De kop van dit artikel raakt precies de kern van mijn gesprekken tijdens events van SER Topvrouwen en met kandidaten die ik gedurende een procedure spreek. Zij geven aan meer impact te willen maken als professional en willen meer van (maatschappelijke) betekenis zijn. Om deze reden ambiëren zij een rol als lid Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. “Waarom word je geen directeur of bestuurder?”, stel ik ze als vraag. “Als je dan toch impact wil maken…”
“Organisaties zijn nog niet klaar voor de manier waarop ik leiding zou willen geven; ik weet nog niet of ik het kan”, krijg ik als reacties. Mijn interpretatie van deze reacties, is dat het deze vrouwen (en onze maatschappij) in de praktijk ontbreekt aan de juiste voorbeeldrollen. Zichtbare rolmodellen die leidinggeven op een manier die zij wenselijk achten. Maar als je het voorbeeld niet ziet, waarom word je het dan niet zelf?
Visie op de rol van bestuurder
In de praktijk zijn wij geneigd om de rol van de bestuurder te eendimensionaal te formuleren. Aan de hand van voorbeelden die wij zelf hebben ervaren. Iemand die de lijnen uitzet, anderen wijst op verantwoordelijkheden, koersvastheid toont in de besluitvorming. Wanneer je leiderschap en het takenpakket van de bestuurder op een dergelijke manier verankert, dan bestaat er weinig gelegenheid om de rol een andere eigenheid te geven.
Op die manier fungeert de eigen perceptie als een blokkade. Je persoonlijke beeld van wat een bestuurder doet en wat je daarvan vindt, staat je in de weg. Het geeft de gelegenheid om te zeggen: “ik ben niet het toonbeeld van een bestuurder.” Als je om die reden niet solliciteert op de functie, dan zal jouw manier van leidinggeven ook nooit in zwang raken.
Durf de wereld te laten zien dat bestuurders zich anno 2021 niet alleen laten vatten in enkele vanzelfsprekende eigenschappen. Daarmee word je ook het voorbeeld voor anderen en misschien wordt jouw leiderschapsstijl wat meer mainstream. Immers, op deze positie kan je zorgen dat het gaat aansluiten.
Zoek de ruimte voor eigenheid
Hoe zou jij zelf willen dat een organisatie geleid wordt? Wat ben je in je werkende leven tegengekomen wat je wel of niet als prettig, goed en zinvol hebt ervaren? Je eigen ervaringen, uiteraard gecombineerd met je waarden, sterke competenties en drive, geven vorm aan jouw visie op leiderschap. Daar waar het aan moet voldoen en ook wat het vooral niet is. Door deze visie leidend te laten zijn aan jouw invulling van een bestuurlijke rol, geef je de functie eigenheid.
Om deze eigenheid in je werk toe te passen, moet er natuurlijk ruimte en vrijheid zijn om dat te doen. Daarom doe je er als potentieel bestuurder goed aan om te zoeken naar een organisatie waar je zelf enigszins vorm kan geven aan de positie. Daar ligt de uitdaging. Zoek naar een plek waar de invulling van de rol van bestuurder niet in beton gegoten is, maar waar er gelegenheid is om de functie op jouw manier in te vullen.
Dat betekent niet dat je een organisatie vooraf moet beoordelen op passendheid. Dat kan de zoektocht onnodig lang maken. In plaats daarvan kun je beter onderzoeken of je de vrijheid voelt om je eigen invulling te geven aan de functie.
Solliciteer ook bij niet-passende functiebeschrijving
Dat onderzoeken begint met het solliciteren op de positie van bestuurder. In de praktijk blijkt dat hier al de eerste schifting tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten plaatsvindt. Waar mannen geneigd zijn om te solliciteren wanneer zij aan de helft van de functie-eisen voldoen, doen vrouwen dat pas wanneer zij 80% á 90% van de eisen kunnen afstrepen.
Veel vrouwen reageren alleen op vacatureteksten die hun aanspreken. Maar maak niet de tekst, maar de organisatie leidend in je besluitvorming. De werkomgeving moet je aanspreken. Je weet namelijk niet wie de tekst heeft opgesteld. Sommige organisaties duikelen een tekst van tien jaar geleden op; exact dezelfde die ze gebruikten bij de zoektocht naar de vorige bestuurder. Of misschien durven ze niet om de afgebakende perceptie los te laten, want ‘zo hoort het nou eenmaal’. In onze praktijk zien we dat de wens en ruimte voor ander leiderschap juist groot is. Bias, patronen en angst maken dat dit niet uitgesproken of gecommuniceerd wordt in vacatureteksten.
Dus ook wanneer een functiebeschrijving niet matcht, moet je durven om te solliciteren. Zie je jezelf graag werken bij deze organisatie? Onderneem dan een poging! Het ergste wat je kan gebeuren is dat je erachter komt dat een organisatie niet genoeg past bij jouw leiderschapsstijl.
Ga de uitdaging aan. Zie de krapte op de arbeidsmarkt als een kans. Durf jij je eigenheid te presenteren en met ons te zoeken naar de match? Solliciteer op een van de openstaande vacatures en wellicht spreken we elkaar snel: https://kv.nl/vacatures-en-opdrachten/
Wil je onderzoeken of deze bestuurlijke stap bij je past? Neem gerust contact op.