Zoek de verschillen

21 september 2016

Als organisaties nieuwe managers zoeken, valt het me altijd op dat ze makkelijk kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken: ‘Ons Soort Mensen’.

Als organisaties nieuwe managers zoeken, valt het me altijd op dat ze makkelijk kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken: ‘Ons Soort Mensen’. Dat voelt veilig en vertrouwd en zorgt vaak voor een prettige samenwerking. Wel zo makkelijk. Weinig kans dat je moet werken met iemand die zeurt of met wie het schuurt. Maar of dit een slimme keuze is? Door te kiezen voor ‘Ons Soort Mensen’ wordt de diversiteit binnen een team niet vergroot. En volgens mij en Darwin zijn diverser samengestelde teams succesvoller.

Diversiteit aan competenties

Diversiteit heeft niet alleen te maken met leeftijd en sekse, maar vooral met competenties. Denk bijvoorbeeld aan besluitvaardig, vasthoudend, het nemen van initiatief en het hebben van visie. Een manager met initiatief is nodig in organisaties die zich ondernemender willen opstellen. Een visionair kan zijn/haar diensten bewijzen in organisaties die nieuwe lijnen uitzetten. Als je weet wat voor competenties er nodig zijn, weet je ook welk type manager je nodig hebt. En hoe meer de competenties afwijken van het bestaande team, hoe meer hulp je nodig hebt bij het kiezen!

Maar ja, hoe leg je die competenties bloot? Vaak beschrijven mensen zichzelf als ‘heel extravert, echt een mensenmens’, terwijl ze in werkelijkheid eerder introvert zijn. Wat is nu de norm? Als ze vervolgens op hun tenen moeten lopen om de baan aan te kunnen, is dat tamelijk vermoeiend.

Persoonlijk assessment

Gelukkig heeft psycholoog Carl Jung zich een eeuw geleden over de competenties gebogen. Op basis van zijn theorie is een persoonlijk assessment ontwikkeld, waar ik zelf graag mee werk. De test meet de (on)bewuste drijfveren van mensen en werkgerelateerde competenties. Binnen twintig minuten weet je waar iemands werkelijke kracht ligt en heb je inzicht in gedrag. Omdat de test werkt met tekst èn beeld is behalve het topje, ook het verborgen deel van de ijsberg onder de wateroppervlakte zichtbaar. Dat kan nèt die competentie zijn die een team nodig heeft om een beter team te worden: een onderlegger die helpt bij het maken van keuzes.

Helga Bijker is partner en mede-eigenaar van interim- en werving & selectiebureau K+V. Haar focus ligt op de publieke sector. Ook is ze gespecialiseerd in de zogenaamde ‘next step’: hoe mensen de regie pakken in hun eigen loopbaan.

Helga Bijker

Partner

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.