Met of zonder foto?

20 juli 2021

Op vakantie klikken we er lekker op los. Mooie plaatjes, mooie herinneringen. Toch is het plaatje vaak anders dan de werkelijkheid.  Werp deze zomer ook eens een blik op je cv. Heb je er een foto op staan? Zo ja, werp dan ook een blik in de spiegel en vraag je af: zie ik op de foto dezelfde persoon? Maar nog belangrijker … zien anderen wat jij ziet?

Eigenlijk moet ik heel eerlijk zeggen dat er maar weinig foto’s zijn die corresponderen met de persoon die ik dan uiteindelijk live ontmoet. Het is bijzonder. Ik zie veel foto’s van mannen en vrouwen voorbijkomen en let er steeds minder op. Ik zie de meest mooie mensen mij toelachen en als ik ze dan ontmoet zijn ze tien jaar ouder dan op de foto en is de weelderige haardos verdwenen. Ik zie mannen met rode stropdassen en blauwe pakken om succes uit te stralen en ik zie vrouwen in een mantelpak serieus en strak kijken om ook deze zakelijkheid toe te voegen aan een blauw gekleurd cv.  En in het echt zijn ze leuk, zacht en humorvol.

Er zijn diverse onderzoeken over foto’s op cv’s. Aantrekkelijke vrouwen bleken dan niet te worden uitgenodigd. De meeste cv’s worden beoordeeld door vrouwen en zij zouden dan liever geen knappere versie van zichzelf aannemen. Bij mannen was dit weer het tegenovergestelde.

Wat is nu het voordeel van een foto? Het is persoonlijk, je wordt beter onthouden, het geeft een beeld, je valt op.  Nadelen zijn ook helder: het kan jaloezie opwekken, discriminerend gedrag bevorderen of een beeld geven dat niet klopt.

Zorg dus voor een recente foto. Een foto met een rustige achtergrond en goede belichting. Glimlach op zijn minst een beetje. Maak oogcontact, kijk niet weg. Draag enigszins formele kleding of kleding die je ook op je werk zou kunnen dragen. En het formaat: niet te groot, pasfoto model. En vooral een portretfoto.

Dus niet op het terras in Griekenland met een Mythos biertje, over- of onderbelicht, selfies, een drukke achtergrond of waar je wegkijkt. Ook niet te verleidelijk graag. Het gaat ten slotte om werk.

En ook als je al deze tips en trics opvolgt gaat het nog mis. Ik ontving laatst een cv van een kandidaat met foto. Ik liet  me er niet door leiden. Ik nodigde hem uit. Het was een leuk en goed gesprek. Hij had prachtige werkervaring en een duidelijk verhaal. Ik gaf feedback op zijn CV en foto. “Je lijkt geenszins op de foto. Je ziet er eigenlijk uit als een Amerikaanse gevangene in een oranje pak die een nummer omhoog houdt op het beeld” was mijn eerlijke feedback. “Nou, dat is toevallig, dat zei mijn vrouw nu ook al over de foto. Dat je die op je cv zet…” was de reactie van de kandidaat. En dat is denk ik de beste tip.

Laat je naasten meekijken

Zoek de foto niet zelf uit. Kijk met je partner, met je kinderen. Laat hen beslissen. Je naasten zien én doorzien wie je bent. En ze snappen hoe de anderen je zien.  Zij hebben een realistisch beeld van hoe je overkomt in het dagelijks leven. Laat je omgeving daarom kiezen welke foto jouw het beste omschrijft. En dan schrijf jij ondertussen het cv!

Roel Roelfzema

Partner K+V

Deel bericht:

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.