Nieuwsgierigheid zit in de aard van het beestje

2 november 2023

Wat kenmerkt jouw organisatie? Zo nu en dan moet je als team terug naar de tekentafel om de verdieping te zoeken in de gezamenlijke missie, visie en kernwaarden. Met elkaar beoordelen hoe je kijkt naar de wereld, naar jezelf en je toegevoegde waarde. Een dergelijk traject zijn wij bij K+V dit jaar met elkaar aangegaan. Dan zoek je onder meer naar de kernwaarden die wij samen vinden dat K+V, onszelf en ons werk het best omschrijft.

Welke kernwaarden vatten K+V het best samen? Bij mij blijft het meest hangen: nieuwsgierig.

Waarom nieuwsgierigheid centraal staat?

Als klein kind wees ik al naar alle dingen om mij heen: “wat is …?” In een andere vorm, doe ik dat vandaag de dag nog steeds. Ieder facet van mijn werk is in feite doordrenkt met een zekere nieuwsgierigheidsfactor. Ik ben op de eerste plaats nieuwsgierig naar de mensen die we mogen ontmoeten. Dan is het niet genoeg om alleen te weten wat iemand doet. Ik wil begrijpen waarom ze het doen, wat hun passies zijn, en wat voor unieke perspectieven zij met zich meebrengen. Waar komt dit alles vandaan? Dat geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor teams en organisaties als geheel. De plekken waar ik kom, de mensen die ik ontmoet en de opgaven waarbij ik help invulling aan te geven. Je wil er steeds wat meer van weten, erover leren, ja, nieuwsgierig zijn dus. Dat maakt mijn werk leuk.

De kracht van de vraag

Eigenlijk ben ik vanuit mijn rol een professionele vragensteller (en aandachtig luisteraar). Waarom kies je voor deze stap? Wanneer zie je je opdracht als geslaagd? Wat heb je van de ander nodig om te excelleren? Door vragen te stellen, ontdek je iemands drijfveren en ambities. Zo krijg je ook inzicht in eventuele valkuilen en verbeterpunten. Het stelt mij in staat om de perfecte match te maken.

Maar die perfecte match ontstaat niet alleen door wat een kandidaat te bieden heeft. Je moet de belangrijke opgaven kennen vanuit de organisatiekant en snappen wat voor cultuur er heerst binnen het team, om een match tot stand te laten komen. Dus zet ik ook richting de organisatie de vraagstelmodus aan en bevraag ik mijn gesprekspartners over de teamdynamiek en de organisatiecultuur. En tegenwoordig, de gewenste transitie. Zo breng ik mijzelf in positie om waardevolle verbindingen te leggen en voel ik mijzelf geen veredelde cv-schuiver.

Een toekomst vol nieuwsgierigheid

Terwijl we terugblikken op onze verdiepingsslag en de bevestiging dat nieuwsgierigheid centraal staat in onze kernwaarden, kijken we ook vooruit. We kijken uit naar de toekomstige ontmoetingen, de verhalen die we gaan horen en de verbindingen die we zullen maken. Want bij K+V geloven we dat nieuwsgierigheid en oprechte interesse de weg wijzen naar waardevolle connecties en blijvende impact. Samen impact maken? We zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal!

Helga Bijker

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.