisecentrum, een Manager Bedrijfsvoering Volwassen, een Manager Beleidsbureau/Bestuurssecretaris, Manager Facilitair en een Controller. Noodzakelijkerwijs moesten deze nieuwe collega’s complementair zijn aan elkaar  en  ook bij elkaar passen. De boodschap was duidelijk en dus konden de Franken aan de slag.

Het proces

“In een relatief korte periode een dergelijk aantal vacatures vervullen én ervoor te zorgen dat het geheel bij elkaar past, dat is best lastig”, blikt Frank Wolff terug. Een complementair team, dat vind je niet in het cv, maar het was dus essentieel om te bepalen hoe competenties, drijfveren en persoonlijkheden van individuen elkaar zouden kunnen aanvullen. “Daar nemen we profielmetingen voor af”, aldus Frank Wolff. Hij weet nog goed dat er eerst een longlist van kandidaten aan de opdrachtgever werd gepresenteerd. “Dan krijg je, enigszins teleurgesteld, de vraag: ‘is dit het?’ Dan zeggen wij: ‘ja, maar wij hebben ze gesproken en dit zijn echt toppers.’ Wij kunnen het ons veroorloven om mensen op gesprek uit te nodigen die een opdrachtgever misschien zelf niet had uitgenodigd. Uit het verloop van de procedure blijkt dat we dat op een juiste manier hebben ingeschat.”

Maar dan komt de volgende fase. Je moet binnen de gehele organisatie draagvlak krijgen voor de aangedragen kandidaten. “Hoe krijg je iedereen op één lijn?”, vroeg Frank Snethlage zich geregeld af. “Er zijn situaties geweest waarbij 100% van de selectiecommissie koos voor kandidaat A en 100% van de adviescommissie koos voor kandidaat B. Maar dat betekent dus ook dat 0% van de ene commissie kiest voor de kandidaat van de andere commissie. Daar moet je wat mee.”

“Frank Wolff pakt zijn rol vanuit de selectiecommissie en ik probeer toenadering te zoeken tot de adviescommissie, om ervoor te zorgen dat beide partijen elkaar begrijpen.” Na een goed gesprek blijkt dat de wensen van beide commissies helemaal niet zover bij elkaar vandaan liggen en dat de adviescommissie best oog heeft voor de kandidaat van de selectiecommissie. Door de manier waarop dit wordt aangepakt ontstaat er de situatie waarbij beide partijen niet het gevoel krijgen dat ze een keuze opgelegd wordt door de andere partij.

“Dat is, zoals ik al eerder zei, de oorzaak van de succesvolle afloop geweest. In control blijven door een constante afstemming met de opdrachtgever en alle betrokken partijen. K+V legt geen kandidaten op, maar laat wel zien waarom wij denken dat we de beste ervoor de organisatie hebben uitgefilterd”, besluit Frank Snethlage.

K+V
Het gaat om mensen

Deel bericht:

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.