Opeens is persoonlijk contact ongewenst?

25 oktober 2016

Ik ben van de warme contacten. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Echt contact, dan voel je pas wie iemand is. Contact leggen met mensen kan alleen als je met ze praat. Internet, LinkedIn en andere virtuele media zijn mooie hulpmiddelen, waarmee je feitelijkheden uitwisselt.

Althans, dat is mijn bescheiden mening. Als je bij een organisatie binnenkomt, rondloopt en gesprekken voert, voel je meteen bij wat voor soort bedrijf je terecht bent gekomen. Op papier, in jaarverslagen en begrotingen, zeggen ze misschien dat ze ‘resultaatgericht’ zijn of ‘vooruitstrevend’, maar eenmaal ter plaatse voel je of dit ook echt klopt. Maar soms komt het voor bij een werving- en selectie procedure dat persoonlijk contact opeens ongewenst is. Geen contact met opdrachtgever en toekomstige collega’s van de gezochte kandidaat. Geheel tegen onze filosofie in. Een waar dilemma!

Meervoudige onderhandse aanbesteding

Zoals laatst, toen een interessante, maatschappelijke organisatie ons vroeg op zoek te gaan naar een geschikte interim-manager. Niets aan de hand, zou je zeggen, dat is immers ons vak. Alleen ging de procedure volgens de zogenaamde ‘meervoudige onderhandse aanbesteding’. Hierbij wordt een aantal partijen op basis van schriftelijke informatie uitgenodigd hun kandidaten te presenteren. Geen persoonlijk contact, en via een procedure die verloopt volgens strikte regels. Vragen of extra informatie worden schriftelijk kenbaar gemaakt, waarna deze, inclusief de reactie van de opdrachtgever, met alle inschrijvers worden gedeeld; level playing field, noemt men dat. Doel: tot een objectieve keus komen en eventuele persoonlijke voorkeuren uitsluiten. Een aanpak die totaal niet aansluit bij onze manier van werken. Ons motto is niet voor niets: ‘het gaat om mensen’. Eigenlijk werken we liever niet aan deze methode mee. Echter hadden we een aantal zeer goede en beschikbare kandidaten in onze portfolio.

Contre coeur

Uiteindelijk zijn we overstag gegaan. Enigszins contre coeur, dat wel. En toen onze kandidaat werd gekozen, waren we ook oprecht blij: goed voor de betreffende interim-manager, goed voor de betreffende organisatie en goed voor ons. Maar het blijft een dilemma!

Michiel van Wessem is partner en adviseur bij K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring als organisatieadviseur, (interim-) directeur en bestuurder in het (semi-) publieke domein.

Michiel van Wessem

Partner

Deel bericht:

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.