Toezicht en bestuur als 1 team

1 december 2017

Als je opnieuw kan beginnen want zou je dan (anders) willen

Laatst mocht ik voor een Raad van Commissarissen twee nieuwe leden werven. Daar word ik blij van want een zoektocht naar toezichthouders staat altijd garant voor het ontmoeten van nieuwe interessante mensen. Met weer een net andere motivatie; kennis en vaardigheden inzetten om een organisatie verder te helpen en te ondersteunen. Het mooie van deze opdracht was dat door een samenloop van omstandigheden twee van de drie leden vervangen moesten worden. In eerste instantie werd het gevoeld als een verlies van kennis en kunde. Dat is natuurlijk ook waar, maar het is ook een kans. Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Commissarissen (RvC) konden verwachtingen vrij neerleggen.

Als je opnieuw kan beginnen, zou je dan (anders) willen. Met betrekking tot expertises, vaardigheden, samenwerking, rolverdeling en persoonlijkheden. In eerste instantie was de wens het 1-op-1 vervangen van de vertrekkende toezichthouders. Achtergrond, expertise, competenties en persoonlijke eigenschappen ongeveer gelijk. Dat is safe en natuurlijk handig om alles af te dekken.

Maar wat als je nou de RvC en RvB als 1 team ziet? Als je nou echt mag kiezen? Een team is zoveel meer dan het samenvoegen van een aantal expertisegebieden. Door daarover in gesprek te gaan zijn we gaan onderzoeken welke rollen we bij elkaar ook graag willen terugzien. De onderzoeker, de procesmatige, de visionair en ook een realist erin is erg handig. De een blijft vragen stellen en de ander kan goed knopen doorhakken. Welke rol kan en wil je zelf goed vervullen en welke rol verwacht van je andere teamgenoot? Of je nu bestuurder of toezichthouder bent. En zo zijn we ook de gesprekken met de kandidaten in gegaan. Open en met humor. En dat onderbouwd met een ODC profielmeting, want vaak is meten ook weten. Niet dat het doorslaggevend moet zijn, maar het helpt te ontdekken waar men elkaar versterkt, aanvult of wat gewoonweg ontbreekt. Tenslotte is niemand perfect. Daarnaast bespaart het tijd. Je hebt inzicht in elkaars natuurlijke en kwetsbare krachten en bent daarover al met elkaar in gesprek geweest. Voor aftasten is geen kostbare en schaarse vergadertijd meer nodig. Een stukje openheid, een stukje meten en een beetje anders kijken, maakt dat we samen een zeer constructieve setting hebben gecreëerd met veel energie en ruimte voor ontspanning. Leuke gesprekken op inhoud, met humor en respect. Dit heeft geleid tot een hoge tevredenheid bij zowel RvB, RvC, de kandidaten en niet te vergeten… bij mij zelf.

Martine van der Velpen

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.