Toezichthouders werven: een kijkje in onze keuken of zelf(s) meekoken

5 december 2019

Sla een willekeurige zaterdagkrant open en je ziet het direct: toezichthouden is ‘hot’. Bij de personeelsadvertenties tref je veel vacatures voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen. Wat  opvalt is dat veel gebruik wordt gemaakt van werving- en selectiebureaus. Ook in onze praktijk merken wij dat organisaties zich bij de werving en selectie van toezichthouders graag laten ondersteunen door een gespecialiseerd bureau. En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Voor arbeidsbemiddelaars is het dagelijkse kost om een match te vinden tussen kandidaat en opdrachtgever.

Echter merken we dat niet iedere opdrachtgever de wil of de financiële middelen heeft om een volledige werving- en selectieprocedure op te tuigen voor toezichthoudende functies. Graag willen we die opdrachtgevers wel helpen en daarom komen we met iets nieuws. Modulair werven. Kies de wervingsprocedure, zoals je een maaltijd in een restaurant kiest. Kijk op onze ‘menukaart’, selecteer jouw gerecht (welke werving- en selectieprocedure) en bepaal de bijgerechten. Kies je voor Exposure, Exposure+, Search & Preselect of Full Service?

Gerecht 1: Exposure (vacature op website en sociale mediakanalen)

Bovenaan de menukaart van ‘werving- en selectierestaurant’ K+V staat Exposure. Wij plaatsen de vacature op de website van K+V en verspreiden deze via onze sociale mediakanalen. Daarnaast krijgt de opdrachtgever de beschikking over een online-omgeving waar hij of zij de sollicitaties kan inzien en beoordelen. Dit is werven in de meest eenvoudige vorm, maar zeker niet zonder effect. De website van K+V heeft immers meer dan 16.000 unieke bezoekers per maand en ook een groot bereik op LinkedIn, met meer dan 8500 volgers.

Gerecht 2: Exposure+ (online & offline adverteren)

Maar soms is het niet genoeg. Met de module Exposure+ kun je verschillende opties selecteren om je vacature te promoten. Wil je jouw vacature op Intermediair, de Medische Banenbank, op LinkedIn Jobs of in een ander (lokaal) medium? Of wil heel je gericht een doelgroep samenstellen en die aanspreken met een advertentie op LinkedIn, Facebook of Google. Die beslissingen hoef je niet in je eentje te maken. Wij geven een advies en wij voeren het uit.

Gerecht 3: Search & Preselect (voorselectie)

En op de menukaart staat het gerecht Search & Preselect. Selecteer je deze module, dan gaan wij actief zoeken naar kandidaten via ons netwerk en daarbuiten. Daarnaast sluiten wij met jou kort welke (online) advertentiemogelijkheden je het beste kunt gebruiken. Aan de hand van alle binnengekomen kandidaten, maken we een voorselectie. Deze voorselectie geeft je een vliegende start bij het spreken van kandidaten.

Gerecht 4: Full Service (volledige procedure)

Maar de echte fijnproevers gaan voor onze signature dish, de Full Service-module. Wij doorlopen het hele traject van A tot Z met u. Van vooronderzoek, naar werving en vervolgens door naar de gespreksbegeleiding. Een opdrachtgever krijgt de kwaliteit waar K+V om bekend staat.

Selecteer het juiste gerecht

Het begint dus met de menukeuze. Wij adviseren de klant over wat het beste past bij zijn smaak (‘wensen’) en welke (samenstelling van) gerechten daar bij aansluiten. Waar zijn vervolgens de juiste ingrediënten (kandidaten) te vinden en hoe selecteer je de beste? Voor het opdienen van de maaltijd wordt alles zo goed mogelijk voorbereid; ‘mise en place gemaakt’. Hierdoor wordt de laatste stap (in ons geval de selectie) voortvarend doorlopen.

Om dergelijke processen soepel, voortvarend en met een constant hoog kwaliteitsniveau uit te kunnen voeren is een professionele organisatie noodzakelijk; een sterrenrestaurant met vakkundige crew en goed geoutilleerde keuken. Servicegericht en klantvriendelijk, werken op topniveau met de beste ingrediënten, de juiste stap op het juiste moment, controle op het proces en optimale afstemming op de wensen van de klant.

Zo’n organisatie zijn wij. Meer dan dertig jaar ervaring met management search. Deskundige adviseurs die zelf ervaring hebben in eindverantwoordelijke en/of toezichthoudende rollen. Wij maken steeds meer gebruik van ‘slimme zoekmethodes’. Daarom zie je ons relatief weinig in de eerder genoemde zaterdagkranten en veel meer een op een bij de juiste kandidaten. Wij zien dat gericht zoeken met moderne tools tot veel betere resultaten leidt dan werving via gedrukte media, waarvan de kosten bovendien aanzienlijk zijn. En wij beschikken over een uitstekende keuken (organisatie en systemen ter ondersteuning van onze procedures) en houden gewoon van koken.

Uiteraard hoort hier, net als bij een sterrenmaaltijd, een bepaald prijskaartje bij. En ook die staan helder op de menukaart.Wij adviseren je graag over de aanpak die het beste bij uw situatie aansluit. Voor een volledig overzicht kun je kijken op onze pagina Raad van Toezicht & Raad van Commissarissen.

En één ding beloven we je alvast: je hoeft niet te blijven voor de afwas!

 

 

 

 

 

Michiel van Wessem

partner K+V (Voorzitter RvT RijnIJssel & Lid RvT Karakter)

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.