Sjoemelsoftware

30 oktober 2015

We zijn er allemaal groot mee geworden

Je hoeft geen Volkswagen te rijden om alles te hebben gehoord over de sjoemelsoftware in de diesels van dit Duitse autoconcern. De media stond er vol van. Wat was jouw reactie toen je dit nieuws hoorde? Was je verbaasd, geschrokken of geïrriteerd? Of keek je er niet écht van op en bevestigde het een beeld wat je al had. Namelijk dat geregeld blijkt dat, ondanks strakke regulering in onze maatschappij, in de werkelijke realiteit andere maatstaven worden gehanteerd. We hebben de laatste jaren veel schandalen langs zien komen, vul ze zelf maar in. En onze collectieve verontwaardiging daarover is steeds groot. Terecht, maar geldt dat ook voor ons ongeloof over wat dan boven tafel komt? Zijn we steeds echt verrast?

Als mens zetten we allemaal graag ons beste beentje voor. We willen graag dat de buitenwereld een mooi beeld van ons heeft. Liefst zo dicht mogelijk bij het ideaalbeeld zoals we dat van onszelf – onbewust – hebben gecreëerd. Immers je echte ‘ik’ vind je niet altijd even geschikt om te tonen. Je zou gek zijn! Je eigen, misschien wel diep verborgen kwetsbaarheid, onzekerheid, angst of verlegenheid houd je liever onder de motorkap. Volkswagen deed dat ook en bedacht een slimme truc:  sjoemelsoftware die het werkelijke beeld rooskleuriger schetste.

Deze dieselaffaire roept bij mij een andere vraag op. Zijn we de realiteit verloren? Of vinden we het moeilijk de realiteit onder ogen te zien? Geloven in idealen lijkt mij prima, maar zou het helpen als we realistisch blijven in wat haalbaar is als we met elkaar op weg gaan naar doelrealisatie. Get real! Sjoemelsoftware; elk mens gebruikt het iedere dag! Psychologen noemen dat coping; onze overlevingsmechanisme. Het zijn ingenieuze, door ons zelf geconstrueerde gedachten- en gedragssystemen die de harde realiteit van onze ik verzachten en iets meer ideaal maken.

Mijn vraag aan jou is: hoe staat het met jouw eigen sjoemelsoftware? Heb je het al ontdekt of ben je nog op zoek naar dat inzicht? Als je er iets aan wilt doen helpen wij graag. Het is even wennen om zonder te doen, maar ik garandeer je: daarna wil je nooit meer anders!

Chris Boven, adviseur en ODC professional en coach

boven@kv.nl

Chris Boven

Samenwerkingspartner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.