Als interimmanager ben je vooral ook een tijdelijke manager. Toch heb je vaak als opdracht om een verandering binnen de organisatie teweeg te brengen. Een strategie heb je al lang en breed in je hoofd én op papier, maar dan moet je het nog daadwerkelijk kunnen doorvoeren. Carte blanche is weinig interimmers gegeven en daarom moet je anderen zien te overtuigen. Vaak is het de bestuurder die enthousiast moet worden over de route die jij wil gaan bewandelen, maar hoe krijg je de bestuurder mee?
Dat is extra spannend als de boodschap ook direct betrekking heeft op de bestuurder zelf. Dat speelt bijvoorbeeld op weg naar zelforganisatie. De boodschap is dan: zelforganisatie kan niet zonder een fundamenteel ander denkkader. En geachte bestuurder, dat begint bij u! Het is niet eenvoudig om zo’n boodschap te laten landen.
Het volgende inzicht kan je dan helpen. Ons brein doet veruit het meeste werk behoorlijk onbewust. Onderzoek toont aan dat ons brein minder dan 5 % van de tijd echt aan het denken is. De rest van de tijd vaart het op vastgelegde patronen. Gelukkig, want dat maakt ons productief en beschermt ons tegen allerhande ‘nieuwigheden’. Het is een defensiemechanisme, ook bij bestuurders. Om een nieuw inzicht te laten landen, zal je eerst langs dat defensiemechanisme moeten voordat je in het denkende deel van het brein je boodschap kunt droppen. Lukt dat, dan heb je impact. Anders niet.
Op onze bijeenkomst van woensdag 30 januari gaat Jaap van der Mei* dieper in op dit onderwerp. Hoe kun je zo’n spannende boodschap over de rol van de bestuurder bij hem of haar door het defensiemechanisme loodsen? Zijn daar technieken voor? Het antwoord is ‘ja’.
Hij doet dat samen met Ruth Maas. Ruth is zorgbestuurder (Zorgcentra de Betuwe). Bij haar is deze boodschap over fundamenteel anders denken en een fundamenteel andere rol op enig moment geland. Hoe vond dat plaats? Waren de beschreven technieken in het spel?
Deze samenkomst zal zich concentreren op managers die actief zijn in de zorg, waar de omslag naar zelforganisatie volop gaande is. Maar de materie is zeker ook de moeite waard voor mensen die actief zijn in andere sectoren waar impact hebben op bestuurders belangrijk is. Schrijf je in voor deze bijeenkomst en we zien je 30 januari!
* Jaap van der Mei werkt als gids voor bestuurders die met zelfsturende teams willen gaan werken. Hij schreef daarover o.a. het boek ‘Herverdelen van eigenaarschap’, beelden van de trektocht naar zelfsturende teams en Rijnlands organiseren in de langdurige zorg
Algemene informatie
Aantal plaatsen
Datum
Tijdstip
Kosten
Locatie
Kracht van de mens De sterkste match Oog voor verschillen
Ander perspectief Nieuwe mogelijkheden Altijd maatschappelijk betrokken